Sztárbefektető: ez különbözteti meg az átlagembereket Elon Musk-tól és Bill Gates-től

Siker2020. dec. 13.Növekedés.hu

Ray Dalio, világ egyik legnagyobb hedge fundjának alapítója gyakran fedezi fel ugyanazokat a vonásokat a vezetőkben. Elon Musk és Bill Gates többek között abban különbözik az átlagemberektől, hogy szenvedélyesen, rendületlenül elkötelezték magukat amellett, hogy felfedezzenek dolgokat.

Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb hedge fundjának alapítója évekig tanulmányozta a sikeres, gazdag vezetők szokásait és a személyiségüket. Sőt, a milliárdos meg is interjúvolta és egy személyiségtesztet is csináltatott olyan vezetőkkel, mint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, a Microsoft társalapítója, Bill Gates, a Netflix társalapítója, Reed Hastings és a Nobel-díjas közgazdász, Muhammad Yunus. A célja, hogy kiderítse, miben különböznek ezek a vezetők az átlagemberektől.

Gyakran látja ugyanazokat a vonásokat a vezetőkben - mondta nemrég Graham Bensinger televíziós műsorvezetőnek.

Sokszor lehet találkozni olyan emberekkel, akiknek nagy a fantáziájuk, de nem gyakorlatiasak, és olyanokkal is, akik gyakorlatiasak, de nincs túl nagy fantáziájuk. Az olyanokra ugyanakkor, mint Musk vagy Gates, mindkettő jellemző.

"Szenvedélyesen, rendületlenül elkötelezték magukat amellett, hogy felfedezzenek dolgokat" - fogalmazott.

A Tesla vezérigazgatójával kapcsolatban a sztárbefektetőt leginkább a „kíváncsisága és tanulásra való képessége” döbbentette meg. Musknak a rakétatechnikáról kellett tanulnia, hogy elindíthassa a SpaceX űrkutatási társaságot.

Dalio megkérdezte tőle, hogy tudott-e valamit ezekről a dolgokról, mire Musk azt felelte, hogy nem, csak kíváncsi volt. A kíváncsisága, a fantáziája és a képessége, hogy másoktól tudott tanulni, tette hatalmassá a cégét.

Bill Gates technológiai guru és filantróp évtizedekig tanulmányozta a közegészségügyet, hogy el tudja indítani a Bill & Melinda Gates Alapítványt, amely több mint 50 milliárd dollárt osztott már ki olyan szervezeteknek (például az Egészségügyi Világszervezetnek és az UNICEF-nek), amelyek a betegségek kutatásával, valamint a globális éhség és szegénység elleni küzdelemmel foglalkoznak.

Musk és Gates főként a szakértők tudására támaszkodott: Musk rengeteg rakéta-tudóst és mérnököt alkalmazott a SpaceX rakétáinak felépítéséhez, míg Gates alapítványa különféle tudósokat, orvosokat és közegészségügyi szakértőket foglalkoztat tanácsadóként. Dalio szerint abból származik az előnyük, hogy jobban tudják, hogyan kezeljék azt, amit nem tudnak, mint azt, amit tudnak.

Dalio állítása szerint nagyjából 25 évvel ezelőtt fejlesztette ki személyiségtesztjét toborzás és menedzsment céljából, hogy azonosítani tudja, mely jelöltek és alkalmazottak mutatják a kívánt személyiségjegyeket. Azt tervezi, hogy a tesztjét a nyilvánosság számára hamarosan ingyenessé és elérhetővé teszi.

Dalio a „Principles” című könyvében a nem mindennapi vezetőket „alakítóknak” nevezi. Az alakító olyan, aki egyedülálló és értékes elképzelésekkel áll elő, majd sikeresen megvalósítja azokat, jellemzően mások kétségei és ellenkezése ellenére is.

A vezetői képességekkel rendelkező emberek egyszerre kreatívak és praktikusak, asszertívak és nyitottak. Az „alakítók” általában független gondolkodók, akik nem engedik, hogy bármi is akadályozza őket vakmerő céljuk elérésében.