A hazai vagyonosokat segíti az öröklés rendezésében a hamarosan piacra kerülő kézikönyv

Elemzések2022. nov. 17.D.J.

A nemzetgazdaságnak is károkat okozhat, hogy Magyarországon sok vagyonos ember nem foglalkozik eleget az utódlás kérdésével – derült ki a Grémium az Utódlásért Egyesület sajtóeseményén.

Amikor egy hazai KKV-nál váratlanul meghal az ügyvezető-tulajdonos, előfordul, hogy a cég jó időre tehetetlenné válik, mivel az utódlás nem lett rendezve.

Megesik, hogy az elhunyt volt a gazdasági társaság egyedüli aláírója, ezért a halála után a vállalat egy ideig egyetlen ügyletet se tud végrehajtani.

Amikor az öröklés nincs kellő gonddal előkészítve a családi viszályok is megtorpedózhatják egy vállalat jövőjét. Volt olyan konkrét eset, ahol az okozott zűrt, hogy a néhai vállalatvezér felesége nem volt beszélőviszonyban a férfi gyerekeivel, akik még az előző házasságból születtek. Az özvegy és a felnőttkorú gyerekek nem tudtak megegyezni.

Azt se tudták egymás között eldönteni, hogy ki képviselje a családi céget. Emiatt a hagyatéki eljárás keretében ügygondnokot kellett kinevezni. Aki viszont a háta közepére kívánta a megkapott feladatot. Pláne, amikor kiderült, hogy összeférhetetlenség miatt a bankban nem tud közben járni a cég nevében.

A helyzet rendezése másfél évig tartott.

Az öröklési folyamatban rengeteg a buktató. Itthon ráadásul nem alakult ki a kultúrája az utódlási folyamat előkészítésének. Már csak azért sem, mert a céges élet gyerekcipőben jár. Még azok a vállalkozások is, amelyek a rendszerváltás idején jöttek létre, többnyire mostanság érik meg az első generációváltást, amelyre a cégek jó része nincs felkészülve.

Ez a téma az utóbbi években számtalan fórumon és konferencián át lett rágva, megnyugtató megoldás mégsem született.  

“Összefogás hiányában nagy a megtakarítások vagy a céges vagyonok elvesztésének a kockázata” – mondta el Varga Szabolcs, a Gutmann Bank magyarországi irodájának vezetője, a Grémium az Utódlásért Egyesület (GaUE) alapító-alelnöke a szervezet sajtóeseményén.

A tét nem kicsi: a magyar lakosság örökíthető vagyona úgy 186 ezer milliárd forintra rúg.

Mivel itthon sokaknak van saját ingatlanja, ennek az összegnek egy igen nagy részét, vagyis a 63 százalékát a reáleszközök teszik ki. Az említett teljes vagyontömeg mintegy fele a társadalom felső tíz százalékának a kezében van. Ez úgy 400 ezer háztartást jelent.

Erre az óriási vagyontömegre a magyar gazdaságnak szüksége van, különben az alaphibák oda vezetnek hogy - mint régen - 50 évente mindent újra kell kezdeni a nulláról 

mondta Varga Szabolcs.

A magyar lakosság örökíthető összvagyona (milliárd Ft)

  Legfelső tíz százalék Teljes lakosság
Biztosítás/nyugdíj 2 529 5 194
Készpénz 2 644 6 914
Reáleszköz (többségében ingatlan) 41 951 118 039
Bankképes eszközök 18 672 30 949
Céges részesedés 20 582 25 203
Összesen 86 379 186 299
Hitel -2 483 -13 414
Összesen (nettó) 83 896 172 885
Forrás: MNB/GaUE

Az utódlások menetét nehezíti, hogy itthon nem szeretünk a pénzügyeinkről kitárulkozni, még a bizalmasaink előtt sem. Jó pár tehetős ember, ha lehet több bankárt, ügyvédet tart, a pénzét több alapkezelőhöz viszi, abban bízva, hogy így senki nem látja át a teljes anyagi helyzetét.

Ez hosszútávon sok bonyodalmat okoz, hisz előfordul, hogy egy idő után már maga a tulajdonos se lát át mindent a saját vagyona kapcsán – hangzott el a GaUE eseményén, ahol az is kiderült, hogy háztartásokra lebontva átlagosan mekkora vagyont halmozott fel a lakosság. Mutatjuk a számokat:

A magyar lakosság átlagos örökíthető vagyona (millió Ft/háztartás)

  Legfelső tíz százalék Alsó 90 százalék
Biztosítás/nyugdíj 6,3 0,7
Készpénz 6,6 1,2
Reáleszköz (többségében ingatlan) 104,9 21,1
Bankképes eszközök 46,7 3,4
Céges részesedés 51,5 1,3
Összesen 215,9 27.8
Hitel -6,2 -3,0
Összesen (nettó) 209,7 24.7
Forrás: MNB/GaUE

Új szakma a láthatáron

Parragi Edina, az MPK Partners ügyvédi iroda alapító partnere, a GaUE alapító-alelnöke elmondta: az utóbbi években azért, hogy az utódlás menetét gördülékenyebbé tegye minden bank és alapkezelő ment a saját útján.

Viszont az utódlás körüli kérdésekről minden szakmai résztvevő más nyelven beszél.

Ha csak egy bankár, vagy csak egy ügyvéd kínál megoldást az öröklés problémájára, az ritkán ad optimális eredményt. Ezért nagyfokú szakmai együttműködésre lenne szükség. Ezt igyekszik elősegíteni a Grémium az Utódlásért Egyesület, amely a szervezet keretein belül mozgósítja a kapcsolódó szakmákat.

Az Egyesület egyebek mellett a legjobb gyakorlatok megosztásával, illetve ezzel kapcsolatos oktatási-működési sztenderdek kialakításával fejlesztené az utódlás-menedzselést, mint új szakmát.

Az Egyesület alapítói között szerepel többek közt az MKB Bank, a Raiffeisen Bank, a Bank Gutmann, a Hold Alapkezelő, a Concorde Értékpapír, az MPK Partners, a KLART ügyvédi irodák, és az Apelso Trust bizalmi vagyonkezelő is.

A szervezet életében fontos mérföldkő lesz 2023 eleje, amikor ki fognak adni egy Bankári Kézikönyvet, amely a házastársi, illetve élettársi vagyon- és az öröklési jog releváns kérdéseire ad valós élethelyzetekből kiinduló válaszokat.

Mint az eseményen elhangzott: "az Egyesület megalakításával az alapítók a magyar gazdasági kultúra fejlesztését is célként tűzték ki".