Zelenszkij bejelentette: átadnak egy béketervet Moszkvának  

Hírek2023. dec. 19.MTI

Oroszország semmilyen harci sikert nem ért el 2023-ban, így nem lehet Ukrajna vereségéről beszélni - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, kijevi évértékelő sajtótájékoztatóján.

"Ami a csatateret illeti, az Oroszországi Föderáció idén nem ért el semmilyen eredményt. Nem az elmúlt, 2022-es évet jellemezem, hanem 2023-ról beszélek" - tette hozzá az államfő.

Szavai szerint Oroszország eredetileg kitűzött célja egész Ukrajna megszállása volt, majd változtattak retorikájukon, és a Donyec-medencében lévő Luhanszk és Donyeck megye közigazgatási határáig tartó terület megszerzéséről beszéltek.

Zelenszkij leszögezte, hogy egyik céljukat sem sikerült elérniük.

Kiemelte, hogy Ukrajna továbbra sem változtat az összes megszállt ukrán terület felszabadítását célzó stratégiáján, és nem mond le a függetlensége kikiáltásakor megállapított államhatárainak helyreállításáról.

Az elnök kifejezte: bízik abban, hogy a partnerek - különösen az Egyesült Államok - tovább támogatják Ukrajnát. "Ami az anyagi segítséget illeti, nagyon keményen dolgozunk ezen.

Bízom abban, hogy az Egyesült Államok nem fog elárulni minket, és amiben megállapodtunk az Egyesült Államokban, az teljes mértékben teljesül" - mondta. Ha az Egyesült Államok az ottani elnökválasztás után a belpolitikára összpontosít, az szerinte hatással lesz az ukrajnai háborúra.

Nem vagyok biztos abban, hogy az Egyesült Államok politikája megváltozik Ukrajnával kapcsolatosan. Ennek ellenére józanul látnunk kell azt tényt, hogy egy vezetőnek befolyása van

- jegyezte meg, hozzátéve, hogy amennyiben Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor véleménye szerint biztosan más lesz a politikája, mint a mostani adminisztrációnak.

Zelenszkij közölte, hogy csapata találkozót igyekszik szervezni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. "Bizonyos kérdésekre megoldást és választ próbálunk találni, de ehhez meg kell szerveznünk egy találkozót. Úgy gondolom, hogy találhatunk diplomáciai megoldást, és mi ezen fogunk dolgozni" - fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva.

Az államfő leszögezte: az lehetetlen, hogy Ukrajna területének csupán egy része csatlakozzon a NATO-hoz, noha - mint kiemelte - Ukrajna soha nem is kapott ilyen javaslatot a partnereitől. Bejelentette, hogy hamarosan átadnak Oroszországnak egy dokumentumot a Kijev által kidolgozott béketervről.Valerij Zaluzsnij főparancsnok menesztéséről szóló híresztelésekkel kapcsolatban Zelenszkij kijelentette, hogy továbbra is együtt kíván dolgozni vele.

Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e különbség a Gázai övezetben az izraeli akciók következtében elhunyt emberek és az ukránok oroszok miatti halálozása között, az államfő azt válaszolta, hogy ezek különböző dolgok.

"Elismerjük ezt a tragédiát, elismerjük, hogy a humanitárius következmények súlyosak mindkét területen. Nem tudom viszont ezt egyformának tekinteti a mi háborúnkkal. Ukrajna orosz megszállása és inváziója nem azzal kezdődött, hogy ukrán állampolgárok terrortámadást követtek el Oroszország területén.

Saját független államunkban éltünk, ahová bevonult az ellenség, és népünket gyilkolta. Szóval ezek más dolgok" - fejtette ki.