Női menedzsment kvótát vezetnek be Németországban - a cégek tiltakoznak

HR2021. jan. 13.Növekedés.hu

Az új szabályozás szerint a háromnál több igazgatósági taggal rendelkező nyilvános társaságokban legalább egy női tagnak kell lennie. Az őskonzervatív német vállalati kultúra teljesen ki van akadva ezen.

A ciklusa és politikai pályafutása vége felé járó Angela Merkel igyekszik magát beírni a történelemkönyvekbe - a gender terén is.

Nagykoalíciós megállapodást hozott tető alá, amelynek értelmében köteleő női kvótát vezetnek be a németországi nyilvános társaságok igazgatóságában.

Franziska Giffey, a családokért és a nőkért felelős miniszter történelmi áttörésnek nevezte a javaslatot. Hozzátette azt is, hogy korábban a most kötelezően előírt kvóta 2015-től csak javaslat volt, ám a német cégek nem éltek vele.

A nőjogi szervezetek üdvözölték a törvényjavaslatot, az üzleti körök viszont egyelőre mereven elzárkóznak tőle.

Azzal érvelnek, hogy az kéretlenül és jogtalanul avatkozik bele a vállalatok belső életébe, fejlődésébe.

Egy felmérés szerint szerint

a frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarába tartozó 30 vállalaton belül mindössze 12,8 százalék a női igazgatósági tagok aránya. Az USA-ban ez az arány 28,6, míg például Svédországban 24,9, az Egyesült Királyságban pedig 24,5 százalék - derül ki a Swedish-German AllBright Foundation felméréséből.

Ráadásul a helyzet az utóbbi hónapokban, - feltehetően a járvány hatására - rosszabbodik: tavaly szeptemberben a magas beosztású nők aránya a német nagyvállalatok vezetésében 23 százalék volt az egy évvel korábbi 29 százalék után.

A kép még rosszabb, ha a kisebb cégeket is figyelembe vesszük. Az ezek árfolyamalakulását követő MDax és SDax indexek kosarába tartozó vállalatokat is beleszámolva - összesen 160 cégben - a női vezetők aránya csupán 10 százalék. 11 olyan cég van, a DAX kosarában, amelyben egyetlen női felsővezető sincs.

A nők esélyegyenlőségi küzdelmének a vállalatvezetésben nagy lökést adott, amikor

2019-ben Jennifer Morgant kinevezték az egyik legértékesebb európai szoftvercég, az SAP társ-vezérigazgatójává. Ő az első női csúcsvezető a DAX cégek között.

Üröm az örömben, hogy Morgan mindössze fél évig töltötte be ezt a pozíciót.

A cég ugyanis a járványhelyezt által megkövetelt átláthatóbb vállalatvezetésre hivatkozva megszüntette a társ-vezérigazgatói pozíciót. Christian Klein, a cég - immár egyedüli - vezérigazgatója döntés indoklásában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vállalatvezetési struktúra átalakításában semmilyen személyes indok nem játszott szerepet.

A kereszténydemokraták (CDU) és nagykoalíciós partnerük, a szociáldemokraták (SPD) törvényjavaslata azt is tartalmazza, hogy azokban a cégekben, amelyekben állami többségi tulajdon van, a felügyelő bizottsági tagok legalább 30 százaléka nő kell, hogy legyen.

A női kvótát bevezetik olyan köztestületeknél is, mint például az állami nyugdíj- és balesetbiztosítási alapok, az egészségügy, vagy a Szövetségi Munkaügyi Hivatal. Ezeknél a testületeknél a női vezetők aránya jelenleg nem éri el a 15 százalékot.