Januártól indul a Növekedési Hitelprogram Fix a kiszámítható kkv-hitelezés támogatására

Interjú2018. szept 28.Növekedés.hu

Nem csak a magánszemélyek, hanem a vállalkozások is könnyebben hozzájuthatnak a fix kamatozású, hosszú távú hitelekhez 2019 januárjától, amikor elindul a Növekedési Hitelprogram Fix, a Magyar Nemzeti Bank hitelezési programjának új konstrukciója. Banai Ádám, az MNB Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője a Növekedés.hu kérdésére elmondta: a program fő célja az egészséges vállalati hitelszerkezet kialakulásának támogatása. A konstrukció keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások maximum évi 2,5 százalékos, fix kamatozású beruházási hitelhez juthatnak, ami biztosítja számukra, hogy kiszámítható törlesztőteher mellett valósíthassák meg terveiket. A Növekedési Hitelprogram (NHP) 2013. június és 2017. március közötti működése során sikeresen teljesítette az elindításakor kitűzött célokat: a kkv-hitelpiac helyreállítását és a gazdasági növekedés elősegítését – állapította meg érdeklődésünkre a jegybank igazgatója. Banai Ádám leszögezte: a program nemcsak a kkv-hitelállomány mennyiségére gyakorolt jelentős hatást, de kedvező irányban befolyásolta a hitelállomány szerkezetét is, köszönhetően a hosszú, akár 10 éves futamidőre elérhető fix, alacsony kamatozású hiteleknek.

A program keretében közel 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben.
A program hozzájárult a hitelezési fordulat bekövetkezéséhez: a korábban tapasztalt csökkenő trend megállását követően a kkv-hitelállomány 2015-től növekedést mutat, amelynek dinamikája 2018 második negyedévére már elérte az évi 15 százalékot. Az MNB becslései alapján
a program gazdasági növekedésre gyakorolt hatása 2013–2017 között 2–2,5 százalék között lehetett.
Bár a hitelezési dinamikája jelenleg megfelelő szinten alakul, a hitelezés szerkezete az NHP utolsó szakaszának lezárása után kedvezőtlen irányba változott – jelentette ki az igazgató. Banai Ádám szerint ennek a fő oka az volt, hogy a hosszú, fix kamatozású hitelek aránya visszaszorult. A hosszú lejáratú hitelek aránya nemzetközi összehasonlításban alacsony, és a fix kamatozású hitelek aránya is alulmúlja a fejlettebb országokban jellemző arányt.
Mivel piaci alapon jelenleg nem jönnek létre széles körben hosszú lejáratú, fix és kedvező kamatozású hitelek, a vállalkozások érdemi része nem tudja kihasználni hosszú távra a jelenlegi kedvező kamatszintet,
ezért a monetáris transzmisszió sérül, így az MNB ismét szükségesnek látta a beavatkozást – ismertette a program elindításának fő okát Banai Ádám. Az igazgató hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egészséges hitelezés jegybanki elősegítése az NHP-hoz való, célzottabb formában történő visszatérés útján valósulhat meg, mivel ez a program tudott érdemben kedvező hatást gyakorolni mind a hitelezés volumenére, mind annak szerkezetére. Az MNB ezért
2019 elején elindítja a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű konstrukciót, 1000 milliárd forintos keretösszeggel.
Banai Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy a program célja nem a hitelezési volumen növelési, hanem az egészséges hitelezési szerkezet támogatása. Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei és a lebonyolítás módja tekintetében meg fog egyezni az NHP korábbi szakaszaival. Így az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább a kkv-nak, beruházások forint alapú finanszírozására. A program az 1000 milliárdos keret kifutásáig tart. Az NHP fix az NHP korábbi szakaszainál célzottabbnak tekinthető, ami alapvetően az alábbi három fő jellemzőben mutatkozik meg (ezek közül csak az első kettő releváns a hitelfelvevő kkv-k szempontjából):
  • egyrészt csak 3 évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók,
  • másrészt csak beruházási célra nyújthatók hitelek, és ezen belül is szűkül a felhasználás köre a harmadik szakaszhoz képest,
  • harmadrészt pedig az NHP fix keretében folyósított hitelvolumen nem növeli a bankrendszerben lévő pénzmennyiséget.
Az új konstrukció segítségével lehetővé válik, hogy a vállalkozások ismét kedvező és kiszámítható finanszírozással valósítsák meg beruházásaikat – jelentette ki a Növekedés.hu-nak az MNB igazgatója.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.