Az amerikaiak közel fele már nem akar kínai termékeket vásárolni

Elemzések2020. máj. 28.HP

Míg néhány éve az Egyesült Államok lakosságának egyharmada nem kedvelte a kínaiakat, addig mára ez az arány 66 százalékra emelkedett. A Kínából kiinduló koronavírus-járvány, Peking növekvő globális befolyása és az amerikai kormány Kína ellenes kommunikációja egyaránt hozzájárult ehhez az állapothoz. A helyzet odáig fajult, hogy az amerikai lakosság 40 százaléka már nem akar Kínában készült termékeket vásárolni – mutatnak rá a legújabb felmérések.

A Kínából kiinduló koronavírus-járvány és az amerikai kormány Kína ellenes kommunikációjának következtében az Egyesült Államok lakosságának már kétharmada nem kedveli a kínaikat. Számuk tíz év alatt gyakorlatilag megduplázódott – mutat rá a Pow Research Center közvélemény kutatása. A folyamatra rásegített Peking ambiciózus globális terjeszkedése is, amely jelentősen sérti az Egyesült Államok gazdasági érdekeit.

A kínaikkal szimpatizáló (zöld) és nem szimpatizáló (piros) amerikai felnőtt állampolgárok aránya

Forrás: Bloomberg, Pew Research Center

A Kína ellenesség odáig fajult, hogy a Washingtoni székhelyű FTI Consulting legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak 40 százaléka már nem akar Kínában készült termékeket vásárolni.

A reprezentatív felmérést május 12-14-én készítették és 1012 felnőtt személy válaszát takarja.

Emellett az amerikaiak 22 százaléka nem vásárolna indiai termékeket. A lakosság 17 százaléka a mexikói, 12 százaléka pedig az európai termékeket is bojkottálná.

A felmérés további pontjai

Az FTI felmérése emellett rávilágít, hogy a válaszadók 78 százaléka hajlandó lenne több pénzt költeni, ha a termékek nem Kínában készülnének. Ez a jelenség viszont már komolyabb elköteleződésről árulkodik.

A megkérdezett személyek 55 százalékra ráadásul nem hiszi el, hogy Kína betartja a kereskedelmi megállapodásban tett vállalásait és nem fog több árut vásárolni az Egyesült Államoktól.

A válaszadók 66 százaléka szerint a védővámok bevezetése az importtermékekre jobban elősegíthetné a gazdaság bővülését szemben a kereskedelmi megállapodásokkal.

Végezetül az felmérésben résztvevők 86 százaléka szerint túlságosan nagymértékben támaszkodik az USA a külföldi ellátási láncokra.

A Kína ellenességgel most akár választást is lehet nyerni az Egyesült Államokban

A fenti eredmények fényében tehát egy Kína-ellenes kommunikációval nagy arányban lehet szavazókat nyerni. A szavazókra pedig rendkívül nagy szüksége van Donald Trump-nak az őszi elnökválasztás miatt.

Vagyis az elkövetkezendő hónapokban is fennmaradhat a Kína-ellenes hangvétel. A korábban megkötött kereskedelmi megállapodás felrúgásának és egy újabb adok-kapoknak ugyanakkor viszonylag kisebb az esélye. Egy újabb kiélezett konfliktus ugyanis meglehetősen nagy gazdasági áldozattal járna. Választást pedig jellemzően csak erős gazdasággal lehet nyerni. Az üzengetések tehát egyelőre jó eséllyel verbális szinten maradhatnak.

Nem véletlen, hogy Donald Trump folyamatos nyomás alatt tartja a Fed elnökét, hogy lazítson a monetáris kondíciókon a növekedés támogatása érdekében. Ez mellesleg az elmúlt hónapokban soha nem látott méretekkel meg is történt.

A Fed mérlegfőösszege az eszközvásárlási programok hatására 7000 milliárd dollár felé emelkedett, avagy megduplázódott szűk egy év alatt. Ez egy óriási ugrás a világ első számú jegybankjától.

Kemény összecsapások jöhetnek, ha marad Trump

Ha megnyeri Donald Trump az elnökválasztást novemberben, akkor már bátrabban a tettek mezejére léphet. Peking gyors globális gazdasági terjeszkedése ugyanis nagymértékben sérti az Egyesült Államok gazdasági érdekeit.

Az USA már évek óta több százmilliárd dolláros kereskedelmi deficitet halmoz fel évente Kínával szemben, amit nem tart fair-nek az amerikai kormány.

A technológiai rés is egyre jobban záródik a két szuperhatalom között, amely szintén sérti az amerikai fél érdekeit. Az amerikai politikusok már több alkalommal is megvádolták Kínát, hogy ellopják az amerikai vállalatok szellemi termékeit.

Egyre jobban kiéleződnek a geopolitikai kockázatok is, Kína egy rendkívül dinamikus hadseregfejlesztésbe kezdett, amit sokan fenyegetésnek éreznek az Egyesült Államokban.

A fenti érdekkonfliktusok fényében egyhamar nem várható a helyzet rendeződése. Egyedül a jövőbeni konfliktus súlya kérdéses.