Távmunka a tengerpartról: Adókedvezményekkel csábítják a külföldieket Görögországba

HR2020. nov. 21.Sz.A.

Kedvező földrajzi és időjárási körülményeiket kihasználva szeretnék adóbevételeiket növelni a görögök. Jelentős adóelengedéssel igyekeznek az országba költözésre ösztönözni a távmunkában is végezhető munkákat végzőket, illetve a gazdagokat és a tehetős nyugdíjasokat.

Meglepő ötlettel állt elő a görög kormány, hogy valamelyest fellendítse a gazdaságot. Jelentős adókedvezményeket ígér azoknak a külföldieknek, akik Görögországba költöznek, és ott dolgoznak. Az elgondolás a mai digitális világban nem is elképzelhetetlen, hiszen a koronavírus-járvány megmutatta, nagyon sokféle munka végezhető otthonról – írja a német Handelsblatt. 

A kedvezmény valóban látványos, hiszen az évi 40 ezer euró feletti jövedelmek után fizetendő 44 százalékos személyi jövedelemadó felét elengednék az országba települő külföldieknek. Ez a kedvezmény hét évre szólna. Alex Patelis, Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója úgy véli, nemcsak a jelentős adókedvezmény, de a nyugat-európainál derűsebb, szinte egész évben napsütéses időjárás is a költözésre ösztönzi a jellemzően home officeban dolgozó nyugat-európaiakat.

A program egyik fontos célcsoportja az informatikai és pénzügyi szektor, illetve annak önálló vállalkozói, akik minden bizonnyal szívesebben ülnek ki laptopjukkal egy görög tengerparti ház erkélyére dolgozni, minthogy egy nedves, borús hamburgi vagy angliai lakásban pötyögjenek a billentyűzeten.

Patelis egy „Brexit-bónuszban” is reménykedik.

A görög kormány még az unióval történő végleges szakítás előtt szeretné az országban csábítani a brit informatikai és pénzügyi szakembereket.
– Már előrehaladott tárgyalásokat folytatunk három nagy londoni pénzintézettel, amelyek diverzifikálni akarják tevékenységüket. Így a hozzánk érkező munkatársak azonnal élvezhetnék az adókedvezmény adta előnyöket – mondta a német gazdasági lapnak Patelis. – A vonatkozó törvényt még idén meg kell hoznunk, amelynek kapcsán nem tartunk uniós vagy más tagállami kifogástól.

A görög kormány másik célpontját a kifejezetten gazdagok képezik. Egy tavalyi törvény értelmében azok, akik legalább félmillió euró értékben fektetnek be görögországi ingatlanba, jövedelmük nagyságától függetlenül százezer euró adót fizetnek. Egy idén júliusban elfogadott törvény szerint pedig az országban letelepedett külföldi nyugdíjasok járandósága után alig hét százalék adót kell fizetni, de ugyanezt az adómértéket kell alkalmazni minden más – befektetésből vagy bérbeadásból származó – jövedelmükre is.

Mindezen kedvezményeket csak abban az esetben vehetik igénybe a külföldiek, ha minden évben legalább fél évet Görögországban töltenek. További kötöttség, hogy az elmúlt nyolc során legalább hét évig nem adóztak Görögországban.

A nyugdíjasok esetében azonban vannak egyéb buktatók is. Patrick Straßer, berlini adótanácsadó ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy

a külföldön élő, és bérbeadásból, valamint kereskedelmi tevékenységből származó jövedelemmel rendelkező nyugdíjasoknak minimális mértékű adót Németországban is fizetniük kell. Ez akár nagy visszatartó erő is lehet.