A Pfizer külső gyártókra bízza termékei előállítását, hogy mindenhol koronavírus-vakcinát gyárthasson

Hírek2020. máj. 12.Növekedés.hu

A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata, a Pfizer Inc bejelentette: körülbelül 200 szerződéses partnerével folytat tárgyalásokat arról, hogy számos termékének gyártását külső partnereire bízza, olvasható a reuters.com hírportálon. Arra készül, hogy sikeres kipróbálása után a nagy tömegben állítsa elő azt az oltóanyagot, amely alkalmas a COVID-19 vírus leküzdésére.

Az amerikai gyógyszergyártó külkereskedelmi tevékenységért felelős elnöke, Mike McDermott elmondta:

a szerződéses partnerek bevonása lehetőséget teremt arra, hogy termékeik folyamatosan a betegek rendelkezésére álljanak. Egyidejűleg a vállalat négy vakcinagyártó létesítményét, közöttük az egyik legnagyobb amerikai gyárat koronavírus-vakcina előállításának szolgálatába állíthatja.

A Pfizer és német partnere, a BioNTech SE a közelmúltban bejelentette: az Egyesült Államokban humán kísérletek céljára átadták első koronvírus-vakcina jelöltjeiket. A németországi kísérletek már korábban megkezdődtek.

Ha a kísérletek sikerrel zárulnak, a Pfizer bízik abban, hogy az amerikai Élelmezési és Gyógyszer Ügynöksége már akár októberre megadja a szükséghelyzeti alkalmazásra szóló felhatalmazást.

Az idei év végére akár 20 millió dózist képes rendelkezésre bocsátani, a jövő esztendőben pedig akár több száz millió darabot.

A szerződéses partnerekhez kihelyezett termelés alapvetően más vakcinákat és intravénás gyógyszereket érint. A Pfizer jelenleg évente mintegy 1,5 milliárd adag ilyen szert állít elő.

Mike McDermott elmondta azt is: a Pfizer saját gyáraiban több műszakot szervez, újabb dolgozókat vesz föl, hogy kihasználhassa üzemen kívüli kapacitásait és felhalmozza egyéb termékeit, hogy megfelelően felkészülhessen a COVID-19 vakcina gyártására.

Amerikai gyárai közül hármat, egy további üzemet pedig Belgiumban készít fel az oltóanyag nagy mennyiségben történő előállítására még azelőtt, hogy kiderülne: a bemutatott négy jelölt közül melyek bizonyultak hatékonynak az új koronavírus ellen. A létesítmények felkészítése legalább 150 millió dolláros költséggel jár, mondta az elnök.

A Pfizer és a BioNTech vakcina-jelöltjei a messenger ribo-nukleinsav (mRNA) technológiára épülnek, amelyekről régóta beszélnek, de jóváhagyott terméket még nem mutattak be. Az mRNA technológia a test sejtjeit arra utasítja, hogy olyan különleges koronavírus-proteint állítsanak elő, amely megfelelő immunválaszra képes.

Nagy mennyiségű vakcina előállításához a Pfizer-nek és a BioNTech-nek gyorsan fel kell készítenie beszállítóikat az mRNA vakcinához szükséges nyersanyag biztosítására. E beszállítók között sok a kisméretű biotechnikai vállalkozás.

Előállhat több alapanyag, így azoknak az ampulláknak és fecskendőknek a hiánya is, mondta Mike McDermott, amelyeket a vakcina tárolására és adagolására használnak.