Magyarok a paradicsomban: egyre több hazánkfia él Balin, de milyen ott valójában az élet?

Interjú2024. jún. 8.D.J.

Nehéz beszerezni és roppant drága a vízum, ami a munkához kell. Sok kiköltözőnek emiatt már van passzív jövedelme - mondta el Bögödi Viktor, idegenvezető és programszervező, aki a családjával már öt éve él kint Balin.

A kint töltött évek alatt mit tapasztaltak: sok magyar költözik Balira?

Amikor az ukrán háború kitört és az energiaárak elszálltak, látványosan megnőtt azoknak a száma, akik tudni akarták, hogy miként lehet kiköltözni. 2022-ben viszonylag rövid időn belül sokan jöttek a szigetre. Pontos számokat nem tudok, de például a lányaim iskolájában három éve úgy hat-nyolc magyar volt.

Ez a szám 2022-ben megduplázódott.

Azok a magyarok, akik kimennek jellemzően mivel szoktak foglalkozni?

Nehéz beszerezni és roppant drága a vízum, ami a munkához kell. Sok kiköltözőnek emiatt már van passzív jövedelme, mondjuk egy lakáskiadásból vagy egy üzletből és abból él a szigeten. Jó páran távmunkában dolgoznak.

Járható út lehet az is, ha valaki Balin fektet be. Üzlete ugyanis lehet a külföldieknek. Nyithatnak például kávézót vagy éttermet, esetleg építtethetnek egy házat, amit később kiadnak vagy eladnak.

Nyilván az élet Balin és Magyarországon nagyon más. Mik azok a különbségek, amiket kiemelne? Milyenek az "átlagos hétköznapok" Balin?

Ami például nagyon más azaz emberek: a helyiek befogadóak, kedvesek, mosolygósak, segítőkészek, és nem csak addig, amíg turista vagy és mondjuk pénzt remélnek tőled. Mi itt voltunk a COVID-járvány alatt is, amikor tényleg nélkülöztek, mert nem voltak turisták. Akkor is ugyanez volt: a mosoly megmaradt az arcukon.

Mivel az egyenlítő közelében van a sziget, ezért a hőmérséklet nem szokott ingadozni. Szinte mindig meleg van.

Kis túlzással le lehet élni egy életet, mondjuk egy strandpapucsban, egy rövidgatyában, meg egy trikóban.

Bali viszonylag kicsi: akkora mint Pest megye, viszont nagyon gazdag természetileg és kulturálisan is. Vannak vulkánjai, dzsungelei, tengerpartjai, élővilágban gazdag vizei. Szoktam mondani, hogy igazándiból a síelésen kívül bármit keresel, itt meg fogod találni egy viszonylag kis helyen.

Mivel rengeteg külföldi él a szigeten az éttermek terén is roppant színes a kínálat. Ami nyilván elsőre furcsa lehet, hogy itt mondjuk nem az ananász számít egzotikusnak, hanem az őszibarack vagy a körte, vagyis az európai gyümölcsök.

Bali roppant népszerű turisztikailag. Ennek volt bármi negatív hatása a szigetre?

Ami a legszembetűnőbb, az a forgalom. Nagyon keskenyek az utak. Mivel Bali sűrűn lakott, nehéz fejleszteni az úthálózatot. A dugók néha elképesztőek. Szoktuk mondani, hogy a távolságot itt nem kilométerben mérik, hanem órákban.

A magyar turisták a járvány lecsengése után mennyire kaptak rá Balira?

Mi két éve indítottuk el a turisztikai vállalkozásunkat. Meg is lepődtünk, hogy októberre mennyi vendégünk lett. A kapacitásunk elérte a határát.

Elsőre azt hittük, hogy a magyarok részéről ez csak egy hirtelen jött lelkesedés, mert most nyitott ki az ország a pandémia után. Ehhez képest a következő év még forgalmasabb lett és úgy néz ki, hogy az idei is hasonlóan alakul.

Négy-öt másik magyar programszervező is dolgozik a szigeten, és csak nekünk több száz vendégünk van egy évben.

A fiatalok közül sokan egyébként nem is veszik igénybe a programszervezők szolgáltatásait. Szeretnek a maguk urai lenni.

Mennyire olcsó vagy drága az élet Balin?

Legyen szó iskoláról, fodrászról vagy épp körmösről, szinte mindenből kétfélét lehet itt találni. Vannak szolgáltatók, akik a helyieket igyekeznek megszólítani. Ők olcsóbbak, cserébe náluk alacsonyabb a minőség. Emellett vannak a drágább, de jobb kvalitású helyek.

Aki olyan életszínvonalon akar élni, mint Budapesten, az megteheti úgy hogy mindez valamivel kevesebbe fog kerülni, mint otthon.

Az élelmiszer például úgy 20-30 százalékkal olcsóbb. Nyilván az ingatlanoknál nagyok a különbségek. Ahogy otthon se mindegy, hogy Hévízen vagy épp egy kevésbé felkapott településen veszünk ingatlant, úgy nyilván itt is számít, hogy a tengerparton akarunk élni vagy inkább a sziget belsejében rendezkedünk be.

Lehet drágán és olcsón is élni, de a drága életmód azért kevesebbe kerül, mint Magyarországon.