Bezuhant az ingatlanok iránti kereslet, kényszerhelyzetben az eladók

Ingatlan2023. márc. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Februárban is éles különbség mutatkozott a lakáspiac keresleti-kínálati oldala között. Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet éves összevetésben jelentősen, 48 százalékkal csökkent, miközben a kínálat számottevően, 32 százalékkal nőtt. Utóbbinak köszönhetően a hirdetésállomány meghaladta a 130 ezres szintet.

A várakozásoknak megfelelő produkciót nyújtott a lakáspiac februárban, a kereslet továbbra is sokkal visszafogottabb,  mint egy évvel korábban, a kínálat viszont jóval bővebb - állapítja meg az ingatlan.com értékelése. 

Jókorát hízott az eladó lakások állománya

“A magas hitelkamatok miatt sokan még mindig óvatosak a lakáspiacon, azaz tartózkodnak a vásárlástól. Ezt jelzi, hogy az eladó használt lakóingatlanok iránti érdeklődés éves szinten 48 százalékkal esett vissza idén februárban. Miközben egyre több lakás és ház található a piacon, azaz a kínálat egyre szélesebb. Az eladásra váró lakóingatlan-hirdetések száma 32 százalékkal 130 ezer fölé nőtt - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője utalva az egymással teljesen ellentétes lakáspiaci folyamatokra.

Hozzátette: “Februárban közel 30 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.”

Eladó lnálatának változása éves összevetésben vármegyénkénti bontásban (2022. február vs. 2023. február)akások és házak keresletének és kí

Kényszerhelyzetbe kerülhetnek az eladók

Ahogy a korábbi hónapokban, így februárban is lényeges eltérések voltak az országon belül a különböző vármegyékben. “A keresletnél 25-53 százalékos a csökkenés, míg a kínálatot tekintve 19-67 százalékos a növekedés, vagyis utóbbinál jóval nagyobb a szórás a vármegyék között.

“Ez látszik a keresleti, kínálati olló alakulásából is. Csongrád-Csanádban, Fejérben és Győr-Moson-Sopronban volt a legnagyobb differencia: a szóban forgó vármegyékben az érdeklődés 42-52 százalékos hanyatlásával párhuzamosan 54-67 százalékkal szélesebb lett a kínálat, vagyis a két oldal között több mint 100 százalékpontot meghaladó különbség látható. Míg Budapesten az majdnem 50 százalékos keresletcsökkenést közel 20 százalékos kínálatbővülés kísérte. 

Balogh László szerint a vevők már eddig is jó alkupozícióban voltak a csökkenő kereslet és bővülő kínálat miatt, de ez a felállás idén tartósan fennmaradhat. Emiatt az eladók lépéskényszerbe kerülnek, ha szeretnének túladni az ingatlanukon. Ennek eredményeként pedig új egyensúly alakulhat ki a lakásárak szintjében is.