Három műszakban és szombaton is termel a Béres Gyógyszergyár - Nagyon megnőtt a vitaminok iránti igény

Interjú2020. máj. 12.Szabó Anna

A kapacitásaink teljes kihasználásával dolgozunk, napi három műszakban, a szombati napokon is - nyilatkozta lapunknak Bischof Zsolt. A Béres Gyógyszergyár cégvezetője hangsúlyozta, hogy létszámbővítéssel és az alapanyagok előre berendelésével bírják a plusz keresletet kielégíteni, a többletbevételeket pedig főleg k+f célra fordítják.

Hogyan érinti a Covid-19 járvány a Béres Gyógyszergyárat?

Az immunerősítő, ásványianyag- és vitaminpótló készítmények iránti kereslet jelentősen nőtt a járvány kitörése után.

Mivel a vállalatunk életében a karitatív tevékenység a kezdetektől jelentős szerepet játszik, a koronavírus járvány kezdete óta már több, mint 45 ezer üveg immunerősítő készítményt adományoztunk a legjobban veszélyeztetett időskorúak, valamint a járvány elleni küzdelem frontvonalában dolgozók egészségének támogatására.

A korábbinál magasabb kereslethez hogyan tudják igazítani a termelést?

A kapacitásaink teljes kihasználásával dolgozunk, napi három műszakban, a szombati napokon is.

Ez rendkívül nagy erőfeszítést kíván tőlünk, azonban, a Béres Gyógyszergyár elsősorban a járványban fokozottan keresett egészségvédő termékeinek biztosításával tudja kivenni a részét a járvány elleni küzdelemből.

A kormányzati akciótervek kidolgozásában szerepet játszó Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagjaként hogyan látja a gazdaság helyzetét a járvány kapcsán? 

Nehéz még teljes összefoglaló képet adni, de az már most látszik, hogy egyes iparágak jelentős veszteségeket szenvedtek el. Elsősorban a szolgáltató szektor visszaesése ad aggodalomra okot, és sajnos nem látszik, hogy meddig tarthat ez a folyamat. De több más ágazatot is a vesztesek közé kell sorolnunk. Ilyen például az autóipar és azok beszállítói, valamint több könnyűipari, illetve tartós fogyasztási cikkeket gyártó cég. Közülük is különösen veszélyeztetettek a kis tőkeerejű kkv-k és az egyéni vállalkozások. Ugyanakkor vannak olyan iparágak, ahol eddig nem jelentkeztek a visszaesés jelei. Ilyen többek között az élelmiszeripar és a gyógyszeripar.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a válság okán a fizetőképes kereslet visszaesésével számolhatunk, a GDP alakulására vonatkozólag is különböző becslések jelentek meg, amelyek óvatosságra intenek, még az említett iparágak esetében is.

Kérdés, hogy mi lesz az építőiparral, mennyien halasztják el a beruházásaikat, illetve hogyan alakul át az ingatlanpiac. Az mindenesetre biztató, hogy a forint árfolyama a mélyrepülésből kezd visszatérni, még ha kis eséllyel éri is el a válság előtti szintet. Ez a magas import kitettségű cégeket érinti különösen érzékenyen. Kockázati tényező, hogy bekövetkezik-e a járvány második hulláma. Ha igen, akkor borúlátóbbak lesznek a kilátások, és a hatások évekre elnyúlhatnak. Ha nem, akkor az év második felében némi élénkülésre lehet számítani.

A gyógyszeripar most kiváltságos helyzetbe került. A jelenlegi helyzetben fel kellett venniük új munkaerőt a megnövekedett igények ellátására?

A Béres Gyógyszergyár termelő kapacitásait az elmúlt negyedszázadban folyamatosan fejlesztettük. 2014 után indult meg egy a korábbiaknál még intenzívebb beruházás sorozat, 2018-ban pedig egy barnamezős beruházás eredményeként a minőségellenőrző laboratóriumunkat, a minőségbiztosítási rendszerünket és a kutatás-fejlesztési bázisunkat bővítettük és modernizáltuk. A fejlesztések folyamatosan igényelték a létszámbővítést is. A Szolnokon lévő gyárban ma már 350-en dolgoznak, ami a már említett beruházások előtti szinthez képest több mint 60 százalékos létszámövekedést jelentett.

Ezek a fejlesztések biztosítják, hogy a piaci igényeket a múltban és a jelenlegi járványhelyzetben is ki tudjuk elégíteni.

A gyógyszer exportjukra milyen hatással van a jelenlegi helyzet?

2019-ben az export értékesítésünk az árbevételünk 25 százalékát adta. Az egyre erősödő külföldi értékesítésünk a sok éves, kitartó munka eredménye, amelynek lendülete nem látszik megtörni a járvány miatt sem.

Bár az export piacokon is megnövekedett a termékeink iránti kereslet, azonban fontos kiemelni, hogy ez a hazai ellátást nem veszélyeztette.

Az import C-vitamin alapanyag helyzetét hogyan látja?

A betegségmegelőzésben, különösen egy vírus elleni védekezésben, kiemelt szerepe van a szervezet C-vitamin ellátásnak. Világszerte megnövekedett a kereslet a C-vitamin iránt.

A Béres gyorsan reagált a helyzetre, előrelátóan és időben felkészült, így a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyagaink – ha néha csúszásokkal is – de rendelkezésünkre állnak.

További fejlesztéseket terveznek a gyárban?

Mivel az emberek egészségtudatossága fokozatosan erősödik, és ezzel párhuzamosan a korábban már említett export tevekénységünk dinamikája is megmaradt, ezért a gyártási kapacitásainkat tovább növeljük.

Tavaly év végén kezdtük el egy új gyártóüzem építését, amely 2021 első félévében készül el, ami a jelenlegi kapacitásainkat közel kétszeresére növeli.

Mivel kiemelt hangsúlyt fektetünk termékeink minőségére, és arra, hogy termékeinket saját magunk fejlesztjük, ezért a fenti beruházásokkal együtt minőségellenőrzési laboratóriumi és kutatás-fejlesztési eszközöket is vásárolunk.