Ha ilyenek lesznek a maszkok, az már a vég

Tech2020. nov. 21.V.Zs

Egy torontói fejlesztőcég végre megoldást ajánl az egyik legnagyobb dilemmára: olyan arcvédőt alkottak, mely véd és a mosolyt is látni hagyja.

A két legismertebb közösségi finanszírozási platform egyikén, az Indiegogo-n gyűjtött össze 750 ezer dollárt a védőmaszkok következő generációját megalkotó kanadai Vyzr.

Termékük, egy háromdimenziós pajzs, olyan mintha egy múltszázadi búvármaszk,szkafander vagy egy lovagi sisak 21. századi ötvözete lenne.

Vagy egy babakocsi műanyag esővédője, ahogy a New Times írja. Ezeknél azonban jóval stílusosabb, kimondottan áramvonalas, a mellkast és hát egy részét körül ölelő és a fejet fedő védőfelszerelés teljeskörű és párásodásmentes védelmet ígér viselőjének.

Ez a védőpajzs/sisak valóban a jövő. Alkotói a koronavírusra választ keresve ültek a tervezőasztalhoz. A pajzs neoprénből és bakelitből készül, párásodásgátló réteggel fedett. N95 légszűrő filterrel, két propellerrel felszerelt és 12 (más források szerint 8)  órán keresztül szűri a levegőt. A propeller a pajzson kívülről beszívott levegőt és a „beltéri” levegőt egyaránt szűri. A légmentes tömítés nemcsak a patogének bejutását akadályozza meg, csapadékos időjárás esetén is véd. A védőeszköz súlya az akkumulátorokkal együtt durván 1,5 kilogramm. Az N95-ös szűrőnek köszönhetően véd a kórokozók ellen, nemcsak viselőjét, hanem a külvilágot is.

Ezzel a pajzzsal a kezekről sem kerül baktérium/vírus az arcra, viselője nem fér hozzá arcához. Ha mégis, az alsó részén kialakított akasztókhoz kézfertőtlenítő csatolható, egy másikhoz pedig USB, melyen keresztül bármilyen eszköz vagy az akkumulátor is tölthető. Két változata létezik: egy egészségügyi dolgozóknak, egy pedig bárki másnak, méretezés pedig gyerekeknek és felnőtteknek is van.

A Vyzr-ből kedvezménnyel 400 dollárért rendelhető elő.

A cég minden olyan helyen, helyzetben javasolja a pajzs hordását, ahol sokan lehetnek, munkahelyen, boltban, társas összejöveteleken, utazáskor, stb.

Persze mint minden termék, ez is megosztja a tudósokat és laikusokat. A dizájn és a működési elv újszerű, azonban többen vitatják, hogy hatékonyabb lenne a hagyományos maszkoknál. Ha megfelelően viselik, a hagyományos szövet- vagy orvosi maszk is legalább ilyen hatékony, tartja több kutató. Más kérdés, hogy

a legtöbben máig nem megfelelően hordják a maszkokat, vagy veszik le, pedig ez a legfontosabb.

A Vyzr esetében is a teljesen légmentes zárásnak ezért van jelentősége, ám egy hagyományos maszk, ha jól „zár”, nem kevésbé hatásos. Vannak kutatók, akik szerint a szövetmaszkok jobbak, mint a különleges pajzs, mivel annak anyag valóban védi viselőjét, környezetét nem. A cégnek azért vannak vásárlói: október végéig körülbelül ötmillió értékesített a BioVyzr.

Valamivel egyszerűbb, de nem kevésbé földönkívüli külsőt kölcsönöz viselőjének az isphere; a berlini Plastique Fantastique alkotóközösség kreációja. Mert az isphere alkotói szerint is az: egy művészeti alkotás. Két áttetsző plasztik félgömb, melyet mindenki testre szabhat és kedvétől függően, headsettel, légszűrővel, snorkellel, stb. egészítheti ki.

Az isphere nem véd jobban ó, mint a hagyományos maszkok, de nem is ez volt a művészek célja: az 50-60 évek utópisztikus világú képregényei ihlették.

Tekintettel a koronavírus hozta új világrendre, a művészek nem nyúltak mellé.