Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mit tudunk a Magyarországon dolgozó fülöp-szigetekiekről?

Interjú2024. feb. 23.D.J.

Több olyan esetet is hallani, hogy akik Magyarországon kötnek ki elsősorban nem itt szerettek volna dolgozni, hanem mondjuk Szaúd-Arábiában vagy annak a környékén, de mivel ez nem jött össze átjöttek hozzánk - mondta el Klemensits Péter, az Eurázsia Központ tudományos főmunkatársa.

Itthon az elmúlt időszakban komoly polémia alakult ki a filippínó munkások körül. A fülöp-szigetekiek jellemzően mely országokba mennek dolgozni?

A körükben a legnépszerűbb térség a Közel-Kelet. Szaúd-Arábiában például mintegy 500 ezren vannak. Európába ennél azért kevesebben jönnek: 2022-ben például 177 ezren dolgoztak a kontinensen. Itt a többség a nyugati országokba, tehát például az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Németországba megy munkát vállalni.

De mellette azt tapasztaljuk, hogy 2022-ben már Magyarországra is 800-an érkeztek.

Ebben közrejátszott, hogy a magyar kormány határozottan jelezte: szívesen látják itthon a filippínó munkaerőt. Mindezt a magyar nagykövetség is többször elmondta különböző fórumokon a Fülöp-szigeteken.

A sajtóban többféle adat is kering arról, hogy hány fülöp-szigeteki munkás dolgozik nálunk. Lehetett hallani 10 ezres számról is. Ez megfelel a valóságnak?

Nagyjából igen, a legfrissebb adatok szerint kb 8-10 ezer fő érkezett a különböző munkaerő közvetítő cégeken keresztül hazánkba. A pontos adatot nem ismerjük, de úgy gondolom, hogy ez a szám nagyságrendileg megbízható.

Akik idejönnek hozzánk, azok miért minket választanak Nyugat-Európa helyett?

Több olyan esetet is hallani, hogy akik Magyarországon kötnek ki elsősorban nem itt szerettek volna dolgozni, hanem mondjuk Szaúd-Arábiában vagy annak a környékén, de mivel ez nem jött össze átjöttek hozzánk.

Persze nyilván olyanok is akadnak, akik úgy ítélik meg, hogy a hazai viszonyaikhoz képest nekik jobban megéri a magyarországi munkavállalás.

Minek köszönhető, hogy Szaúd-Arábia ennyire népszerű a filippínók körében?

Szaúd-Arábiában már a 70-es évektől kezdve támogatták a külföldi munkaerő bevándorlását. A Fülöp-szigeteken pedig Ferdinand Marcos elnöksége idején, 1974-ben hoztak egy olyan törvényt, amely támogatta, hogy a munkavállalók nagy mennyiségben külföldre vándoroljanak.

Szaúd-Arábia a kezdetektől jelezte, hogy szívesen fogadják őket. Akkoriban még elsősorban az olajipar várta a férfi dolgozókat.

Aztán a 90-es években volt egy trendforduló: onnantól egyre inkább a nők kerültek nagyobb létszámban az arab térségekbe, köszönhetően az egyre jobban fellendülő turizmusnak és az egészségügynek.

Szaúd-Arábiában nem csak magasak a keresetek, de ráadásul személyi jövedelemadó sem terheli a bevándorló munkásokat. Szállást is kapnak és sok esetben az utazásukat is fizeti a munkáltató.

Beszédes, hogy 2022-ben már a fülöp-szigeteki GDP-nek a 8,9 százaléka származott azokból a hazautalásokból, amelyeket a külföldön dolgozók küldtek el.

A Fülöp-szigeteken mekkorák az átlagjövedelmek? Mennyivel tudnak mondjuk nálunk többet keresni?

Bár az átlagkereset átszámítva olyan 270 ezer forint körül mozog, ez az adat kicsit megtévesztő, hisz az átlagszám elfedi azt a tényt, hogy tömegek kénytelenek ennek az összegnek a töredékéből megélni.

A legalacsonyabb fizetések 70 ezer forint körül indulnak. Ehhez képest egy filippínó munkás Magyarországon 330 ezer forintot is viszonylag könnyen meg tud keresni.

Ha levonjuk a különféle adókat és járulékokat akkor is úgy 220 ezer forint marad náluk.

A vallásnak lehet szerepe abban, hogy a filippínókat viszonylag könnyen elfogadják Európában?

Szerintem mindenképp. Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy az európai országokban a muszlim bevándorlókkal szemben van egy kis szkepticizmus, és az ő érkezésüket kevésbé támogatják. A filippínókkal szemben ilyenfajta előítélet fel sem merülhet, hisz katolikusok.

Sok helyről hallani, hogy szorgalmas munkaerők. Van ennek a kulturális háttere esetleg?

Igen. Körülbelül olyan 2,3 millió tengerentúlon dolgozó fülöp-szigeteki állampolgárról beszélhetünk. A tapasztalat pedig az, hogy velük nagyon elégedettek a befogadó országokban.

Jellemzően milyen munkákat vállalnak itthon?

Sokan az elektronikai iparban helyezkedtek el, de jópáran dolgoznak az autógyárakban is, illetve a körükben a turisztikai szektor is egyre népszerűbb. Arról is lehetett hallani, hogy az egészségügyben, illetve különféle szociális intézményeknél is számítanak rájuk.

Mennyire nehéz vagy könnyű egy fülöp-szigetekinek átjönni Európába, vagy mondjuk Magyarországra?

Bár nem egy egyszerű folyamat, de bizonyos tekintetben azt is mondhatjuk, hogy a Fülöp-szigeteken a munka céljából való kivándorlásnak ma már megvan a hagyománya. Évtizedekre tekint vissza, és nagyon sokan vállalják a nehézségeit.

Inkább a bürokratikus akadályok jelenthetnek problémát. Sokfajta engedélyt be kell szerezniük.

A Fülöp-szigeteken hogy áll a sokat emlegetett drog elleni háború?

A drogellenes háború Rodrigo Duterte elnök nevéhez fűződik. Körülbelül olyan 30 ezer ember esett áldozatul az egész „hadjáratnak”. Viszont nem a nagy drogbárókat kapták el vagy börtönözték be, esetleg gyilkolták meg, hanem többnyire a mindennapi drogfogyasztókat.

Tegyük hozzá, hogy nem arról volt szó, hogy az emberek tömege jókedvében nyúlt a droghoz, hanem nagyon sokan annak érdekében, hogy éjjel-nappal fenn tudjanak maradni, dolgozni tudjanak, különféle olcsó, rossz minőségű drogokat szereztek be.

Duterte elnökségével úgy tűnik, hogy vége lett ennek a drogellenes háborúnak is.