Térképen mutatjuk a lakáspiaci fordulatot: jobb helyzetbe kerülhetnek a türelmesebb vevők

Ingatlan2022. dec. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Nőtt a használt lakóingatlanok friss kínálata idén novemberben a tavaly novemberben feladott ingatlanhirdetésekhez képest. Bár országos szinten 2 százalékos bővülés történt, több megyében, köztük Fejérben, Bács-Kiskunban, Komárom-Esztergomban 35-41 százalékos növekedés következett be. Ez pedig a vevőket egyre jobb helyzetbe hozza.

A kínálatbővüléssel párhuzamosan a kereslet csökken, országos szinten több mint 40 százalékkal maradt el a tavaly novemberitől.

Ahogyan arra számítani lehetett, novemberben a korábbi hónapokhoz képest markánsabb különbség alakult ki az országos lakáspiacon a kínálat és a kereslet között - áll az ingatlan.com összefoglalójában, amely az egyes megyékre bontva ismerteti a legfrissebb számokat.

A legtöbb megyében jókora bővülés látható

Novemberben az egy évvel korábbinál 2 százalékkal több használt lakóingatlan került be újonnan a kínálatba, összesen több mint 33 ezer friss hirdetés jelent meg a magánszemélyek és az ingatlanközvetítőknek köszönhetően.

November végén pedig összesen több mint 170 ezer eladó ingaltanhirdetésből válogathattak a vevők, ami több mint 12 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten.

Az országon belül komoly eltérések láthatóak a kínálat alakulásában.

Az országon belül komoly eltérések láthatóak a kínálat alakulásában.

Tizenhárom megyében bővülés történt, Fejér, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Békés megyében ráadásul jelentős, 30-41 százalékkal nőtt a friss kínálat a múlt novemberben feladott lakóingatlan hirdetésekhez képest.

Emellett Csongrád-Csanádban, Veszprémben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Hevesben, Zalában, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben 2-20 százalékkal nőtt az eladósorba került ingatlanok száma, a fővárost pedig stagnálás jellemezte.

A jelentős kínálatbővülést elkönyvelő megyékben az aktívan lakást kereső vevők a korábbinál sokkal kedvezőbb helyzetben vannak.

A nagyobb választék mellett már az alkupozíciójuk is erősebb lett. Az eladóknak emiatt érdemes rugalmasnak lenniük. Ha sokáig nem érkezik ajánlat a lakásra vagy házra, de fontos szempont számukra a gyors eladás, akkor tanácsos engedni a kínálati árból.

Sok vevő még kivár

A kereslet továbbra is mérséklődőben van a használt lakások piacán. Novemberben több mint 40 százalékkal kevesebben érdeklődtek a kínálatban szereplő lakóingatlanokért, mint 2021 novemberében.

A keresletet tekintve is tetemes eltérések vannak az országon belül. A legkisebb csökkenés Jász-Nagy-Szolnok megyében történt (21%), a legnagyobb mértékben pedig Pest megyében esett vissza a kereslet (57%).

Budapesten feleannyi érdeklődés történt novemberben, mint egy évvel ezelőtt. Az ingatlan.com szakértője szerint a korábbinál kisebb kereslet a gazdasági bizonytalanság mellett annak is köszönhető, hogy a késő őszi hónapok sosem tartoztak a legerősebbek közé a lakáspiaci forgalom szempontjából.