Ezen a héten a pénzügyekről tanulnak a magyar iskolákban

Interjú2019. feb 27.Kamasz Melinda

A pénzügyi és vállalkozói témahét középpontjában ez évben az „Okosan a befektetésekről”, valamint a „Problémafelismerés és üzleti ötlet” témák állnak - Hergár Eszterrel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójával, a Pénziránytű Alapítvány elnökével a Pénz7 eseménysorozatról beszélgettünk.

A Pénz7 hány gyereket ér el idén, hány iskolában érhető el a program?

A programban hivatalosan résztvevő iskolák a Pénz7 weboldalán regisztrálhatnak, innen tudjuk, hogy

1232 iskolában 14 ezer órát terveznek 200 ezer diáknak a héten, és körülbelül 700 pénzügyi és vállalkozói önkéntes segíti a tanórák megtartását.

Közügy lett a pénzügyi és vállalkozási témahét, polgárjogot nyert az iskolákban, kifejezve és elismerve, hogy a köznevelés rendszerében is helye van a témának: a pénzügyi kultúra és a vállalkozói magatartás, ismeret megjelenésének.

Hány önkéntes adja az órákat, és miért fontos, hogy kívülről oktassák a diákokat pénzügyekre, vállalkozói ismeretekre?

A 700 önkéntessel, gyakorló bankvezérekkel, államigazgatási vezetőkkel, közgazdászokkal az „élet” lép be az iskolákban, hitelessé teszik az órákat, gyakorlati tapasztalatuk gazdagítja a játékos ismeretterjesztést, a tanórai helyzeteket, döntéseket.

A Pénziránytű alapítvány miért állt a program mögé? 

Öt éve keresett meg minket a Magyar Bankszövetség, hogy csatlakozzunk az európai Pénz7 programhoz. Alapítványunk céljai megvalósítását, a pénzügyi ismeretterjesztés lehetőségét látja a programban, ezért vállaltuk a minősített óratervek elkészítését, a tanárok és önkéntesek felkészítését a pénzügyi órákra. Ma már számtalan digitális megoldással gazdagítottuk a tanórákat, e-learning rendszert hoztunk létre és a témákat így is meg lehet tartani.

Öt éve tart a program, mi a legnagyobb eredmény? 

Egyrészt a program sikerét és fennmaradásának garanciáját az állami, a nonprofit és a piaci szereplők összefogásában, együttműködésében látjuk. Másrészt mindazok a tananyagok, témák, amelyeket több korosztálynak is kidolgoztunk - a családi költségvetés, pénzügyi tervezés, megtakarítások, befektetések, a hitel - az egész tanévben rendelkezésre állnak az iskolák számára.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.