"Több mint 200 ezer nőt verhetnek otthon Magyarországon"

Interjú2022. feb. 9.Devecsai János

Akadnak férfiak, akik kifejezetten az erős, határozott nőket akarják megtörni - mondta el Füri Judit a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület szakértője.

Mennyire gyakori az értelmiségiek körében, hogy a férj bántalmazza a feleségét vagy a gyerekét?

Pont ugyanolyan gyakori, mint bármelyik másik társadalmi csoportnál. A különbség inkább annyi, hogy a tehetősebb családoknál általában a bántalmazó jobban tudja leplezni az erőszakos tetteit. Például azért, mert jobban ismeri a jogi kereteket.

A tehetősebb bántalmazóknak sokszor szélesebb a kapcsolati hálójuk, ami segíthet nekik abban, hogy a negatív következményeket megússzák.

Akkor egy diplomás vezető beosztású nővel is épp úgy megtörténhet, hogy erőszakos kapcsolatba kerül, mint akinek nincs munkája?

Igen, az áldozatoknak nagyon változó háttere van.

Eleve akadnak férfiak, akik kifejezetten az erős, határozott nőket akarják megtörni.

Nagyságrendileg hány nő élhet ma Magyarországon áldozatként bántalmazó kapcsolatban?

A becsléseink szerint több mint 200 ezer.

Külső szemlélőként mennyire könnyű vagy nehéz felismerni, ha egy pár erőszakos kapcsolatban él?

Esete válogatja. Mindenesetre vannak bántalmazók, akik társaságban roppant szívélyesnek és kedvesnek tűnnek és csak a négy fal között engedik meg maguknak a bántalmazást, dühkitörést, őrjöngést. Emiatt az ismerősök, amikor megtudják, hogy a nőt bántalmazták, rendszerint nem akarják elhinni.

Milyen változásokat lehetett látni az utóbbi évtizedekben? Az áldozatoknak mennyivel könnyebb vagy nehezebb mostanság előjönniük a saját történetükkel?

A sajtóban szerencsére egyre többet és egyre jobban foglalkoznak a témával. Az áldozathibáztatás a médiában most már ritkább.

Annak is pozitív hatása van, hogy az utóbbi időben több híresség is ki mert állni a saját történetével, ezek a sztorik pedig beszédtémákká váltak.

De azért fontos kihangsúlyozni, hogy pozitív példák ide vagy oda, egy erőszakos kapcsolatból roppant nehéz kilépni. Az agresszor általában akkor durvul be a leginkább, amikor a válás vagy a szakítás be van lengetve.

Emiatt az áldozatnak alaposan meg kell terveznie, hogy miként fog tovább állni.

A helyzetet az is nehezíti, hogy a bántalmazók rendszerint leépítik a partnerük önbecsülését, úgy hogy közben az áldozatot elszigetelik a családjától és az ismerőseitől. Kapcsolati háló híján pedig nehéz továbbállni. Pláne ha pénzügyileg az áldozat nagyon függ a bántalmazótól.

Itthon vannak káros előítéletek a családon belüli erőszak kapcsán?

Rengeteg ilyen van. Én most csak egyet emelnék ki ezek közül, amit az áldozatoktól is sokat hallunk: ez pedig úgy szól hogy a „gyereknek apa kell”. Pedig egy gyereknek kifejezetten káros, ha úgy nő fel, hogy azt látja, hogy az anyját bántalmazzák.

Egy gyereknek nincs mindenáron szüksége mindkét szülőre.

Nyilván minden eset más, de az erőszakos kapcsolatoknál mik a jellemző közös vonások?

A bántalmazásnak rengeteg formája van: lehet lelki, gazdasági, fizikai vagy szexuális is.

A bántalmazó kapcsolat általában ciklikus: az eleje rendszerint még szép. Ha nem így lenne akkor az áldozat nem is maradna a partnere mellett.

A feszültség ezután rendszerint lassan fokozódik míg végül egyszer csak sor kerül egy durva kitörésre. Ennek sokféle formája lehet, de a közös pont az, hogy a bántalmazó átlép egy olyan határt, ami után a partnere már elkezd azon gondolkodni, hogy ki kéne lépni a kapcsolatból. Ezután a bántalmazó általában visszakozik: például ajándékot vesz és ígéretet tesz rá, hogy ilyen többé sose fog megtörténni.

Majd a „mézes hetek” után újra és újra sor kerül hasonló kitörésekre, amelyek az idő múltával rendszerint egyre durvábbak lesznek. Gyakran menetközben a nő gazdaságilag is jobban elkezd függni a partnerétől.

Bár sokan azt hiszik, hogy egy gyerek megmenthet egy rossz kapcsolatot, sajnos sokszor épp az ellenkezője az igaz.

Rengeteg olyan eset van, amikor egy problémás házasságban a terhesség után a férj csak még erőszakosabbá válik.

Ami még a közös vonásokat illeti: azoknál az eseteknél, amikkel én találkoztam, többször előfordult, hogy a férj nem engedte orvoshoz a feleségét, amikor a bántalmazásnak látható nyomai voltak. Vagy ha mégis akkor ő is vele ment, hogy a nő ne tudjon szabadon beszélni.

A féltékeny bántalmazóknál az is gyakran megesik, hogy követik és fotóbizonyítékot gyűjtenek a partnerükről. Leellenőrzik, hogy tényleg oda megy, ahova megbeszélték.

A jogi szabályozással mennyire elégedettek?

A probléma inkább az, hogy a szociális hálózatban dolgozók, a jogászok vagy a pszichológusok sokszor nem igazán ismerik a bántalmazás természetét.

Emiatt van, hogy tévhitek mentén hoznak döntéseket.

Előfordul, hogy kimegy a helyszínre a rendőr és az egyik fél azt mondja, hogy fizikailag bántották, a másik pedig azt, hogy kitaláció az egész. Ilyenkor van, hogy utána se néznek, hogy van-e nyoma a bántalmazásnak, hanem azt mondják, hogy ebben nem dönthetnek és lezárják az ügyet.

Milyen gyakori, hogy a családon belüli erőszaknak férfi az áldozata?

A becslések alapján az áldozatoknak úgy az 5-10 százaléka férfi.

Mit tegyen az, aki bántalmazó kapcsolatban él és ki akar belőle kerülni?

Elsőként a tájékozódást ajánljuk: mérje fel, hogy mik a lehetőségei. Ebben mi és a társszervezetünk a PATENT Egyesület is segíthet.