29 éve indult útjára a Béres csepp

Interjú2017. dec. 26.Szabó Anna

Folyamatos kutatás-fejlesztéssel és innovációval az egyetlen termékkel, a Béres-cseppekkel induló családi cég mára az ország legnagyobb hazai tulajdonú gyógyszergyára lett, amely közel 30 éve lépést tart a multinacionális nagyvállalatokkal. Az egészségvédő termékek piacán vezető vállalat cégvezetőjével, Bischof Zsolttal beszélgettünk. Ma Magyarországon a családi vállalatok zöme nem tud kitörni a kisvállalati kategóriából.

A Béresnek ez hogyan sikerült?

A Béres vállalat 1989 augusztusában, az elsők között jött létre az új vállalati törvény szerint megalakuló magyar magán-részvénytársaságok sorában. A Béres Gyógyszergyár Zrt. mára Magyarország legnagyobb, magyar és egyben családi tulajdonban lévő gyógyszergyára. 

Ismert, hogy azon a piacon, ahol Önök tevékenyednek, jelentős a verseny. Hogyan tudnak lépést tartani a nemzetközi nagyvállalatokkal?

A hazai gyógyszeripar egyik meghatározó szereplői vagyunk, 32 százalékos részesedéssel piacvezetők az egészségvédő és betegségmegelőző piacon. Valóban kiélezett a verseny a piacunkon. Amiben piacvezetők vagyun az az immunrendszert erősítő szerek, a komplex multivitamin-ásványianyag-nyomelem készítmények piacán, a teljes C-vitamin piacon, valamint a komplex kalciumpótló gyógyszerek piacán, de az ízületi, a szemerősítő, a magnézium pótló készítmények piacán is a második, harmadik legnagyobb szereplők vagyunk. A Béres az egyik legismertebb és legtiszteltebb márkanév ma Magyarországon. A belföldi növekedésünk mellett jelentős sikereket értünk el az export vonatkozásában is, árbevételünk több mint 20 százaléka a külföldi értékesítésekből származik.

Ez a szektor állandó termékfejlesztést és innovációt igényel. Milyen termékstratégia szükséges az erős pozícióik fenntartásához?

A kezdeti egyetlen termék, a Béres Csepp mellé mostanra több mint 70-féle készítmény sorakozott fel. Termékeink saját kutatás-fejlesztési tevékenységeink eredményeképpen jönnek létre. A hosszú távú siker záloga az innováció, ami magában foglalja az új termékek kifejlesztését, a meglévők korszerűsítését és az új fejlesztési eljárások, módszerek bevezetését a napi gyakorlatban. Folyamatosan zajlik a mindenkori fogyasztói igényeknek megfelelő, tudományosan megalapozott, magas minőségű készítmények kifejlesztése és hatósági engedélyeztetése. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy fejlesztési eljárásainkat a szakterületünkön tapasztalható tudományos-technikai haladással párhuzamosan korszerűsítsük.

A gyártói infrastruktúra fejlesztésük is felvette a tempót a nagyvállalatokéval?

Termékeink a Szolnokon lévő gyárunkban készülnek. A kezdetektől számítva 7 milliárd forint értékben valósítottunk meg gyártói infrastrukturális és technológiai fejlesztéseket. Büszkék lehetünk a gyártási körülményeinkre, termelő gépeinkre és a minőség-ellenőrzési eszközparkunkra, amelyek méltán nevezhetők világszínvonalúnak. Ez évben adtuk át az új gyáregységünket, valamint a kibővült logisztikai bázisunkat. A tárgyi eszközök és feltételek mellett fontos beszélnünk a munkaerőről is. Az elmúlt tíz évben a szolnoki gyárban foglalkoztatottak száma több mint száz fővel növekedett, és hamarosan eléri a háromszázat.

Nemrég adták át Szolnokon a Béres első, saját építésű zöldmezős gyárát. Melyek az elkövetkező időszak kiemelt tervei?

Egyrészről termékportfóliónkat folyamatos fejlesztjük, bővítjük. Ez részben új termékek piacra történő bevezetését jelenti, másrészről a már meglévő termékeink folyamatos innovációját is magában foglalja. 2018 tavaszára készül el az újabb beruházásunk, amely lehetőséget teremt a minőségbiztosítás- és ellenőrzés korszerűbb elhelyezésére, a gyártói kapacitásainkat tovább bővítjük, és a kutatás-fejlesztés is új területtel és eszközparkkal bővül.

Sokat lehet hallani a Béres karitatív tevékenységről is. Ez tudatosan felépített vállalati CSR, vagy lépésről-lépésre, spontán alakult ki?

A Béres Alapítványon keresztül folytatja elkötelezett jószolgálati tevékenységét itthon és a határainkon túl élő magyarság számára is. Megalakulása óta elkötelezetten segíti a rászorultakat, támogatja az egészségügyet, az oktatást, az ország fejlődését szolgáló, példaadó, egyéni és közösségi célokat pénz- és termékadományokkal, gyógyászati eszközök vásárlásával, valamint orvos szakmai együttműködésekkel.