Durván drágulnak a zöldségek, részben már az éghajlatválozás miatt
InterjúMár a bőrünkön érezzük az éghajlatváltozás hatásait, idén például a nyári forróság tizedelte meg a káposztaféléket. Ehhez jön még az elszabadult üzemanyag, munkabér és inputár, ami már ebben az évben brutálisan megdrágíthatja a zöldségeket - véli Antal Gyula, a Syngenta zöldségvetőmag-üzletágvezetője.
Egyre többször beszélnek az éghajlatváltozást tűrő növényekről. Itt van már a baj a nyakunkon?
Igen, már a bőrünkön érezzük. A kultúrnövények, a természetben élő növények és állatok is érzékenyen reagálnak rá.
Hogyan hat mindez a termelőkre?
Nekik egyszerre több dologgal is szembe kell nézni. Szeretnének minél jobb minőségben, és minél többet termelni, ehhez optimális éghajlat és talaj körülmények kellenek.
Évek óta érezzük a hatását a klímaváltozásnak. Ez az összes zöldségre igaz, de főleg a káposztafélék termesztését lehetetleníti el a szélsőségessé váló időjárás.
A káposztafélék eleve tőlünk északabbra érzik jobban magukat, leginkább Hollandia-Németország-Lengyelország sávjában. Hagyományosan őszi zöldségfélék, kedvelik a hűvös csapadékos időjárást ez az ami nálunk eltűnőben van. Erősen emelkedik az átlaghőmérséklet, kevesebb a csapadék.
Egyre nehezebb lesz termelni, ha nem jönnek új fajták, amik ezt az éghajlati stresszt jobban viselik.
Ráadásul az éghajlatváltozás miatt új kártevők, kórokozók is megjelennek. Délről húzódnak fel. A káposztafélék rosszul reagálnak minderre, mivel többségük szabadföldön van termesztve, nem fóliaházban, mint a paradicsom vagy a paprika.
Mekkora veszteséget jelent ez a gazdáknak?
Nehezen forintosítható, mivel hétről hétre változnak az input anyagok árai, de
azzal számolunk, hogy az idei évben a káposztaféléknél húsz százalékos lesz a termeléskiesés, ami annak tudható be, hogy az átlagosnál melegebb volt a nyár és még a szeptember is.
Kevésbé tudtak megnőni, kevesebb termés lesz. Erre jön még rá az, amitől most egész Európa szenved, az energiahordozók drágulása. A gázár nagy hatással van a mezőgazdasági növényvédő szerek előállítására, a műtrágyagyártásra, valamilyen energiahordozó szükséges ahhoz hogy az öntözővizet kijuttassa a gazda a földre akár villanymotorral akár dízelmotorral történik.
Hatással van rá az üzemanyagárak emelkedése is, hiszen tankolni kell a talajlazítás, szántás, palántázás, permetezés, betakarítás során. De nemcsak az energiahordozók árai nőttek idén, nagyon megugrott például a fólia, és a fémszerkezetek ára is, gyakorlatilag minden drágult, ami a termeléshez szükséges, és messze még a folyamat vége.
Akkor borítékolható a zöldségárak emelkedése?
A következő években folyamatos áremelkedés várható. A világgazdaság számos gyengeségét előhozta a járványhelyzet, amelyek összefüggésben vannak az élelmiszerárakkal.
Nem tudjuk, mit hoz a jövő, az is elképzelhető, hogy megtorpan egy kicsit a globalizáció, az országok jobban berendezkednek önellátásra.
Lehet, hogy már nem lesz annyira természetes hogy január 1-től december 31-ig lesz a boltokban paradicsom, paprika, banán Dél-Amerikából vagy Dél-Afrikából a világ másik csücskébe fuvarozva.
Visszatérve az éghajlatváltozásra, hogyan próbálják ezt Önök kivédeni?
Fajtanemesítést végzünk, amit a vetőmag formájában adunk tovább a termelőknek. Megpróbálunk olyan zöldségféléket nemesíteni, amelyek valamilyen módon választ adnak a kihívásokra az éghajlati stressznek ellenállnak és az éghajlatváltozással érkező gombás vagy baktérium okozta betegségeknek, az új kártevőknek, miközben minél kevesebb vagy éppen semennyi növényvédőszert nem igényelnek.
A fogyasztókban ugyanis egyre nagyobb igény van arra, hogy a termék lehetőleg ne is találkozzon vegyi anyagokkal. Persze ehhez nem árt hozzátenni, hogy ha leállnánk a növényvédő szerek használatával, hogy mindenmentes termelést folytassunk, akkor a földön jónéhány milliárd ember éhen halna.
A bio egyelőre egy nagyon szűk fogyasztást fedező prémiumtermék, aminek megvan a helye a piacon, a termelésben és az emberek étkezésében, de csak nagyon kevesek kiváltsága.
Hogyan került a világ egyik legnagyobb fajtanemesítőjének egyetlen zöldségekkel foglalkozó kísérleti állomása éppen Magyarországra?
Azért van Magyarországon nemesítő állomásunk, mert az itteni kontinentális klíma az egyik legszélsőségesebb. Hidegek a telek, melegek a nyarak, a csapadék elosztás teljesen szélsőséges, nem akkor jön amikor kell, és nem annyi, amennyi kell.
Amit itt nemesít a cég, és itt működik, az garantáltan jó lesz tőlünk északabbra és délebbre egyaránt.
Mekkora piaca van hazánkban a Syngentának?
A cég az összes szántóföldi gabonafélével foglalkozik, ezen belül a zöldségfélék vetőmagjának piaci potenciálja nagyjából 10 milliárd forint idén, és évről évre növekszik, részben azért, mert egyre több nemesítő munka van a vetőmagokban, amelyek a piacra kerülnek, így az értékük is nagyobb.
És akkor nem beszéltünk még a búzáról kukoricáról cukorrépából, ezekben nagyságrendekkel sokkal nagyobb potenciál van. A magyar zöldség vetőmagpiacból nagyjából húsz százalék a Syngenta részesedése.
Ha már szóba kerültek a káposztával kapcsolatos nehézségek, arra is készülnünk kell, hogy idén hiány lesz a boltokban?
Nem, noha az összes káposztaféle területe együtt sem éri el már Magyarországon a 3000 hektárt ez a magyarok ellátására még elegendő, exporttermékként pedig igazából soha nem volt számottevő.
Szokták mondani hogy a magyar mezőgazdaság nem elég hatékony. Mennyire rossz a helyzet?
Valóban szokták ezt hangoztatni, pedig nagyon sok növény tekintetében elég hatékony. Azt gondolom, hogy a magyarországi termésátlagokkal nem vallunk sehol sem szégyent. Az más kérdés, hogy bizonyos részeit jobban lehetne gépesíteni, az emberi munka lehetne hatékonyabb, a tervezés lehetne jobb, de azt gondolom hogy a magyar mezőgazdaság a kertészeti termékek tekintetében ott van Európa élvonalában.