Befellegzett az Airbnb-nek? - Egyre több ország szigorítana

Ingatlan2020. júl. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A magyar kormányzat is szigorítaná a rövid távú lakáskiadás feltételeit. Egyre több országban ugyanezt teszik. A csehek is vizsgálják, miként tudnák szabályozni az airbnb-zést.

A Cseh Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban 1,16 millió külföldi turista vett igénybe szállásszolgáltatást az Airbnb platformon keresztül és belföldi utazásai során 115 000 cseh személy élt ezzel a lehetőséggel.

Becslések szerint 11 500 prágai lakást használnak elsősorban rövid távú tartózkodásra - olvasható a radio.cz hírportálon.

A Cseh Ingatlantulajdonosok Szövetsége szerint a rövid távú szállásszolgáltatást leggyakrabban németek, amerikaiak és britek veszik igénybe.  

A koronavírus-járvány a rövid távú szállások iránti igény jelentős visszaeséséhez vezetett. A kialakult helyzetben a prágai városi tanácsnokok új szabályok bevezetését kezdeményezték.

A kezdeményezés áttekintése céljából a regionális fejlesztésért felelős miniszter, Klára Dostálová megbeszélést hívott össze. A Minisztérium és Prága önkormányzata, valamint az ágazatban tevékenykedők képviselőinek találkozóján a prágai tisztségviselők arra tettek javaslatot, hogy az önkormányzatoknak joga legyen szabályozni a rövid távú bérleteket és azokat a platformokat, amelyeken a szolgáltatás zajlik.

Prága többek között azt javasolja, hogy az önkormányzat korlátozhassa az egyidejűleg befogadott személyek számát, különösen a nagyobb lakóházakban található lakások esetében, és meghatározhassa, egy évben egy lakás legfeljebb hány napon át adható ki.

Az Airbnb képviselője a ČTK hírügynökség munkatársának azt mondta: támogatja, hogy világos szabályok vonatkozzanak a rövid távú prágai lakáskiadásra.

Klára Dostálová elismerte, hogy a jelenlegi törvényeket nehéz betartatni a tulajdonosokkal, hiszen nem is engedélyköteles a tevékenység. De fontos különbséget tenni a rövid és a hosszú távú lakáskiadás között.

Megítélése szerint az elszállásolható személyek számának szabályozása nem jelentene problémát, de a kiadható napok számának ellenőrzése bonyolult feladat lehet. Úgy vélte: a hatóságoknak képesnek kell lenniük hatékonyabban ellenőrizni.

Két-három hónap múlva újabb egyeztetésre kerül sor a témában.