Durván túlárazódtak a lakások Magyarországon, itt a fordulat az MNB szerint

Ingatlan2022. nov. 17.Sz.A.
A rovat támogatója:

Idén közel 25 százalékkal drágultak a lakásárak, és Budapest az ötödik legkevésbé megfizethető fővárossá vált. Megduplázódott a külföldi vevők száma. Összesen 22 százalékra nőtt a lakások túlértékeltsége. A kereslet gyengülése miatt fordulat következett be a lakáspiacon: drasztikusan csökkent az eladott új lakások száma - derül ki a jegybank új Lakáspiac Jelentéséből.

Idén negyedével emelkedtek a lakásárak országos szinten, de a harmadik negyedévben már lassult az áremelkedés üteme, ami negyedéves alapon már csak egy százalékos lehet - mondta el Winkler Sándor, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza a jegybank ma közzétett Lakáspiaci Jelentésének ismertetésén.

Kifejtette, hogy elkövetkezett a fordulat az ingatlanpiacon, és szeptemberben már több mint 30 százalékkal csökkent a lakáspiaci aktivitás.

Eközben vidéken egy év alatt megduplázódott a külföldi lakásvásárlók aránya, a nyugat-dunántúli megyékben még ennél is nagyobb az arány.- Szeptemberben 40 százalékkal csökkent az új hitelek összege, miközben a használt lakásokra feleződött a felvett hitelek összege - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a bankok a hitelkereslet mérséklődését várják, eközben a hitelfelvételek szigorodnak.

A harmadik negyedévben lassult az áremelkedés üteme, de Budapesten egy év alatt 20,4 százalékkal nőttek a lakásárak, vidéken pedig 30 százalékkal, az országos átlagban a drágulás 25 százalék körüli éves szinten.

Mintegy 22 százalékra nőtt a lakások túlértékeltsége

- mondta a jegybank szakembere.

Nominális és reál MNB-lakáshitelek és a KSH lakásindexei

Prága, Pozsony, Varsó és Párizs után Budapest az ötödik legkevésbé megfizethető fővárossá vált az európai lakáspiacon. Ennek hátterében az áll, hogy a lakásvásárlás elérhetőségénél jelentős volt a romlás. A hitelkamatok növekedtek, a lakásárak pedig emelkedtek, így idén az lakásvásárlási elérhetőség 28 százalékkal romlott, a használt lakások esetében ez az arány 21 százalékra tehető. A bérleti díjak éves szinten 20 százalékkal emelkedtek.

Az építőipar teljesíményével kapcsolatban kiemelte: átmenetileg még bővülhet az átadott újlakások száma.

Összességében kevesebb az új lakásfejlesztések száma, de a kiadott építési engedélyek száma 16 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben.

Budapesten éves alapon megduplázódott az új engedélyek száma, de ez egy nagyon alacsony bázisról indult.

Idén 23 400 lakás új lakás átadása várható a jegybank előrejelzése szerint. Az 5 százalékos lakásáfa miatt bővülhet még az ingatlan-kínálat, miközben csökken a piaci kereslet.

Kevés új lakás épül Magyarországon, az új lakáspiacon az éves 10 ezer eladott új lakások száma 3 ezerre csökkenhet idén. Ennek hátterében az áll, hogy bizonytalanná vált a kereslet, a hitelből vásárlók száma pedig jelentősen csökkent.

A jelentés kiemeli, hogy a lakáspiac kettészakadt az energetikai hatékonyság alapján.

Az építőipari teljesítményt meghatározza a kereslet csökkenése, de így kapacitások szabadulhatnak fel, ami támogatja a jelenlegi építkezéseket. Még mindig a leggyakoribb probléma a munkaerőhiány, ezt követi az elégtelen kereslet és az építőipari anyagok hiánya.

Mintegy 20 százalékkal nőttek a lakásépítési költségek, ez a hatodik legnagyobb áremelkedés az EU-ban

- összegezte Winkler Sándor.

Ennek egyik fő oka, hogy magas, 48 százalék körüli a hazai építőipar importaránya, és idén a második félévben további 10-15 százalékos építőipari anyagár-emelkedésre lehet számítani.

Az állami megrendelések átütemezése és a kereskedelmi ingatlanfejlesztések csökkenése is visszafogja az építőipart.

A jelentés további főbb megállapításai:

- A kibocsátott lakáshitelek összege több mint harmadával mérséklődött.

- A kereslet csökkenése miatt az újlakáskínálat mérséklődésére lehet számítani. A budapesti újlakás piacon a még szabad kínálat és az induló projektek lakásszáma is alacsony szinten alakul.

- 2022 első felében a kedvező makrogazdasági környezetben több éves ciklusának csúcsára ért a lakáspiac. A harmadik negyedévében már több jel is arra mutat, hogy a hazai lakáspiacon fordulat következett be, de a bizonytalanná váló gazdasági kilátások is a lakáspiaci kereslet mérséklődését vetítik előre.

- Előzetes adatok alapján a harmadik negyedévben várhatóan jelentősen, a második negyedéves 12,8 százalékról 1,7 százalékra lassul a lakásárak reálértelemben vett éves növekedése.

- A lakáshitel-kamatok folytatódó emelkedése és a lakáspiaci drágulás következtében a lakásvásárlás elérhetősége az otthonteremtési támogatásokra nem, vagy kisebb mértékben jogosult háztartások számára esett.

- A bankok 2022 harmadik negyedévében szigorítottak a lakáshitelhez jutás feltételein, és szinte valamennyi intézmény a hitelkereslet visszaesését tapasztalta.

- A következő fél évben a felárak emelésével folytatódhat a szigorítás, emellett a bankok döntő többsége tovább csökkenő hitelkeresletre számít.

- 2022 első három negyedévében 7,7 százalékkal nőtt az átadott új építésű lakások száma a vidéki lakásépítések emelkedésének köszönhetően.

- A harmadik negyedévben éves és negyedéves alapon is 40 százalékkal csökkent az eladott fővárosi új lakások száma.