Nem kapnak támogatást a bajba került idegenvezetők - interjú a Szövetség elnökével

Interjú2020. szept. 11.Sz.A.

Összesen 149 vidéki idegenvezető kapott egyszeri támogatást egy pályázat keretében, a munka nélkül maradt több ezer idegenvezető jelenleg sem adókedvezményt, se kormányzati segítséget nem kap. A kisvállalkozók is csak júniusig mentesültek a járulékfizetés (vagyis nem az adófizetés) alól - mondta a növekedés.hu-nak Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének (MISZ) elnöke. Vannak, akik Ausztriába mentek ki pincérnek, mások szórólapoznak, raktárfeltöltőként dolgoznak, sokan álláskeresési járadékon vannak.

Hány idegenvezetőt érintenek a korlátozások?
Hazánkban mintegy 4500-5000 idegenvezető dolgozik Budapesten és vidéken. Március közepe óta gyakorlatilag nincs idegenvezetői munka. A nyár folyamán néhányuknak elvétve voltak vendégeik, kis csoportok, házaspárok, családok. Szeptember 1-je óta már ezek a vendégek sincsenek. Vannak olyan idegenvezetők, akik magyar nyelven is vállalnak vezetést, de a hazai turistákra nem jellemző, hogy igénybe vennének idegenvezetőt.
Eddig milyen kormányzati segítséget kaptak? Most milyen segítséget kapnak?
A magyarországon élő és dolgozó idegenvezetők mind egyéni vállalkozó. Nincs alkalmazott egy sem. Egy márciusi kormányrendelet szerint azok az egyéni vállalkozó idegenvezetők, akik hagyományos módon adóznak (KIVA, EVA, stb.)
kaptak felmentést a járulékok fizetése alól márciustól júniusig.
Az adófizetés alól nem kaptak felmentést, csak a járulékokat nem kellett fizetniük. A KATA (kisadózók tételes adója) szerint adózó idegenvezető kollégák nem tartoznak ebbe a körbe. Pedig az idegenvezetők többsége KATÁs. Tehát csak kevesen részesültek ebben a kedvezményben.
Caesar Éva, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének elnöke
A másik lehetőség, amit kaptunk, egy pályázati lehetőség volt: augusztus 7-i beadási határidővel vidéki lakcímmel rendelkező idegenvezetők pályázhattak 200 ezer és 1 millió forint közötti összegre, melynek fejében túraleírásokat kell készíteniük, és a költségeikkel kell elszámolniuk. 155-en nyújtották be a pályázatukat, ebből 149-et fogadtak el.
Sajnos a budapestiek nem voltak jogosultak pályázni, holott az idegenvezetők nagy többsége, mintegy 4000-ren Budapesten élnek. Viszont az idegenvezetői igazolvány az egész országban érvényes. Jelenleg nem kapnak semmilyen segítséget az idegenvezetők.
 
Idegenvezetők flashmobja a Szent István Bazilika előtt júniusban

Hogyan éli túl a szakma a jelenlegi helyzetet? 

Nagyon nehezen, ha egyáltalán túléli.

A kollégák elmentek dolgozni bevásárlóközpontba, élelmiszerboltba raktárosnak, multi céghez, nyelvet tanítanak, szórólapoznak, vagy még álláskeresési járadékon vannak és sokan mentek ki Ausztriába pincérnek.
Nekik már elfogyott a tartalékuk. Hogy később, ha elindul a turizmus közülük, hányan térnek vissza az idegenvezetéshez, nem lehet tudni.