Így néz ki a világ 2050-ben!

Hírek2018. szept 27.Növekedés.hu

Abishur Prakash jövőkutató Új geopolitika – A világ jövője című új kötete a ma már elérhető, de még kezdetleges technológiák lehetséges fejlődési útjait vizsgálja. A nézőpont egészen különleges: 2050-et írunk, és virtuális eszközön keresztül tekintünk vissza arra, hogy az évszázad elejéhez képest milyen változásokat hoztak létre a technológiák az élet különböző területein. A szerző, Abishur Prakash indiai származású, új-zélandi születésű író, rendkívül tájékozott a kötetben bemutatott technológiák tekintetében. Élete nagy részét Ausztráliában és Kanadában töltötte, a torontói Ryerson egyetemen szerzett diplomát a politikatudományok területén. Fő kutatási témája a technológiai fejlődés és a geopolitika kapcsolata. Jelenleg Torontóban dolgozik egy innovációs tanácsadó vállalatnál. Munkája során számos nagyvállalatnak, startupnak és állami döntéshozóknak segít eligazodni a technológiai fejlődés révén megjelenő innovatív termékek és szolgáltatások világában. A könyv 2016-ig nyúlik vissza, idáig vannak a konkrét jelenben megtörtént események, adatok és gazdaságpolitikai lépések, valamint kialakult nemzetközi kapcsolatok és konfliktushelyzetek. Ezeket használja fel a szerző a jövő bemutatásakor. A könyv valamennyi fejezete ismertet egy-egy technológiát, és tovább gondolja, hogy ezek milyen geopolitikai feszültségeket generálhatnak. Bemutatja például az embriók egy lehetséges kapcsolatát a modern technológiákat várhatóan adaptáló orvostudománnyal. Azt az alaptézist szándékozik felülírni, mely szerint egy gyerek születési országa és ennek megfelelően az elérhető állami intézmények köre minden esetben evidens. Foglalkozik a jövőbeli fejlett űrtechnológiával is, amely által számos ma ismert geopolitikai kérdés újraértelmeződik. Példája egy űrbeli kínai bányászhajó kálváriájával kezdődik... A fejezetek felépítése is egyértelmű struktúrát követ. Először belecsöppenünk egy jövőbeli feszült geopolitikai helyzetbe, majd annak megismerését követően eljut a probléma gyökeréig. Megismerjük a technológia kialakulásának és elterjedésének folyamatát, a lehetséges alternatívákat. Ezt követően néhány jelentősebb felhasználási mód következik, majd az államok közötti relevanciát feltüntetve kérdéseket tesz fel és válaszokat ad –nemzetközi gazdaságpolitikai szinten. A szerző főbb üzenetei:

  • Számos technológiai újítás már ma is jelen van az emberek életében, a gazdaság működésében, ezek szélesebb körű terjedésén túl azonban a jelenlegi gyakorlatokat, üzleti modelleket alapjában felforgató újítások is előfordulhatnak az előttünk álló években.
  • A technológiai az élet minden területén, a gazdaság minden szektorában, akár a kormányzásban is jelentős változásokat hozhat.
  • A helyi szinten kifejlesztett technológiák határon átívelő hatása meghatározó lehet, egy adott fejlesztés állami felügyelete és az állami szerepvállalás ezért kiemelt feladat.
  • Egyes országok számára a digitális transzformáció csekély, míg mások számára óriási átalakulást eredményezhet, amely átalakíthatja a mai nagyhatalmak körét.
  • A kiberkockázat és az ellene való védelmi mechanizmusok kialakítása kiemelt feladat, mivel olyan területeken is lehet károsító hatása, amely egy egész gazdaság vagy társadalom fennmaradását is befolyásolhatja.
  • A technológiai fejlődés révén új gazdasági szektorok előretörése várható, ami ezen szektorok háttérfolyamataiban is fundamentális változásokat eredményezhet.
  • A technológia fejlődése révén olyan geopolitikai feszültségek is kialakulhatnak, amelyre semmilyen érintett nem tud előzetesen felkészülni, az elhamarkodott válaszok pedig további feszültségekhez vezethetnek.
Abishur Prakash - Új geopolitika című könyve, valamint a kiadó korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks most megnyílt, első könyvesboltjában, a Bölcs Várban. A kiadó gondozásában megjelenő könyvekről folyamatosan hírt adunk a www.pallasathenekiado.hu oldalon, ahol a kiadványok webshopon keresztül is megvásárolhatók.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.