A technológiai fejlődés nem teremt új munkahelyeket, de erősen növeli a jövedelmeket

HR2017. nov. 11.Növekedés.hu

Ezt nem más állítja, mint Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezére. Attól nem fél, hogy a fejlődés tömegesen tenné fölöslegessé a munkahelyeket, viszont folyamatos képzésre van szükségük a dolgozóknak, amit a munkáltatók bőkezűen honorálnak.

Zuckerberg a közelmúltban tanulmányozni kezdte a technológiai iparág és a munkaerőpiac kapcsolatát, és most közzétette első tapasztalatait. Legfőbb meglátása az, hogy ugyan sok új állás már nem jön létre a technológiai fejlődés által, viszont a meglévők egyre jobbak, vonzóbbak, hisz kreatív, fejlődőképes, magukat folyamatosan képző szakembereket igényelnek, akiknek ez egyre nagyobb jövedelmet jelent.

A Facebook-főnök körbejárja egész Amerikát, ellátogat minden olyan államba, ahol még nem járt, és tanulmányozza a helyi viszonyokat, a munkaerőpiacot, és mindenekelőtt saját szakága, a technológiai iparág munkaerőpiacra gyakorolt hatását. Amint elmondta, gyakori téma mostanában, hogy a technológiai fejlődés mennyi munkahelyet teremt, esetleg mennyit tesz fölöslegessé, és elterjedt vélekedés, hogy a robotizáció kiszorítja a munkaerőt.

Nos, Zuckerberg tapasztalatai szerint, ha van is ilyen hatás, az összességében nem csökkenti a munkaerő iránt igényt, hisz a gépek által átvehető egyszerű munkafolyamatokat valóban nem kell a továbbiakban embereknek végezni, de ezzel szemben egyre több jól képzett emberre van szükség a kutatások, az innováció területén.

Ezek kiváló állások, állandó fejlődést és jó jövedelmet jelentenek, így egyelőre szó sincs arról, hogy a technológiai fejlődés növelné a munkanélküliséget, sőt, a javuló bérek által egyenesen növeli az életszínvonalat.

Mindezt alátámasztja, hogy Amerikában rekord mélységben, 4 százalék körüli szinten van a munkanélküliség, ami a közgazdasági értelemben a teljes foglalkoztatottságnak felel meg.