Itt a takarékoskodási főszezon

Interjú2019. nov. 26.Növekedés.hu

Akik fel szeretnének készülni a nyugdíjas éveikre, tenni akarnak egészségük megőrzése érdekében, azoknak különösen most, az év végén érdemes lépniük, a pénztári megtakarításban gondolkodniuk, hiszen már alig pár nap maradt, hogy növeljük évi 20 százalékkal, maximum 150 ezer forintos adóvisszatérítéssel saját befizetéseinket, még hatékonyabban tegyünk a jövőnkért - mondta a Növekedés.hu-nak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke. Beszélt arról is, hogy a munkáltatókon is sok múlik, például ők is “adhatnak adókedvezményt” a dolgozóknak. Emellett ismertette a pénztárak eredményeit, amelyek mutatják, hogy sokan vannak akik ezt felismerték, hogy jó helyen van a megtakarításuk. Beszélt arról is, a jövőben miért és hogyan növekedhet a pénztári takarékoskodók tábora.

Évek óta az év utolsó hónapjai jelentik a főszezont a pénztártagoknak, mi ennek az oka és az idén mire számítanak?

A nyugdíjas évekre és az egészség megőrzésére történő takarékoskodás egyik legjobb alternatívája az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagság.

Amellett, hogy a kasszák évről évre kiemelkedő eredményekkel bizonyítják, hogy érdemes velük takarékoskodni, a pénztártagok egyfajta állami támogatást, egész pontosan adó-visszatérítést kaphatnak az egyéni befizetéseik után így is növelve saját megtakarításukat. Ezt az évente 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos kedvezményt pedig az év végi befizetésekkel tudják maximalizálni, számot vetve az évvel, megvizsgálva a lehetőségeket.

Ezért érthető, hogy minden év végén jelentősen megugrik a befizetések összege. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján most is komoly rohamra, azaz jelentős összegű befizetésekre számítunk. Különösen fontos, hogy az idén a munkáltatók már közvetve adókedvezményhez segíthetik dolgozóikat. A pénztártagok ugyanis a munkáltatójuktól kapott hozzájárulás után is megkaphatják az ominózus 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adókedvezményt. 

Milyen nagyságrendű befizetés-növekedésről van szó?

Ezt a tavalyi példával  szemléletesen bemutatható. 2018-ban például az első, a második és a harmadik negyedévben az egyéni befizetések összege 24-25 milliárd forintot tett ki, a negyedik negyedévben pedig meghaladta a 41 milliárd forintot.

Azaz az egész évre jutó 114 milliárd forintot elérő egyéni befizetések 36 százaléka esett az utolsó negyedévre. Az egészségpénztáraknál hasonló a helyzet, tavaly az utolsó negyedévben több mint 14 milliárd forintot fizettek be a tagok egyénileg, szemben az előző három negyedév 5,3 milliárdos átlagával. A milliárdos tételek mellett érdemes az egy-egy tagra jutó befizetéseket is megemlíteni, tavaly csak az utolsó negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagosan közel 38 ezer forintot, az egészségpénztári tagok pedig több mint 15 ezer forintot fizettek be egyénileg. 

Említette, hogy az adókedvezmény mellett a pénztárak a kiemelkedő teljesítményükkel is rászolgálnak a tagok bizalmára. Ez mit jelent a számokban?

Az első kilenc hónapról vannak meg a pontos adatok, amelyek önmagukért beszélnek.

A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az összvagyon 1425 milliárd forintot tett ki szeptember végén, ez éves szinten 7,1 százalékos emelkedésnek felel meg, a második negyedéves szintet pedig 2 százalékkal haladja meg.

A mostani alacsony kamatkörnyezetben ez kiváló eredménynek tekinthető. Az egy pénztártagra jutó vagyon átlagosan 1,3 millió forintra rúgott, ez az egy évvel korábbihoz képest még komolyabb, 9 százalékos pluszt jelent. Ráadásul a hozamok is szépen alakulnak, idén eddig átlagosan 7,6 százalékos mértéket becslünk, és a 10, illetve 15 éves átlaghozamok is impresszívek: az MNB adatai alapján 10 éves távon 7,4, míg 15 éves távon 6,9 százalékról beszélünk. Az egészségpénztáraknál nem a vagyonnövekedés a legfőbb mutató, hanem a tagok által igénybe vett szolgáltatások mérlege, amely beszédes adatokról tanúskodik. A Pénztárszövetség által képviselt egészségpénztárak tagjai az év első kilenc hónapjában több mint 6 millió alkalommal fizették egészségszámláikról a különféle szolgáltatásokat, alkalmaként átlagosan 5600 forint értékben. 

Valóban meggyőző adatok, mire számít a következő években? 

Az jól látható, hogy a mostani tagok pénztárakba vetett bizalma kiemelkedő és a pénztárak vonzó eredményeket érnek el, így valós, megfontolandó alternatívát jelentenek a jövőjükről gondoskodni kívánóknak. Érdemes figyelembe venni, hogy a pénztári tagság nagyon sokféle takarékoskodási cél elérésében nyújt rendkívül hasznos segítséget, legyen szó családalapításról, a gyerekek iskoláztatásáról és neveléséről, idősgondozásról, nyugdíj-kiegészítésről vagy éppen lakáshitel-törlesztés támogatásáról, hogy csak néhány fontosabbat emeljek ki a széles palettáról. Az is látható, hogy egyre többen használják ki ezeket a lehetőségeket. Mindezekre tekintettel arra számítunk, hogy a jövőben még többen választják majd a pénztári takarékoskodást, amelyben fontos szerepe lehet a már említett adókedvezménynek.