Íme a top 5 digitalizációs trend, amit ismernie kell!

Tech2018. máj. 20.Növekedés.hu

A Deloitte nemrég összegyűjtötte, hogy a digitális világban melyek a legfőbb trendek, piaci szegmensek, és hogy ezek számszerűleg mekkora robbanás előtt állnak a következő öt évben. A nagyvállalatok és igen neves egyetemek által alapított versenyképességi lobbiszervezet, a washingtoni Council of Competitiveness és a Google is támogatta szilícium-völgyi startup elitképző a Singularity University intézményekkel közösen végzett nagyszabású kutatás, illetve tanulmány eredményeit jelentette be a napokban a Deloitte. Ebben a nálunk ipar 4.0-nak hívott, de találóbban digitalizációs forradalom néven említhető jelenségcsoportban igyekeztek most egy jó látható ösvényt vágni. Professzionális közelítéssel összeszedték azt az öt részterületet, amelyre minden üzleti döntéshozónak a leginkább érdemes odafigyelnie, ha lábon akar maradni ebben az egyre vadabb digi-versenyben.

1. Fejlett robotika

Három éven belül 225 milliárd dolláros piaca lesz, évi átlagban pedig közel 20 (19,7) százalékot nőhet a legmodernebb, intelligens, öntanuló robotok, okos gyártási automaták piaca. A dolgok internete (IoT) szenzorokkal ellátott, mesterséges intelligenciáéval felvértezett, környezetüket és egymást is figyelő, a legkisebb változására maguktól is reagálni képes gyártósorok teljesen átformálják az ipari cégek hatékonyságról alkotott eddigi elképzeléseit. A gépek ugyanis az embereknél sokkalta gyorsabban reagálnak például egy alapanyag beszállítási késedelmére, az időjárás változására és még ezernyi hasonló tényezőre.

2. 3D nyomtatás

A térbeli nyomtatók piaca a Deloitte szerint három év múlva 36 milliárd dollárra nő a tavalyelőtti 13 milliárdról. Addigra a gyártó cégek háromnegyede kiterjedten hasnálja majd az újabb eszközöket, különösen a légi-ipari, a haditechnikai és az autógyártó ágazatokban. Itt ráadásul sokkal rugalmasabb lesz és még inkább a megrendelők igényeihez alkalmazkodhat a fejlesztés, és persze a gyártás is.

3. Mesterséges intelligencia (MI) a gyárakban

Az első pontban emlegetett, okos robotokkal összefüggő terület, de az MI robotok nélkül is hódít magán a hatalmassá duzzadt vállalati szoftverpiacon. A gépi tanulás a fent már emlegetett hatékonyságjavulásban óriási szerepet játszik. A következő három évben, évi átlagban 55 százalékkal nő ez a szektor, és a tavalyelőtti 8-ról 2021-re 72 milliárd dollárosra bővül globálisan! A prímet az olyan technológiák fejlődése viszi, mint a számítógépes kép- és beszédfelismerés fejlődése.

4. Dolgok internete (IoT)

Ez az a konkrét terület amit szenzorgazdaság néven szoktunk emlegetni, kezdve a ruhák és értékes áruk áruházi ellopását védő RFID chipektől a meteorológiai szenzorokon át a gyárakban használt modern gépek érzékelőkig és a kapcsolódó hardver-szoftver megoldáscsomagokig. Itt a biztosítók (például vezetési stílus elemzése, egészségügyi adatgyűjtés) az egészségügy (pl. távfelügyelet) illetve a raktározás-értékesítés a legfontosabb szektorok. Bár itt az évi átlagos növekedés relatíve szerényebb, 15,6 százalékos 2021-ig, azért a piac óriási. A tanulmány szerint 737 milliárd dollárról 1521 milliárd dollárra nő.

5. A tehetségek, a munkaerő megléte kritikus

Ötödik, átfogó, kapcsolódó trendként azonosítja a szakértői anyag a munkaerőhiányt. De persze itt közel sem csak arról van szó, hogy bizonyos egyszerűbb összeszerelő munkakörök lassan kikopnak. E helyett arról szól az anyag, hogy az Egyesült Államokban a fenti 4 új területhez értő szakemberekből igen súlyos hiány alakult ki. Az ottani cégvezetők 80 százaléka panaszkodik, hogy a digitalizációval érintett álláshelyekre nem talál megfelelő embert. Mi több, a következő években világszerte újabb 3,5 millió ilyen álláshely keletkezik, amivel aligha fog lépést tartani a képzés.