Zelenszkij: közelebb kerültünk a háború végéhez, ősszel kész lesz az ukrán béketerv

Hírek2024. szept. 9.Növekedés.hu

Ukrajna novemberre elkészül a béketervvel - jelentette ki Volodimir Zelenszkij, aki a hétvégén Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel tárgyalt. Az ukrán elnök egyelőre nem árult el részleteket a béketervéről - számol be az Euronews.

Volodimir Zelenszkij szerint a béketerv egyelőre bizalmas, így az sem derült ki, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatához hasonlóan Kijev is azt tervezi-e, hogy Oroszország jelen lenne egy, a rendezésről szóló békekonferencián. Valószínűleg igen, német lapok szerint legalábbis Zelenszkij belement ebbe egy, a ramsteini támaszponton tartott múlt heti megbeszélésen.

Scholz egy televíziós interjúban is megerősítette: ő és Zelenszkij egyetértenek abban, hogy Oroszországot be kell vonni egy jövőbeli békekonferenciába. 

Az előző, júniusi svájci nemzetközi békekonferencián Oroszország nem vett részt. A tárgyalások azzal zárultak, hogy 78 ország kifejezte támogatását Ukrajna területi integritása mellett.

Közelebb vagyunk a háború végéhez, mint az elején voltunk

mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy először Bidennek és a közelgő amerikai elnökválasztás jelöltjeinek (magyarul: Trumpnak) akarja bemutatni tervét.