Íme a top 5 digitalizációs trend, amit ismernie kell!

Tech2018. máj 20.Növekedés.hu

A Deloitte nemrég összegyűjtötte, hogy a digitális világban melyek a legfőbb trendek, piaci szegmensek, és hogy ezek számszerűleg mekkora robbanás előtt állnak a következő öt évben. A nagyvállalatok és igen neves egyetemek által alapított versenyképességi lobbiszervezet, a washingtoni Council of Competitiveness és a Google is támogatta szilícium-völgyi startup elitképző a Singularity University intézményekkel közösen végzett nagyszabású kutatás, illetve tanulmány eredményeit jelentette be a napokban a Deloitte. Ebben a nálunk ipar 4.0-nak hívott, de találóbban digitalizációs forradalom néven említhető jelenségcsoportban igyekeztek most egy jó látható ösvényt vágni. Professzionális közelítéssel összeszedték azt az öt részterületet, amelyre minden üzleti döntéshozónak a leginkább érdemes odafigyelnie, ha lábon akar maradni ebben az egyre vadabb digi-versenyben.

1. Fejlett robotika

Három éven belül 225 milliárd dolláros piaca lesz, évi átlagban pedig közel 20 (19,7) százalékot nőhet a legmodernebb, intelligens, öntanuló robotok, okos gyártási automaták piaca. A dolgok internete (IoT) szenzorokkal ellátott, mesterséges intelligenciáéval felvértezett, környezetüket és egymást is figyelő, a legkisebb változására maguktól is reagálni képes gyártósorok teljesen átformálják az ipari cégek hatékonyságról alkotott eddigi elképzeléseit. A gépek ugyanis az embereknél sokkalta gyorsabban reagálnak például egy alapanyag beszállítási késedelmére, az időjárás változására és még ezernyi hasonló tényezőre.

2. 3D nyomtatás

A térbeli nyomtatók piaca a Deloitte szerint három év múlva 36 milliárd dollárra nő a tavalyelőtti 13 milliárdról. Addigra a gyártó cégek háromnegyede kiterjedten hasnálja majd az újabb eszközöket, különösen a légi-ipari, a haditechnikai és az autógyártó ágazatokban. Itt ráadásul sokkal rugalmasabb lesz és még inkább a megrendelők igényeihez alkalmazkodhat a fejlesztés, és persze a gyártás is.

3. Mesterséges intelligencia (MI) a gyárakban

Az első pontban emlegetett, okos robotokkal összefüggő terület, de az MI robotok nélkül is hódít magán a hatalmassá duzzadt vállalati szoftverpiacon. A gépi tanulás a fent már emlegetett hatékonyságjavulásban óriási szerepet játszik. A következő három évben, évi átlagban 55 százalékkal nő ez a szektor, és a tavalyelőtti 8-ról 2021-re 72 milliárd dollárosra bővül globálisan! A prímet az olyan technológiák fejlődése viszi, mint a számítógépes kép- és beszédfelismerés fejlődése.

4. Dolgok internete (IoT)

Ez az a konkrét terület amit szenzorgazdaság néven szoktunk emlegetni, kezdve a ruhák és értékes áruk áruházi ellopását védő RFID chipektől a meteorológiai szenzorokon át a gyárakban használt modern gépek érzékelőkig és a kapcsolódó hardver-szoftver megoldáscsomagokig. Itt a biztosítók (például vezetési stílus elemzése, egészségügyi adatgyűjtés) az egészségügy (pl. távfelügyelet) illetve a raktározás-értékesítés a legfontosabb szektorok. Bár itt az évi átlagos növekedés relatíve szerényebb, 15,6 százalékos 2021-ig, azért a piac óriási. A tanulmány szerint 737 milliárd dollárról 1521 milliárd dollárra nő.

5. A tehetségek, a munkaerő megléte kritikus

Ötödik, átfogó, kapcsolódó trendként azonosítja a szakértői anyag a munkaerőhiányt. De persze itt közel sem csak arról van szó, hogy bizonyos egyszerűbb összeszerelő munkakörök lassan kikopnak. E helyett arról szól az anyag, hogy az Egyesült Államokban a fenti 4 új területhez értő szakemberekből igen súlyos hiány alakult ki. Az ottani cégvezetők 80 százaléka panaszkodik, hogy a digitalizációval érintett álláshelyekre nem talál megfelelő embert. Mi több, a következő években világszerte újabb 3,5 millió ilyen álláshely keletkezik, amivel aligha fog lépést tartani a képzés.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.