A technológiai fejlődés nem teremt új munkahelyeket, de erősen növeli a jövedelmeket

HR2017. nov 11.Növekedés.hu

Ezt nem más állítja, mint Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezére. Attól nem fél, hogy a fejlődés tömegesen tenné fölöslegessé a munkahelyeket, viszont folyamatos képzésre van szükségük a dolgozóknak, amit a munkáltatók bőkezűen honorálnak.

Zuckerberg a közelmúltban tanulmányozni kezdte a technológiai iparág és a munkaerőpiac kapcsolatát, és most közzétette első tapasztalatait. Legfőbb meglátása az, hogy ugyan sok új állás már nem jön létre a technológiai fejlődés által, viszont a meglévők egyre jobbak, vonzóbbak, hisz kreatív, fejlődőképes, magukat folyamatosan képző szakembereket igényelnek, akiknek ez egyre nagyobb jövedelmet jelent.

A Facebook-főnök körbejárja egész Amerikát, ellátogat minden olyan államba, ahol még nem járt, és tanulmányozza a helyi viszonyokat, a munkaerőpiacot, és mindenekelőtt saját szakága, a technológiai iparág munkaerőpiacra gyakorolt hatását. Amint elmondta, gyakori téma mostanában, hogy a technológiai fejlődés mennyi munkahelyet teremt, esetleg mennyit tesz fölöslegessé, és elterjedt vélekedés, hogy a robotizáció kiszorítja a munkaerőt.

Nos, Zuckerberg tapasztalatai szerint, ha van is ilyen hatás, az összességében nem csökkenti a munkaerő iránt igényt, hisz a gépek által átvehető egyszerű munkafolyamatokat valóban nem kell a továbbiakban embereknek végezni, de ezzel szemben egyre több jól képzett emberre van szükség a kutatások, az innováció területén.

Ezek kiváló állások, állandó fejlődést és jó jövedelmet jelentenek, így egyelőre szó sincs arról, hogy a technológiai fejlődés növelné a munkanélküliséget, sőt, a javuló bérek által egyenesen növeli az életszínvonalat.

Mindezt alátámasztja, hogy Amerikában rekord mélységben, 4 százalék körüli szinten van a munkanélküliség, ami a közgazdasági értelemben a teljes foglalkoztatottságnak felel meg.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.