Már 700 ezres kezdő fizetést kaphatnak a BME végzősei

HR2023. jan. 26.Növekedés.hu

Ismét a Műegyetemen kezdik meg a legtöbben a mesterszintű tanulmányaikat februártól a keresztféléves eljárás keretében jelentkezők közül. A BME hazánkban egyedülálló új szakokat is indít.

Lezárult a felsőoktatási felvételi eljárás a 2023 februárjában induló keresztféléves képzésekre. Folytatódik a több éve tartó tendencia: a továbbtanulást választók közül idén is a legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt.

Az országos jelentkezőszám 4870 fő volt, amelyből 1456 fő jelentkezett műszaki és 650 fő informatikai területre, mindkét területen a jelentkezők mintegy fele választotta a BME-t (748, illetve 295 fő) - tájékoztatott a BME.

A felvettek létszáma szerinti országos kari toplistát a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai kara vezeti, de a TOP 10-ben ott van a Gépészmérnöki, valamint a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar is.

Bihari Péter oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2011/12. és a 2017/18. tanévek között végzettek munkaerőpiaci helyzetét vizsgáló felmérése szerint akár havi közel 700 ezer forintos bruttó kezdő jövedelemmel is számolhatnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett diákok. 

Akik szeptemberben induló képzések közül válogatnak, ők február 15-ig adhatják be a jelentkezésüket és a BME 26 alap- és 39 mesterszakra várja a felvételizőket. Bihari Péter rektorhelyettes elmondta, hogy a  BME képzési kínálata folyamatosan bővül az iparágak igényeit és az új technológiákat követve. 

Az elmúlt két évben – Magyarországon elsőként – a BME-n indult az űrmérnök és az építményinformatikai mesterképzés, valamint a nukleáristechnológia-menedzsment szakirányú továbbképzés. 2023 őszén új alapképzési szakként hazánkban először indít angol nyelvű fizikus-mérnök szakot a BME.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon pedig szervezeti és üzleti coach, valamint szakpszichológus szakirányú továbbképzési szak is indul.