Zuhan a bitcoin – kidurrant a történelem legnagyobb lufija?

Pénzügy2021. jan. 13.HP

Több mint 20 százalékot esett a bitcoin árfolyama két nap alatt. A lefelé mutató kockázatok jelentősek.

A globális jegybankok óránként 1,3 milliárd dollárt nyomtatnak. Az extra likviditás az egekbe lökte a legismertebb kriptodevizának, a bitcoin-nak az árfolyamát.

Egy év alatt a bitcoin árfolyama tízszereződött. Felmerül tehát a kérdés, hogy nem vált-e túlvetté a kriptodeviza?

Bank of America

Michael Hartnett, a Bank of America vezető befektetési stratégája szerint a piaci szereplők extrém mértékű spekulációjának eredményeképpen a bitcoin a történelem legnagyobb lufijává alakulhat.

A történelem legnagyobb tőzsdei buborékai

Forrás: Bank of America, zerohedge

A grafikonon jól látható az aranyárak több mint 400 százalékos emelkedése az 1970-es években, úgymint a japán részvénypiac extrém szárnyalása és későbbi zuhanása az 1980-as években. Az 1990-es thaiföldi részvénypiaci hullámvasút, az ezredfordulós dot-com lufi és a 2008-as ingatlanpiaci válság is helyet kaptak a listán.

A fenti buborékokban egy közös van. Mindegyik eltörpül a bitcoin extrém árfolyam emelkedése mellett.

Kockázatok

A piaci likviditás esetleges csökkenése, a kamatlábak emelkedése vagy a befektetői hangulat romlása könnyen a kriptodeviza összecsuklását eredményezheti. További kockázatot hordoz a szabályozás alakulása is.

Szintén óvatosságra intő jel, hogy óriási az optimizmus, egyre extrémebb célárfolyamokat lehet látni. A 233 milliárd dollárt kezelő Guggenheim befektetési ház például már 400.000 dollárra várja az árfolyamot. Ez egy újabb tízszerezést jelentene.

Buffett

A történelem egyik legsikeresebb befektetője, Warren Buffett korábban leszögezte, hogy Ő soha nem vásárolna bitcoint, miután annak nincs mögöttes fundamentális értéke.

Buffett olyan vállalatot szeret vásárolni, mely alulértékelt, stabil pénzáramlást generál és amely képes a könyv szerinti értékének növelésére. A bitcoin ezzel szemben nem termel profitot és nem fizet osztalékot. A kriptodeviza értéke a sztárbefektető szerint annyi, amennyit éppen az adott befektető hajlandó érte fizetni.

Emiatt Buffett meglátása szerint a bitcoin nem különbözik az 1637-es tulipánmániától.

Warren Buffett figyelmeztetett, a bitcoin rendkívül spekulatív befektetés. Buffett inkább olyan tőzsdei termékekbe fektetne, melyeket ért és melyek hosszú távon is növekedést biztosítanak. Jó példa erre a fogyasztási javakat gyártó vállalat, a Coca-Cola vagy a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó American Express.