Kezd talpra állni a magyar kiskereskedelem

Elemzések2020. júl. 7.Harsányi Péter

Uniós összehasonlításban meglehetősen ellenálló a magyar kiskereskedelem, ahol már elkezdődött a „V” alakú kilábalási folyamat. A hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően mintegy 600 milliárd forint maradhat a családoknál, mely az éves nettó keresettömeg közel 4,5 százaléka. Ennek az összegnek az MNB becslései szerint megközelítőleg 50-70 százalékát fogyasztásra költhetik a háztartások.

Uniós szinten meglehetősen ellenálló a magyar kiskereskedelem. Az uniós országok átlagához képest májusban fele akkora volt hazánkban a visszaesés mértéke. Az egyes alágazatok közül az üzemanyag-kiskereskedelem rendkívül rossz teljesítménye húzta vissza Magyarországon a teljes kiskereskedelmi forgalmat.

Kiskereskedelmi forgalom változása, EU tagországok, május, éves összehasonlítás, százalék

Forrás: Eurostat

Hazai kiskereskedelem

Kezd magára találni a magyar kiskereskedelmi ágazat. A friss adatok alapján már formálódik a „V” alakú kilábalás a szektorban. Az áprilisi 10,2 százalékos visszaesésnél májusban már lényegesen kisebb mértékben, csupán 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítések volumene.

Május közepétől Budapesten és Pest megyében is feloldották az üzletek nyitvatartási korlátozását, amely a nem élelmiszer üzletek forgalmára volt a legnagyobb hatással.

Forrás: KSH

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt a forgalom. A május eleji budapesti és pest megyei kijárási korlátozások miatt ugyanakkor drasztikus mértékben visszaesett az üzemanyag felhasználás. Ennek tükrében az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8 százalékkal csökkentek az értékesítési számok.

Kilátások

Az elkövetkezendő hónapokban várhatóan tovább élénkül a kiskereskedelmi szektor forgalma. Ez egyrészről az elhalasztott vásárlásokra, másrészről arra vezethető vissza, hogy júniusban már Budapesten és vidéken is a teljes hónap során nyitva voltak a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek.

Moratórium

A lakosság vásárlóerejét nagymértékben erősíti a hiteltörlesztési moratórium. A jegybank számításai szerint a háztartási hitelek moratórium által érintett törlesztőrészletei összesen körülbelül 1100 milliárd forintot tehetnek ki.

Az MNB becslései szerint megközelítőleg 600 milliárd forint értékben veszik igénybe a háztartások a moratóriumot, mely az éves nettó keresettömeg közel 4,5 százaléka. Ennek a 600 milliárd forintnyi könnyítésnek az 50-70 százalékát fogyasztásra költhetik a családok. A moratórium hatására tehát a jelenlegi nehezebb időszakban is gyorsabban helyreállhat a lakossági fogyasztás.

Megtakarítás

A gyorsabb kilábalást az is nagymértékben segíti, hogy a háztartások nettó megtakarítási rátája az elmúlt években 8-10 százalék között stabilizálódott, amely hatására erősebb fizetőképes kereslet figyelhető meg. Ebben a MÁP Plusz konstrukció rendkívül kedvező kamatozása is nagymértékben hozzájárult. A lakosság kezén lévő Magyar Állampapír plusz állomány mára meghaladja a 4000 milliárd forintot.

Gyors beavatkozás

A GDP 18-20 százalékát elérő jegybanki és kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések gyors bevezetésének köszönhetően magas szinten maradhatott a foglalkoztatottság és egyúttal elkerülhetővé vált egy komolyabb vállalati csődhullám. Ez pedig elengedhetetlen a gyors kilábalási folyamathoz.

Másfelől a járvány terjedésének hatékony elfojtása és Magyarország alacsonyabb külső sérülékenységének követeztében sokkal kisebb lehetett a növekedési áldozat.

Nyertesek és vesztesek

A kiskereskedelmi forgalomból májusban 9,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 59 százalékkal emelkedett, miután a kijárási tilalom alatt aki tehette interneten vásárolt házhozszállítással.

A legnagyobb visszaesést ruházati és lábbeli, illetve az használtcikk üzletek szenvedték el. Előbbi 40 százalékos, utóbbi 45 százalékos forgalom visszaeséssel volt kénytelen szembenézni. Nem volt túl jó hónapja a gyógyászatitermék- és illatszerüzleteknek sem, ahol 15 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak. A számítástechnikai és egyéb iparcikkek értékesítése 10 százalékkal volt alacsonyabb.