Az utasok alig várják, hogy újrainduljanak a luxushajó utak, de maszkot nem hajlandóak viselni

Utazás2020. okt. 10.V.Zs.
A rovat támogatója:

Az óceánjárok zöme egy darabig még biztosan a kikötőkben vesztegel, de az utasok tengerre szállási hajlandósága még nőtt is a korábbiakhoz képest egy új felmérés szerint. A szakma azon van, hogy erre minél hamarabb sor kerüljön: a napokban nyilvánosságra hozott új keretrendszer útmutatás ad a hajótársaságoknak, hogyan tegyék biztonságossá az utazást.

Bár a tengeri hajózás teljesen leállt a koronavírus felbukkanása óta, a jövőbeni utazási kedv nem csappant. A VacationToGo utazásközvetítő 30 ezer embert kérdezett meg, akarnak-e még óceánjárón utazni. A válaszadók szinte mind utaztak már hajón (minimum három éjszakát), s kétharmaduk tervezi, hogy újra fog a visszaállást követő követő három évben. Valamivel több, mint a megkérdezettek 28 százaléka még kivár, ám ők is utaznának, ha a koronavírussal kapcsolatos problémák megoldódnának.

Összességében a korábbinál többen utazhatnak luxushajókon, ha ismét beindul a hajózás, derül ki a felmérésből.

Hogy erre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni, bár néhány járat már újraindult vagy hamarosan erre sor kerül. Ugyanakkor egy lépéssel közelebb kerültek a „nyitáshoz” a nagy hajótársaságok, miután október elején az iparág képviselői elfogadtak egy, a koronavírus hatásaira és a biztonságos utazásra vonatkozó protokollt.

A brit tengerészeti kamara a legnagyobb hajótársaságokat tömörítő nemzetközi szövetséggel, és egészségügyi szakértőkkel közösen dolgozta ki a hajózás korszerű egészségügyi és biztonsági szabályait, melyet a napokban fogadott el szakma. Külön szabályok vonatkoznak az üzemeltetőkre, a tengerészekre és az utasokra. A dokumentumot a brit kormány is üdvözölte, ami nem csoda.

A brit hajózási iparág több mint 88 ezer embert foglalkoztat, és évente 10 milliárd fontot termel.  

Az előírások kitérnek a fel- és visszaszállást megelőző egészségügyi vizsgálatokra, az étkezésre, a közös terek használatára és a programokra, valamint a hajókon igénybe vehető szolgáltatásokra (pl. fodrászat, medencék, stb.).

Az ajánlások sok esetben megegyeznek a szárazföldön alkalmazottakkal, ami a luxushajózás élvezeti értékét visszaveti. A hajózás, és a fedélzeti program lényege ugyanis éppen a közösségi élmény, melyet nehéz biztosítani, ha csak a saját társasággal lehet vacsorázni, vagy koktélozás közben minimum másfél méter távolságot kell tartani.

Nem csoda, hogy a felmérésben résztvevők jelentős része, amikor a visszatérés feltételeiről kérdezték, a maszkviselést és a távolságtartást határozottan elutasította.

Így ugyanis odavész az utazással járó gondtalan kikapcsolódás, érveltek. A többség inkább az utazás előtti szűrésre szavaz.

Ami pedig a vakcinát illeti: a válaszadók 44 százaléka nem várna az oltásra. 15 százalékuk akár ma útnak indulna, anélkül, hogy bármit változtatna a korábbi fedélzeti gyakorlaton. A maradék 29 százalék pedig beérné azzal, ha az egészségügyi protokollon szigorítanának, és kellő távolságot tartana.

Azok közül, akik bevárnák a vakcinát, 28 százalék kérne igazolást annak meglétéről - a közegészségügyi feltélek szigorítása és a távolságtartás mellett. Az oltást a leendő utasok 68 százaléka adatná be magának, ha ezen múlna, utazhat-e.