Bánáti: Az ügyvédek legalább munkájuk felét elvesztették

Interjú2020. ápr. 2.Kamasz Melinda

Alapjaiban érinti az ügyvédi munkát a koronavírus. A gazdaság leállása miatt nincsenek cégalapítások, módosítások, halasztják az ingatlan adás-vételeket. A nyomozati szakban viszont a büntetőügyekben egyes helyzetekben muszáj személyesen részt venniük az ügyvédeknek, különben ki kellene engedni a gyanúsítottakat. Egyes ügyvédeknél megélhetési problémák is lesznek. Bánáti Jánossal, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével beszélgettünk.

Mennyire érinti az ügyvédeket a koronavírus járvány?

Alapjában, Épp a napokban jelent meg a kormányrendelet, amely teljesen átformálja a bírósági eljárásokat. Röviden összefoglalva: a polgári perekben lényegében nem lesz leállás, de megpróbálnak áttérni a teljes írásbeliségre és csak ahol szükséges a bizonyitás, és azt nem lehet megoldani távmeghallgatással, ott lesz halasztás.

A büntetőügyek problémája összetettebb, mert első fokon ott lényegében mellőzhetetlen a résztvevők jelenléte, ezért itt a halasztás lesz az általános.

Karunknak teljesen új helyzetre, munkamódszerre, az ügyfelekkel való újszerű kapcsolatokra kell felkészülnie.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Hogy megy jelenleg az ügymenet a nyomozásnál?

A nyomozati szakasz folyik tovább. Az ORFK vezetésével pár napja volt egy megbeszélésem, hogy miként oldjuk meg ezeket. A törvény kötelező rendelkezése alapján vannak olyan helyzetek, amelyekben kötelezően az ügyvédnek is részt kell vennie. Ha valakit őrizetbe vesznek, az első gyanúsítotti kihallgatására meg kell idézni az ügyvédjét, vagy a kirendelt védőt. A letartóztatásról szóló döntésnél ismét kötelező a védő jelenléte, az nem tartható meg a védő jelenléte nélkül.

Messzemenő következménye lenne, ha nem menne el a védő, mert ha az őrizet 72 óráján belül nem tudják a meghallgatást megtartani, mert nincs jelen a védő, akkor ki kell engedni a gyanúsítottat.

Ezeken a kötelező jellegű ügyvédi megjelenéseken hogy védik kollégáikat?

Pont erről is egyeztettünk az ORFK és a bírói vezetéssel. Mindenki próbál nagyon óvatos lenni.

Hozzáteszem maszkot nem kapnak a kollégáink, arról maguknak kell gondoskodniuk.

Visszaestek a bűncselekmények?

Erről csak hónapok múlva lesznek adatok.

Tehát egyrészt mennek a nyomozások, számos esetben most találják meg a gyanúsítottat, de vannak a vészhelyzet kapcsán új bűncselekmények is, amelyek ellen fel kell lépni. És most nem csak a rémhírterjesztésre gondolok, hanem az egyéb vagyon elleni vagy csalásosncselekményekre is.

Mi a helyzet az egyéb ügyekkel? Ott mekkora a visszaesés?

Bár konkrét adataink nincsenek, de a visszajelzések egyértelműen egy irányba mutatnak. Az ügyvédi irodák forgalma jelentősen esett.

Azt nyugodtan állíthatom, hogy jelenleg az ügyvédek legalább munkájuk felét elvesztették.

Nincs peres ügy, halasztják az ingatlan adás-vételeket, a cégalapítás, módosítás szintén megszűnt. Az a fő kérdés, hogy ez mennyi ideig tart majd és visszatérnek-e később a megbízások.

Az ügyvédek megbízásainak 70 százaléka a gazdaság kiszolgálásából adódik. Ha itt hosszabb ideig probléma, lefagyás lesz, az a mi szakmánkat is érzékenyen fogja érinteni.

Mi a helyzet az ingatlanügyekkel?

Az ingatlanforgalom érzékeny barométere a gazdaságnak, itt is komoly visszaesés van. Később talán újra indulnak a tranzakciók, de most, amit lehet halasztanak. Ráadásul a Földhivatalnál nem lehet tudni, hogy lesznek a határidők módosítva. A Földhivatal ugyanis nem elektronizált. A cégeljárás már elektronizált, a. bíróságokkal is az ügyvédi kapcsolat sok tekintetben elektronizált.

de a Földhivatal még papíralapú. Ott még beláthatatlan, milyen gondok lesznek a közeljövőben és később is.

Okozhat-e ez visszaesés megélhetési problémát?

Az ügyvédek, ügyvédi irodák a jövedelmükről sem szolgáltatnak adatot. Három éve volt egy törvény, amelyik az ügyvédi irodák mérlegét nyilvánosságra tette volna, de valamilyen rejtélyes okból lényegében az alkalmazása előtt visszavonták. Tehát a forgalmi. jövedelmi viszonyai az ügyvédi irodáknak csak a NAV előtt ismeretesek, a kamara előtt nem. De tapasztalatok alapján, a béke időkre vonatkozóan ki tudom jelenteni, hogy

az ügyvédi kar, ez a 15 ezer praktizáló ügyvéd nagyjából három csoportra osztható.

Az első harmada átlagos magyar jövedelmi viszonyok fölött van, jó anyagi pozícióban, biztos megélhetéssel, komoly állandó megbízásokkal, nagy cégektől, külföldi ügyfélkörrel. A második harmadnak nincs napi problémája, tisztességesen megél az ügyvédi munkából. Van azonban egy harmada, akiknek már korábban is megélhetési gondjai voltak. Ezt az bizonyítja, hogy a védői kirendelésekért - amelyet nagyon aluláraz a költségvetés - észrevehető volt az érdeklődés.

A kar egyharmadának nincs elég jövedelme. Nyilvánvalóan ők a legveszélyeztetettebbek. Feltehetően megtakarításaik sincsenek. Itt lehetnek gondok, erre fel vagyunk készülve. A kamarának is tenni kell valamit a maga eszközeivel

Mit tudnak segíteni ennek a körnek?

A miniszter asszonyhoz folyamodtunk és a vészhelyzetre való tekintettel az ügyvédi törvény módosítását kérjük. 

Jelenleg ugyanis komplikált lenne küldöttgyűlést összehívni. Nálunk csak a küldöttgyűlés tud a költségvetéshez, a tagdíjhoz hozzányúlni. Ha kapunk felhatalmazást, hogy a küldöttgyűlés jogkörében az elnökség járjon el, és ez ne személyes találkozón legyen, akkor feltehetően találunk majd valami megoldást arra a néhány hónapra, hogy segítsünk a kollégákon.

Hogyan?

Elsősorban a tagdíj mérséklésében vagy határidőben való eltolásában, gondolkodunk.

Jelenleg havi 10 ezer forint a tagdíjunk, ha az ötven százalékát elengedjük, az 5000 forint havonta. Ez is segíthet talán valamit. De a kötelező felelősségbiztosító a Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete is fog adni kedvezményt. Ott szerencsére mindenre van fedezet.

Nemrégiben levelet írtak Gulyás Gergely miniszternek is. Milyen kedvezményeket kértek?

Extra kedvezményt nem kérünk. Csak annyit, amelyet az átlag veszteségeket elkönyvelők is kapnak. Elfogadjuk azt, hogy a vendéglátás, turizmus extra segítséget kap, hiszen ott teljesen tönkrement a piac. Mi csupán azt kérjük, amelyet megkapnak a veszteséget felhalmozók.

Tehát a KATA adójának elengedését, vagy a társadalombiztosítási-járulék befizetésének halasztását.

Az Igazságügyi Minisztérium most számos törvényt, rendeletet készít elő, ráadásul rendkívül gyorsan. Miként értékelik a tevékenységüket?

Emberfeletti munkát végeznek jelenleg. Személyes jó barátaim is vannak ott, volt ügyvéd kollégák. Jó kapcsolatban vagyunk a minisztériummal. Ebben a különleges helyzetben sokat konzultálunk, kikérik a véleményünket. Munkájuk rendkívül felelősségteljes.

Remélem a továbbiakban is együttműködve megtaláljuk a legjobb megoldásokat annak érdekében, hogy a veszélyhelyzetben is működhessen a z igazságszolgáltatás és az ügyvédség is talpon maradhasson.