CIB Alapkezelő: 10 százalékkal alulértékelt a magyar részvénypiac

Interjú2020. feb. 14.Harsányi Péter

Tovább gyengülhet a forint, maradhat a tartósan alacsony kamatkörnyezet – fejtette ki Hajdu Egon, a CIB Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója a növekedés.hu-nak adott interjújában.

Mekkora emelkedést vár az elkövetkezendő egy-két évben a hazai részvénypiacon, hogyan teljesíthet a BUX index?

Alapvetően pozitív várakozásokkal tekintünk a BUX indexre. A régió GDP növekedési kilátásai kedvezőek, a monetáris politika globálisan és lokálisan is támogató. Ezenfelül a hosszú távú átlaghoz képest 10 százalékkal alulértékelt a magyar részvénypiac a P/E (árfolyam / egy részvényre jutó nyereség) mutató alapján.

A hazai blue chipek tekintetében bőven látunk még potenciált az eredménybővülés terén, ami szintén hozzájárulhat a részvényárfolyamok emelkedéséhez. 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a magyar részvénypiac a feltörekvő régiós kategóriába tartozik, így a kockázatvállalási hangulat esetleges lecsökkenésével nagyobb eladói nyomás alá kerülhet a magyar parkett a fejlett nemzetközi piacokhoz képest.

Mely nemzetközi részvénypiacok esetében a legkedvezőbbek a kilátások?

Ez az interjú február 6-án, a koronavírus terjedése alatt készült, aminek még nem látjuk a pontos kimenetelét. A vírus ellenszerét akár már az első negyedévben is kifejleszthetik, bár a gazdasági hatások hosszabb távon is jelentkezni fognak. Emiatt most inkább egy óvatosabb megközelítést tartunk kívánatosnak. Ennek tükrében inkább az Egyesült Államok részvénypiacait súlyozzuk felül.

Ha viszont az idő múlásával megfékezik a koronavírust, akkor már bátrabban befektethetünk a fejlődő univerzumban is.

Vár-e újabb kamatcsökkentést az idei évben a Fed-től? Meglátása szerint meddig folytathatja az amerikai jegybank a mérlegépítési politikáját a rövidlejáratú állampapírok vásárlásával?

Az alapforgatókönyvünk szerint az amerikai és a globális növekedés a koronavírus hatására nem sérül annyira, hogy újabb kamatcsökkentésekre kényszerüljön a Fed. Mérleg szinten ugyanakkor a második negyedév végéig – az előzetes jegybanki kommunikációnak megfelelően – folytathatja a Fed a rövidlejáratú állampapírok vásárlását, növelve ezáltal a likviditást a piacokon.

Fontos azonban látni, hogy nagyon sok a lefelé mutató kockázat a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, melyek, ha realizálódnak, akkor egy-két kamatcsökkentést elképzelhetőnek tartunk 2020-ban.

Milyen várakozásai vannak az euró/forint árfolyammal kapcsolatban?

Az idei évben is fennmaradhat a mérsékelten gyengülő pálya az euró/forint árfolyam esetében. Az infláció a jegybank 2 és 4 százalék közötti toleranciasávjának felső részénél ragadhat, miközben az MNB fenntarthatja az extrém laza monetáris kondíciókat. Ennek az eredője véleményünk szerint továbbra is egy gyengülő forint.

Véleménye alapján idén is fennmaradhatnak az alacsony hazai kötvénypiaci hozamok?

Hozamemelkedést semmiképpen nem várunk, sőt akár néhány bázispontos hozamsüllyedést is elképzelhetőnek tartunk, amennyiben újra lazítani kezdenének a nagyobb nemzetközi jegybankok.

Az inflációs kilátások stabilak, miközben globális szinten is támogató a pénzpolitika. Több nagyobb régióban pedig akár még tovább lazulhatnak a kondíciók. Ez alapvetően a tartósan alacsony kamatkörnyezet irányába mutat.

Az MNB által indított Növekedési Kötvényprogrammal kapcsolatban milyen kezdeti tapasztalataik vannak? Mennyire élénkülhet Ön szerint a hazai vállalati kötvénypiac?

Egy nagyon alacsony bázisról kismértékben sikerült felpörgetnie a Növekedési Kötvényprogramnak a vállalati kötvénypiacot. Az MNB belépésével felélénkült a keresleti oldal, amire a kínálat is láthatóan reagált. A klasszikus vállalati kötvénypiaci mélységet viszont nagy valószínűséggel soha nem fogjuk elérni.

Egy igazi piacnak ugyanis kell, hogy legyen mélysége. Ahhoz, hogy több nagyobb szereplő is beszállhasson jóval nagyobb kibocsátott mennyiségekre lenne szükség. Sajnálatos módon adottság, hogy a magyar kötvénykibocsátások volumene nem elég nagy ahhoz, hogy jelentősebb nemzetközi nevek szélesebb körben megjelenjenek a piac keresleti oldalán.