GIRO: Válságban is jól vizsgázik az azonnali fizetés

Interjú2020. márc. 25.Sz.A.

A koronavírus miatt megnövekedett számú átutalási tranzakciókat is akadály nélkül bonyolítja a március 2-án bevezetettt azonnali fizetési rendszer, és a lakosság egyre inkább használja a 24 órában, a hétvégén is elérhető szolgáltatást - mondta el a Növekedés.hu-nak Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mik az azonnali fizetési rendszer első tapasztalatai?

A rendszer stabilan működik, mind a központi infrastruktúra, mind a banki alkalmazások jól vizsgáztak, zökkenőmentes volt az átállás, és indulás (március 2-a) óta hibamentesen működik a rendszer.

A koronavírus miatt megnövekedett számú utalást képes kezelni a rendszer?

A tranzakciók számának növekedését jól írja az azonnali fizetési rendszer, nem jelent akadályt a több adat feldolgozása.

Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója

Hogyan oszlanak meg időben azok az utalások, amelyekre érvényes az afr? 

Alapvetően munkaidőben csúcsosodik a forgalom. Azt látjuk, hogy reggel 6-8 között van egy intenzív növekedés, ami átlagosan 9-11 között csúcsosodik (600 tranzakció/perc, tpm). Ezt követően egy picit visszaesik a délutáni órákra, ahol 500 tpm körül szór a forgalom. Délután 4 óra után meredek csökkenést figyelhetünk meg, a terhelés egy átlagos 300 tpm-es értékre esik vissza. Este 9 órától pedig fokozatosan esik vissza közel nullára a forgalom. A hajnali órákban minimális a rendszerterhelés, 1-4 óra között percenként átlagosan 7 tranzakciót számolt el a rendszer március első két hetében.  

A hét napjainak forgalmát külön vizsgálva jól látszik, hogy a hétfő-csütörtöki percenkénti átlagos tranzakció szám gyakorlatilag azonosan alakul. A hét többi munkanapjától jellemzően eltérő pénteki munkarend is jól kivehető a grafikonból, sokkal meredekebb a délutáni, kora esti forgalomcsökkenés. A legkiegyenlítettebb forgalmat szombaton (zöld vonal) tapasztaltuk, itt nincsenek napon belüli éles csúcsok. A vasárnapi forgalom (piros vonal) alakulása is nagyon érdekes, olybá tűnik, hogy az esti órákban az emberek leülnek a gép elé, és ilyenkor intézik átutalásaikat. Az adatok az első két hét forgalmát tartalmazzák, ami a kis elemszámú minta miatt fenntartással kezelendő.

A másodlagos azonosító regisztrációval kapcsolatban mennyien éltek eddig a lehetőséggel?

Március 18-ig 30.173 darab másodlagos azonosítót regisztráltak a rendszerben. A típusonkénti megoszlást a lenti tortagrafikon mutatja. Alapvetően a mobil telefonszám és az e-mail cím használata népszerű. 

Lényeges elmondani, hogy a másodlagos számlaazonosítók szolgáltatással egyszerűbbé és kényelmesebbé vált az átutalás, amely a gyorsasággal párosulva rendkívül biztonságos alternatívája a készpénznek, különösen ebben a jelenlegi egészségügyi helyzetben.