Betörésnél ezek a kényes pontok

Ingatlan2022. márc. 31.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A nyílászárók a betörők számára a legjobb, egyben a legkényesebb támadási pontok, ugyanis gyakran könnyen, ráadásul hamar feltörhetők. A tolvajok módszerei kifinomultak, a behatolás kevés zajjal jár. Viszont van megoldás, ám nem mindegy milyen ajtót, ablakot és rácsot választunk.

A betörők nem véletlenül választják a gyenge ablakokat, ajtókat az ingatlanba való bejutáshoz: nem kell sok szerszám, ráadásul pillanatok alatt bent vannak, köszönhetően a gyér védelemnek, mechanikának.

Az eltulajdonított értékkel hamar távoznak, ráadásul a behatolás után a behajtott ajtó, ablak sem feltűnő.

Van megoldás, ám nem árt a fogalmakat tisztázni, hogy mit is nevezünk kiemelés elleni védelemnek? A MABISZ a tájékoztatójában pontosan meghatározza: az ajtólapnak a forgópántokról (az ajtólapot az ajtó tokhoz rögzítő fémszerkezet) – az ajtó becsukott helyzetében történő – leemelhetőségének megakadályozását.

Megvalósítható például az ajtólap élére szerelt és az ajtó zárt állapotában a tokba beforduló (minimum 2 darab) csapokkal – ez egyúttal az ajtólap beszakítását is akadályozza – vagy a forgópántok fölé a tokba csavarozott, a leemelés erejének ellenálló csavarokkal.

A reteszhúzás elleni védelem a kétszárnyú bejárati ajtók esetében akkor megfelelő, ha a nem nyíló ajtószárny(ak) alul és fölül billenő karos szerkezettel vannak az ajtótokhoz rögzítve vannak; illetve a nem nyíló ajtószárny(ak) alul és fölül gyakran „gyűszűs” tolózárral vannak az ajtótokhoz rögzítve, de a nyíló szárny benyomása nem lehetséges, vagy annak benyomhatósága esetén a tolózár fel-le mozgatás ellen védett. 

tolózár pedig abban az esetben védett, ha a mozgatható elemeket másik – az ajtószárny nyitása nélkül – hozzá nem férhető elemmel rögzítik, vagy elfedik, így megakadályozva a mozgatást – derül ki a tájékoztatóból.

Létezik reteszhúzás elleni védelem, amely kétszárnyú ajtóknál akkor jó, ha a nem nyíló ajtószárny(ak) alul és fölül billenő karos szerkezettel vannak az ajtótokhoz rögzítve.

Fontos a gyűszűs tolózár is, amely a nem nyíló szárny rögzítését végző, függőleges irányban felfelé, és lefelé egy bemélyedésbe helyezett ujjal mozgatható reteszvas.

Szintén veszélyforrást jelentenek az ablakok: az ilyen behatolásra azokban az ingatlanokban van nagy esély, ahol a járószinttől mérve viszonylag alacsony a párkánymagasság. Ezeket az ablakokat az előírásoknak megfelelő rácsokkal, vagy más, azzal egyenértékűnek tekintett műszaki megoldásokkal lehet védettebbé tenni.

A rácsoknál érdemes figyelni az anyagvastagságra: 12 mm átmérőjű köracél, vagy azzal megegyező keresztmetszetű más profil acél rúd a megfelelő választás.

A rács kiosztása maximum 100 x 300 mm lehet a teljes felületen. A csomópontjai hegesztettek vagy a hegesztéssel azonos szilárdságot biztosító más kialakításúak lehetnek. Lényeges kérdés a falhoz való rögzítés: magát a rácsot a falazathoz 30 centinként, de minimum 4 darab, a rács keresztmetszeténél nem kisebb keresztmetszetű falazó körömmel szükséges a falhoz rögzíteni. Hagyományos, 38 cm-es téglafal esetén a rögzítéshez használt falazó körmök minimális beépítési mélysége 150 mm.

Sok feltétel vonatkozik a rácsok rögzítésére, beépítésére, ezért a meglepetések elkerülése végett érdemes konzultálni szakemberrel.

Egyre népszerűbbek a biztonsági fóliák, hiszen szerepük a betörés folyamatának késleltetése. Arra viszont nem alkalmasak, hogy teljes mértékben megakadályozzák az ingatlanba való behatolást. A fólia a támadás esetén az üvegtáblát egyben tartja, az nem hullik szilánkjaira, a behatolási nyílás kibontásához további idő szükséges. Csak a megfelelő képesítéssel rendelkező szakember által telepített fólia fogadható el vagyonvédelmi eszközként, aminek tényét a MABISZ ajánláson található telepítési nyilatkozat igazolja.

Ez tartalmazza többek között a gyártás és a telepítés dátumát, a fóliatekercs gyári azonosító számát. lényeges szempont, hogy a biztosítók a biztonsági fóliát önmagában nem fogadják el a rács helyettesítésére!

Hogy a legmegfelelőbb legyen az ingatlanbiztosítás, érdemes a Netrisk.hu ajánlataiból választani – mondta Cseh Anett a cég termékfejlesztési vezetője. Hozzátette: számos biztosító ingatlanajánlataiból lehet tallózni a portálon keresztül, kiválasztva az ügyfél számára a legkedvezőbb ingatlanbiztosítási megoldást. A szakértő szerint azzal sem árt tisztában lenni, hogy amikor a lakásbiztosítást az ügyfél megköti, akkor a biztosító nem vizsgálja a vagyonvédelem szintjét, ugyanis mindig az számít, hogy a kár időpontjában milyen védelmi szint volt kiépítve. Erről a szerződési feltételkben lehet olvasni - érdemes áttanulmányozni.