Visszafogottabb lett a lakáspiaci kereslet

Ingatlan2022. máj. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Visszafogottak voltak áprilisban a lakásvásárlók a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet, az emelkedő lakáshitelkamatok, valamint a húsvéthatás miatt, de a kínálatnak a természetes ingatlanpiaci folyamatok, azaz a költözések azért támaszt nyújtanak - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat áprilisi alakulását mutatja be.

  • Kettős eredménnyel zárta az áprilist az országos lakáspiac. Éves szinten 6 százalékkal 1600 fölé emelkedett azon települések száma, ahol friss kínálat jelent meg. Az előző hónapban meghirdetett eladó lakások és házak száma viszont két százalékkal csökkent.
  • Az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma viszont éves összevetésben hat százalékos csökkent, részben az év elejére előrehozott vásárlások miatt.
  • A kínálat alakulása a különböző településtípusokon is felemás volt: a fővárosban és a megyei jogú városokban tavaly áprilishoz képest 4 és 6 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra. A községekben viszont 10 százalékkal bővült a friss kínálat.
  • Az áprilisi adatokból látszik az is, hogy a lakáspiaci forgalomnak az ingadozások ellenére azért van egy stabil motorja, amit lakásvásárlók és -eladók természetes élethelyzetváltozásai hajtanak.

Sokan hamarabb túl akartak lenni rajta

Idén áprilisban több mint 1600 településen hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat, ami 6 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor a feladott hirdetések száma kevesebb mint 2 százalékkal csökkent. A kínálat alakulása a különböző településtípusokon is felemás volt: a fővárosban és a megyei jogú városokban tavaly áprilishoz képest 4 és 6 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra. A községekben viszont 10 százalékkal bővült a friss kínálat. Utóbbi bővülésben szerepe van annak, hogy az agglomerációs térségek iránti növekvő kereslet miatt az ott lakók egy része megválna az ingatlanától

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet alakulását bemutatva hozzátette: “Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az előző hónaphoz képest 17 százalékkal csökkent, ebben viszont szerepet játszik a kínálat szűkülése is. Az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma ugyanis márciushoz képest csak 4 százalékkal volt kevesebb. Éves szinten pedig 6 százalékos ez a csökkenés. A keresletcsökkenés azzal is magyarázható, hogy az infláció elől menekülő vásárlók egy része már az első negyedévben letudta az adásvételt. Ráadásul áprilisban voltak a húsvéti ünnepek és választások is, ezek pedig szintén visszafogták a keresletet.”

Stabil a motor

A szakember szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy tartósan alacsonyabb keresleti-kínálati szintre rendezkedik-e be a piac, vagy csak átmeneti hanyatlásról van szó.

“Az áprilisi adatokból kiderül, hogy most extra lendületet nem kapott az országos lakáspiac. Ugyanakkor azért az is látható, hogy a lakáspiaci forgalomnak van egy stabil motorja. Mégpedig az élethelyzetek változása, például összeköltözés, válás vagy gyermekvállalás miatti vásárlások, örökléshez kötődő eladások folyamatosan friss kínálatot hoznak a kínálati oldalra” - tette hozzá Balogh László. Szerinte fontos kérdés lesz a következő hónapokban, hogy az idei év elején egyre nagyobb élénkülést mutató, rekordértékeket produkáló albérletpiac milyen extra lendületet tud adni a lakáspiacnak.