Egy évtizede nem volt ilyenre példa: az Apple és a Meta már nincsenek a legjobb munkahelyek között

HR2023. jan. 23.Növekedés.hu

Több mint egy évtized óta először fordult elő, hogy az Apple és a Meta nem szerepel a Glassdoor 100 legjobb munkahelyét felvonultató listáján. Miért alakult ez így?

Az Apple és a Meta évek óta a technológiai cégek legjobbjának számít, az alkalmazottak mindenhol szinte csak áradoznak a munkahelyi kultúráról és juttatásaikról. A Glassdoor új felmérése szerint azonban a két tech-óriás már közel sem olyan sikeres, mint egykor.

A Glassdoor közzétette a 100 legjobb munkahelyet felvonultató 2023-as jelentését – és mindkét említett vállalat hiányzik a listáról.

Tavaly egyébként a Meta a 47. helyen végzett, ami jelentős visszaesést jelent a 2021-es 11. helyhez képest. Hasonlóképpen, az Apple tavaly az 56. helyen végzett, miután 2021-ben még a 31. helyen állt.

A lista felállításához az alkalmazottak anonim értékeléseit elemezték. 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok százezreit vizsgálták meg 2021 októbere és 2022 októbere között.

Daniel Zhao, a Glassdoor vezető közgazdásza szerint az Apple és a Meta hiánya az idei listáról "eléggé szembetűnő".

Az Apple az elmúlt 15 évben, a lista megjelenése óta szerepel a listán

– mondta Zhao a CNBC Make It-nek.

A Meta 2011 óta szerepel a listán, és korábban valóban az első helyen állt. Ez nem azt jelenti, hogy a Meta és az Apple rossz munkahelyek, csak egy kis visszaesés látható, tekintve, hogy mennyire versenyképes az idei lista.

Ráadásul Zhao szerint mindkét vállalat komoly kihívásokkal néz szembe, ami szerepet játszhatott abban, hogy nem sikerült felkerülniük a legjobbak közé.

Az Apple esetében az irodába való visszatérés az, ami vegyes reakciókat váltott ki az alkalmazottakból, a Meta pedig jelentős stratégiai változásokon ment keresztül.

Az Apple elrendelte, hogy 2022 őszétől heti három napot kell az irodában tölteniük az alkalmazottaknak, ez pedig a legtöbbjüknek egyáltalán nem tetszett.

Egy technológiai hírekkel foglalkozó forrás arról számolt be, hogy akkoriban az alkalmazottak 67 százaléka volt elégedetlen a cég politikájával, és 56 százalékuk ott akarta hagyni a vállalatot.

A Meta tavaly szintén ősszel került a címlapokra, amikor bejelentette az év legnagyobb elbocsátási hullámát a technológiai szektorban – a vállalat a személyzet 13 százalékát küldte haza, ami több mint 11 ezer alkalmazottat jelentett.

Mark Zuckerberg vezérigazgató egy levélben tudatta a munkatársakkal, hogy "számos további lépést is tesznek annak érdekében, hogy hatékonyabb vállalattá váljanak a kiadások csökkentésével és a felvételi tilalom meghosszabbításával".

Bár a két híres tech-cég idén lemaradt a listáról, több vállalatnak is sikerült bejutnia a legjobbak közé, köztük a Spotify-nak, a Lego Groupnak és a Gainsightnak is.