Krisán László: szeptemberben új Széchenyi hiteltermékek jönnek

Interjú2021. aug. 2.Harsányi Péter

Szeptemberben megjelenik a termékeink között a Széchenyi Lízingkonstrukció és a legkisebb vállalkozásokat célzó Széchenyi Mikrohitel – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Krisán László. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint várhatóan jövőre lesz egy erőteljesebb elmozdulás a forgóeszközhitelek irányából az „okos” és jövőt építő beruházási hitelek irányába. Hozzátette, az idei év során változatlan feltételek mellett lehet elérni a Széchényi Kártya hiteleket.

Az MNB által indított Növekedési Hitelprogram Hajrá elérte a 3000 milliárd forintos keretösszegét. Az NHP Hajrá után milyen kedvezményes hitelekre számíthatnak a hazai kis és középvállalkozások?

A Növekedési Hitelprogram kiemelkedően sikeres csomag volt, amely közel 8 éves múlttal rendelkezik és több, egymásra épülő szakaszból épült fel. Az NHP Hajrá a koronavírus-válság során hatékonyan segítette a hitelpiac működését és a kkv-szektor forrásellátottságát.

Jelenleg már az újraindítás szakaszában vagyunk, a válságkezelés első időszaka lezárult. Teljesen egyértelmű, hogy – ahogyan eddig is – segíteni kell a legkisebb vállalkozások gyors kilábalását.

Azt látjuk, hogy a világ minden kormánya a támogatás, a tőke, a hitel, a pályázat és a garancia ötösének eszközeit kombinálja. A magyar kormány is ezeket az eszközöket vetette be „mix” formájában.

Az egyik fontos elem ezek közül az olcsó és támogatott hitelek csomagja. Az állami kamattámogatott hitelek rendkívül komoly segítséget nyújtanak, miközben csökkentik a bankok és a vállalkozások közti súrlódásokat. Miután az állam garanciát nyújt a bankoknak, a vállalkozok alacsonyabb fedezettség mellett juthatnak forráshoz.

Hogyan változik a termékpaletta?

Az NHP Hajrá lezárulta után újragondolásra került a termékpaletta.

Egyértelműen azt láttuk az elmúlt bő egy évben, hogy a válság során a likviditási helyzetet stabilizáló hitelekre volt leginkább szükség. A gazdasági helyreállással viszont a súlypont fokozatosan eltolódhat a – az „okos” és jövőt építő – beruházási hitelek irányába.

Lényegében a békeidőszak és a válság ideje alatt használt termékek kombinációjából hoztuk létre a legjobb elemeket tartalmazó hitelcsomagunkat, amely alkalmas lehet arra, hogy segítse a lendületes újraindítást.

Elindítottuk „az 5+1+2-es” Széchenyi Kártya GO konstrukciókat. Összesen öt termékkel indultunk el, valamint van egy egyedi területhez kapcsolható termékünk is.

Ehhez indítunk szeptemberben két új programot: egyrészt a Széchenyi Lízingkonstrukció, másrészt a legkisebb vállalkozásokat célzó Széchenyi Mikrohitel is megjelenik a termékeink között.

Melyek a Széchenyi Kártya GO hitelprogram legfontosabb elemei?

A szabad felhasználású Széchényi Kártya Folyószámlahitel GO konstrukció 2 éves futamidejű, 0,1 százalékos fix kamatozású, amely esetében a maximálisan felvehető hitelösszeg 100 millió forint. A hitel a vállalkozás napi működésével kapcsolatos valamennyi kiadás finanszírozására fordítható.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO 3 éves futamidejű és 0,2 százalékos fix kamatozású. 250 millió forintig igényelhető szabadon felhasználható forgóeszközhitel, mely esetében a hitelkiváltás is engedélyezett. Felhasználható készletek beszerzésére, vagy olyan szolgáltatások igénybevételének finanszírozására, mint például szállítás-rakodás, raktározás, csomagolás, eszközök karbantartása, továbbképzés, hirdetés, reklám és propaganda, tervezés és lebonyolítás, könyvvizsgálat és akár könyvviteli szolgáltatás.

A harmadik hitelünk a Turisztikai Kártya GO, mely nulla kamat, nulla költség, nulla bírálati díj mellett igényelhető akár 3 éves folyószámlahitel. A maximálisan felvehető hitelösszeg 250 millió forint a válsággal sújtott vendéglátó, turisztikai szakmák számára. 

A beruházási hitelcsomagunk két részből áll. A Széchenyi Beruházási Hitel GO egymillió forinttól egymilliárd forintig vehető fel 10 éves futamidő és 0,5 százalékos fix kamat mellett. Gyakorlatilag mindenre felhasználható, ami a vállalkozás beruházásai során szóba jöhet: ingatlanra, ingóságra, gépre, eszközre, berendezésre, gépjárműre, üzletrészvásárlásra, generációváltásra, valamint hitelkiváltásra.

A beruházási hitelek másik ága az agrárberuházásokhoz köthető, ami az agrár TEÁOR számok szerint vehető igénybe egymilliárd forintos felső határ mellett. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO felhasználható gép, eszköz, ingatlan, telephely és termőföld vásárlásához, illetve kapacitásbővítéshez.

Melyek lesznek a szeptemberben induló két új program legfontosabb jellemzői?

Elindítunk egy új termékkört. A Széchenyi Lízing Program a lízingtevékenységet kívánja kamattámogatott keretrendszerbe belehelyezni. A program a lízinggel foglalkozó cégeket és pénzügyi intézményeket segíti. Futamideje 10 év, a kamatozása pedig itt is fix 0,5 százalék a lejárat végéig.

A másik termékünk a 2021-27-es uniós pénzek hatékony felhasználásához kapcsolódik. A vállalkozások visszajelzése alapján szükség van egy olyan programra, amely az önerő előteremtését könnyíti, hiszen ez a válság miatt nehézkessé vált. Emiatt létrehozzuk a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitelt. 

Ha tehát valaki elnyer egy uniós pályázatot, annak lehetősége lesz a szükséges önerő kipótlásához felvennie egy 10 éves, fix 0,5 százalékos kamatozású hitelt.

Ehhez kapcsolódik az elnyert uniós vissza nem térítendő támogatás.

Kik igényelhetik a kedvezményes hiteleket, milyen előfeltételek vannak?

Mi egyértelműen a mikro- és kisvállalkozások hitelezését segítjük, azon belül is elsősorban a vidéki területeket. Akár gazdasági társaság, akár egyéni vállalkozó vagy szövetkezet is kapcsolatba léphet velünk.

Emellett természetesen középvállalkozások is igényelhetik a hiteleinket.

Az átlagos hitelérték a folyószámlahiteleknél 25-30 millió forint, míg a beruházási hiteleknél 60-70 millió forint.

A hitelek folyósításához csupán egy feltételt szabtunk meg. A vállalkozásnak 2019-ben már működnie kellett, tehát kezdő vállalkozások még nem tudják igényelni ezeket a hiteleket. Kivételt a turisztikai, vendéglátó ágazatban tevékenykedő vállalkozások jelentenek. A szóban forgó vállalkozásoknak 2020 március vége óta kell működniük és a bevételük legalább 30 százalékának a turizmus, vendéglátás ágazatból kell származnia. Számukra elérhető a Széchényi Turisztika Kártya GO, mely a koronavírus által veszélyeztetett összes szegmensnek segítséget nyújt.

Mekkora az új hitelek keretösszege?

A kormányhatározat alapján nincs egy meghatározott forráshoz kötve a hitelkonstrukciók keretösszege, hiszen a bankok a saját forrásaikat használják fel a hitelek folyósításánál. A kötöttség költségvetési oldalról a kamat- és díjtámogatás mértéke miatt adódhatna. A kormány ugyanakkor az igényeknek megfelelően támogatja a program megvalósulását és a hazai kkv-k finanszírozását.

A költségvetés oldaláról nincs megszabva felső korlát.

A Széchenyi Kártya Újraindítási Hitelek kedvezményes és fix kamatozásúak a futamidő végéig. Az ügyfél által fizetendő kamat 0 és 0,5 százalék között mozog hiteltípustól függően. Várható-e változás az újonnan felvehető hitelek kamatában, amennyiben megemelkedik a kamatkörnyezet Magyarországon?

Az elmúlt egy évtizedben a monetáris politika nagyon alacsony kamatkörnyezetet biztosított, ami önmagában megteremtette a – hitelezés általi – növekedés alapjait.

Az MNB az elmúlt hónapokban kihangsúlyozta az inflációs cél elérésnek fontosságát. Ennek eredményeképpen a monetáris politikai eszköztár módosult és alkalmazkodott a jelenlegi piaci környezethez. Első lépésként a jegybank megemelte az alapkamatot, aminek hatására a kamatszintek várhatóan növekedni fognak. Ennek jeleit már érezni a piacon.

A Széchényi Kártya GO konstrukciókat azonban úgy terveztük, hogy a hitelfelvevő vállalkozások ne érzékeljék a kamatok esetleges emelkedését.

A kamatok mértéke fixen ugyanaz a teljes futamidő alatt, illetve az idei év során változatlan feltételek mellett lehet elérni a Széchényi Kártya hiteleket.

Mely ágazatokban számítanak aktívabb érdeklődésre? Mekkora lehet a kezdeti roham a Széchenyi Turisztika Kártya GO iránt?

A kereskedelem, feldolgozóipar, mezőgazdaság, építőipar, a szakmai, műszaki, tudományos tevékenység, a turisztika és vendéglátás, illetve a szállítás, raktározás területén lehet nagyobb érdeklődés.

Jelentős kiugrásra azonban egyik szektorban sem számítok. Alapvetően a fenti területek között oszlik meg arányosan a forgalom.

A turisztikai szektorban látni talán egy erőteljesebb felpattanást Budapest kivételével, mivel a vidéki területek helyreállása lényegesen gyorsabb. A Széchenyi Turisztika Kártya GO iránti keresletet nagyban befolyásolja, hogy a vendéglátó szektor mikorra fog teljesen kilábalni.

Milyen hiteltípusok iránt lehet nagyobb igény?

Válság idején a legfontosabb a likviditás. A járvány időszakában a napi működést finanszírozó hitelekre volt a legnagyobb szükség. Akkortájt 95 százalékban likviditási célú folyószámlahiteleket és szabad felhasználású forgóeszközhiteleket vettek fel a kkv-k.

A Széchenyi Kártya GO esetében látszódhat a változás. A napi működést segítő hitelek mellett a beruházási hitelek is hangsúlyosabbá válhatnak. Az elkövetkezendő időszakban a beruházási hitelek fokozatos növekedésére számítunk, ami már a gazdasági növekedést fogja tudni támogatni.

Az NHP Hajrá megközelítőleg felét forgóeszköz finanszírozásra fordították a vállalkozások. Várakozásai alapján milyen időtávon futhat fel a beruházási hitelek iránt az érdeklődés?

Ez alapvetően azon múlik, hogy a vállalkozók mennyire bizakodók a jövőre nézve. Ha a cégek hisznek a saját jövőjükben és fejlődésükben, onnantól kezdve nem a rövidlejáratú, 1-2 éves hitelek iránt érdeklődnek, hanem elkezdenek hosszabb, 10 éves intervallumban gondolkodni.

Ennek fényében a Beruházási Hitel GO, az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO és később a lízing Program esetében mérsékelt bővüléssel számolunk az idei évben.

Várhatóan jövőre lesz egy erőteljesebb elmozdulás a forgóeszközhitelek irányából a beruházási hitelek irányába.

Melyek az Agrár Széchenyi Kártya legfontosabb eredményei?

Nagyon büszke vagyok az Agrár Széchenyi Kártya eredményeire. Az agrár kártya kiugróan gyorsan vált az egyik legnépszerűbb hiteltermékünké. Az igénylések száma felülmúlta minden várakozásunkat. Az őstermelők, a családi gazdaságok, a fiatal gazdák, de még az élelmiszerfeldolgozó vállalkozások számára is jelentős segítséget kínál.

Az Agrár Széchenyi Kártya elsődleges célja a likviditásnövelés. Emellett van olyan altermékünk is, amely a vis maior károk, például fagykárok átvészelésére szolgál. A vis maior többlettámogatott agrárkártyát még 2015-ben vezettük be, amely valódi segítség egy-egy nehéz helyzetbe került vállalkozásnak.  A hitelt nulla kamat, nulla költség és nulla díj kísérte.

Az Agrár Széchenyi Kártya keretében a 2020-as évben több mint 7 ezer szerződést kötöttünk és 125 milliárd forint volt a teljes szerződött hitelösszeg.