10 hihetetlen dolog, amit megtettek pályázók, hogy egy állást elnyerjenek

HR2019. júl. 15.Növekedés.hu

LEGO-önéletrajz, óriásplakátos hirdetés, tetoválás, eBay-es licit saját magára – vannak, akik cseppet sem átlagos módját választották annak, hogy megszerezzék álmaik munkahelyét.

Manapság nem könnyű kitűnni a rengeteg jelölt közül, így néhányan tényleg mindent bevetnek annak érdekében, hogy felhívják magukra a HR szakemberek figyelmét. Sokan attól sem riadnak vissza, hogy rendhagyó, kreatív, de akár egészen bizarr módját válasszák a figyelemfelkeltésnek. A Business Insider összeállításából az is kiderül, hogy ezek az emberek végül majdnem mindegyike megkapta az állást.

1. Óriásplakáton hirdette magát

Adam Pacitti 2012-ben diplomázott, ezután pedig gondjai akadtak az álláskereséssel. 250 önéletrajz kiküldése után rájött, hogy valami olyat kell nyújtania, ami miatt kiemelkedik a többi jelölt közül. Vásárolt hát egy óriási hirdetőtáblát, ahová a fényképe mellé azt írta, hogy az utolsó 500 fontját költötte a plakátra, és kéri, hogy valaki adjon neki munkát. A plakáton rajta volt az elérhetősége is. A férfit végül 60 állásinterjúra hívták be, és munkát is kapott.

2. LEGO-önéletrajzot készített

Lisa Bowman is valami egyedülállót szeretett volna alkotni, hogy rögtön kitűnjön a többi álláskereső közül: egy virtuális, LEGO-tematikájú önéletrajzot „épített”. Ezzel a húzással nemcsak a kreativitását csillogtatta meg, hanem bebizonyította, hogy amit leírt az önéletrajzában, arra tényleg képes.

3. Kő-papír-ollóval nyerte meg a munkát

Egy állásinterjú során azt a feladatot adták a jelöltnek, hogy győzze meg az interjúztatókat, miért pont őt vegyék fel. Kis gondolkodás után azt javasolta, hogy játszanak egy kő-papír-olló játékot, amely majd eldönti, érdemes-e a munkára. Ha ő nyer, megkapja a munkát. De ha a cég, akkor ők dönthetik el, mi legyen vele. A nő végül megkapta az állást, legfőképpen azért, mert értékelték a humorérzékét.  

4. Tetoválást varratott a munkáért

Rudolph Troncone nagyon szeretett volna gyakorlatot szerezni egy vállalatnál, ezért tetoválást csináltatott a cég nevével a homlokára. A merészsége (szerencsére) lenyűgözte a céget, és fel is vették. Ezek után mondjuk máshol nem igazán tudott volna elhelyezkedni.

5. Magára öltötte az önéletrajzát

Egy brit fiatalember, Joe Busby sokáig nem járt sikerrel az álláskereséssel, ezért úgy döntött, szó szerint mindenhova elviszi majd az önéletrajzát: bárhová is ment, magán viselte az önéletrajzát, egy ingként.

6. Licitre bocsájtotta magát az eBay-en

Josh Bulter gondolt egyet, és 16 ezer fontért bocsátotta magát árverésre az eBay-en. A link még ma is él, a leírásra kattintva láthatjuk Bulter önéletrajzát, amely 2011-ig vázolja fel tapasztalatait. 

7. Virtuális Valentin-napi csomagokat küldött leendő munkáltatójának

Kim Huynh a reklámszakmában dolgozik, és egyedi megoldást választott arra, hogy kitűnjön a tömegből: virtuális Valentin-napi csomagokat küldött a leendő munkáltatójának azzal a szöveggel, hogy „Kim lehetne a nagy Ő”. Az ötlete végül sikert aratott, hét reklámügynökség is interjúra hívta.

8. Karácsonyi fényekkel üzent

Az amerikai Liz Hickok kreatív módszert választott, hogy felhívja figyelmet arra, nincs munkája: karácsonyi fényekkel üzente meg, hogy egy HR állást szeretne a LinkedInnél. A helyi média szerint a nő egyenesen Olaszországból kapott ajánlatot.

9. Két mérföldet sétált a hóviharban, hogy átadja önéletrajzát

Egy diáklány úgy döntött, hogy otthagyja mérgező munkakörnyezetét, és szörnyű főnökét, ezért pedig képes volt két mérföldet lesétálni a hóvihar kellős közepén, hogy egy kórházban kapjon állást. A törekvését végül siker koronázta.

10. Sajttortát „csatolt” az önéletrajza mellé

1998-ban egy férfi úgy jelentkezett a Google-hoz, hogy sajttortát csatolt az önéletrajza mellé. A férfi ugyanis – barátai körében – isteni sajttortájáról volt híres, ezért úgy döntött, hogy egy szelet süteményt mellékel az önéletrajzához. A dolog úgy tűnt, hogy működött, mivel behívták állásinterjúra, de később a Google mégis elutasította.