Honnan tudhatjuk, melyik a legjobb nyugdíjpénztári ajánlat?

Interjú2019. okt. 18.Sz.A.

Az önkéntes nyugdíjpéntárak ajánlatainak összehasonlíthatóságára szolgáló teljes költség mutatójáról Nagy Koppányt, a jegybank biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti igazgatóságának igazgatóját kérdeztük.

Nemrégiben a Magyar Nemzeti Bank egy új ajánlást adott ki az önkéntes nyugdíjpénztárak számára. Azt várjuk el, hogy a teljes költségmutatót (TKM) ők is számolják ki, úgy ahogyan azt eddig a biztosítók tették. Ez azért fontos, mert jó tájékozódási pontot ad majd az ügyfeleknek – mondta a Növekedés.hu-nak Nagy Koppány az MNB biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti igazgatóságának igazgatója.

2020 januárjától várja el a jegybank a pénztári TKM kiszámítását, és márciustól elérhető a Magyar Nemzeti Bank  honlapján, a „TKM kereső” szavakat beírva - hangsúlyozta. 

Nagy Koppány kiemelte: ebben az esetben nemcsak a pénztárak TKM-jeit, - teljes költségmutatóit -, hanem a biztosítók költségmutatóit is össze tudjuk hasonlítani és így el tudjuk dönteni, hogyha nyugdíjpénztári megtakarításba fogunk, akkor költségek szempontjából hol a legkedvezőbb ez számunkra.

Ez a mutató egyszerűen, könnyen összehasonlítható módon egyetlen mutatószámban fejezi ki az adott termék összes – befizetéseiből és megtakarításaiból levont – költségét - tette hozzá.

Kiszámításakor figyelembe veszik a pénztár által felszámított valamennyi költséget, így a befektetések közvetett terheit is (azaz az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit).

Ha például elérek 7 százalék hozamot hosszú távon és 1 százalék a költségmutató, akkor a hétből levonva az egyet, nagyságrendileg 6 százalék hozamot tudok megnyerni. Nagy előny, hogy a THM-et, teljes hiteldíjmutatót 15 éve ismerik az ügyfelek a hitelpiacról. Hasonló logikára épült föl, és , 10 éve létezik a TKM a biztosítási piacon és most újként indul el a pénztári TKM.

Ennek az a jelentősége, hogy ez lesz az első olyan mutató, amely két szektor közötti összehasonlításra is alkalmas lesz. Eddigiekben csak olyan mutatóink voltak, amelyek külön a banki, tőkepiaci, biztosítási, vagy pénztári szektort mérték, innentől viszont a két utóbbi piac termékei együtt is összevethetők és az összevetés egy jó irányadó ahhoz, hogy melyik pénztár, vagy nyugdíjbiztosítás irányába érdemes elindulni. Az intézmény honlapján meg tudom nézni az egyedi kondíciókat is és az alapján a végső döntést meghozni

– foglalta össze Nagy Koppány igazgató.