Erste: Jövőre lenullázódhat a GDP növekedés

Elemzések2022. dec. 1.Növekedés.hu

A GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott a harmadik negyedévben, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról - véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A bank szerint idén 5 százalékkal emelkedhet a GDP, de jövőre csak 0,2 százalékos bővülés várható.

Termelői oldalról nézve az ipar hozzáadott értéke 9,6 százalékkal bővült éves szinten, ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye 10,6 százalékkal nőtt - írja az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Az építőipar éves szinten 1,8 százalékkal emelkedett, míg a mezőgazdaság jelentősen visszafogta a teljesítményt: év/év alapon 39,3 százalékos zuhanás következett be a súlyos aszálykárok miatt.

A szolgáltatások hozzáadott értéke a várakozásokkal összhangban, 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest 2022 harmadik negyedévben.

Felhasználói oldalról nézve a háztartások végső fogyasztása 4,2 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 4,1 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi folyamatokat tekintve az export volumene 14,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, amit az import volumenének 10,6 százalékos növekedése kísért.  A nettó export hozzájárulása a GDP növekedéséhez így pozitív volt, 2,5 százalékpontot tett ki.Bár az éves adatok még impresszívek voltak, negyedéves szinten a gazdaság már enyhe visszaesést mutatott, azaz nagy valószínűséggel már technikai szempontból is recessziós környezetben vagyunk.

A negyedéves visszaesés ugyanis az idei utolsó negyedévben is folytatódik, és várhatóan mélyül is. Ennek oka elsősorban a belső kereslet - ami mindeddig a növekedés fő motorját jelentette – várt fékeződése.

A növekvő energiaszámlák és a még mindig gyorsuló élelmiszer-infláció érdemben csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét és rombolja a fogyasztói bizalmat.

A bizonytalan üzleti kilátások és a költségvetési konszolidációs lépések pedig a beruházások visszafogását sugallják. Kedvezőtlenül hat mind a fogyasztási, mind a beruházási környezetre a rendkívül magas és várhatóan csak lassan konszolidálódó kamatkörnyezet.

Az ipari export kilátásai is meglehetősen bizonytalanok, tekintettel Magyarország fontosabb exportpiacain növekvő recessziós kockázatokra.

Összességében az idei évre várt 5 százalékos éves átlagos növekedés után, a GDP várakozásunk szerint mindössze 0,2 százalékkal nő majd 2023-ban. A lendület visszanyerésére 2024-ben számítunk ismét - olvasható az Erste elemzésében.