Versenyképes és megtérülő a Paks II. beruházás

Interjú2018. márc 14.Növekedés.hu

Attól még továbbra is jó marad a viszonyunk Ausztriával, hogy az osztrákok keresetet nyújtanak be a paksi bővítéssel kapcsolatban az Európai Bíróságon  - mondta a növekedés.hu-nak Aszódi Attila. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerint a beruházás árai sem szálltak el. Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen. Ezt nemrég jelentette be a környezetvédelmi tárca. Megint beavatkoznának a belügyeinkbe? Mi állhat a háttérben? Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a Paks II. bővítést. Az osztrákok az elmondásuk alapján azért ellenzik a bővítést, mert a magyar villamos energia véleményük szerint olyan pluszkapacitást adhat a nemzetközi hálózatba, amely a német áramtőzsdén várhatóan megawattonként 70 eurócenttel lenyomja az árakat. Ezt a hatást nem tudják elkerülni, mert az osztrák piacon is a német tőzsde az irányadó.

A magyar kormány szerint viszont a Paks II. nem tartalmaz állami támogatást, és szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő beruházásról beszélhetünk.
A bizottság egyébként 2014 év vége felé kezdte vizsgálni a paksi atomerőmű-bővítés állami támogatását, végül pedig tavaly ősszel hagyta jóvá az orosz hitellel megvalósuló projektet. Ausztria tehát azt kérdőjelezi meg, hogy a közösség érdekeit szolgálja-e a bizottság döntése. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium szerint az atomenergia támogatása csak ebben az esetben fogadható el. A bizottsággal szemben a bécsi kormány nem fogadja el érvelésünket és úgy véli, hogy Magyarország más forrásokból is tudná fedezni energiaszükségletét. Úgy gondolom ez az Európai Bizottság és Ausztria, nem pedig Ausztria és Magyarország közti vita. Ezek az energetikai kérdések tagállami hatáskörbe tartoznak.
Azt mondhatom, ez csupán egy „kötelező kör” az osztrák belpolitikában, semmi más. Nem látom azt, hogy ez a magyar-osztrák viszonyt bármi módon most befolyásolná.
Az energiapolitika minden tagállam saját döntési jogaihoz tartozik, azaz minden ország saját maga dönt arról, hogy milyen módon oldja meg az energiaellátását. Nem mellesleg Luxemburg is beállt Ausztria mögé, és támogatja az osztrák lépést, megakadályozva a nukleáris energia reneszánszát. Úgy tűnik az eljárás visszafordíthatatlan. Ez jelenthet halasztó hatályt? Nem, semmiféle halasztó hatállyal nincs a beruházásra. Mint mondtam a viszonyunkat nem befolyásolja, a legfelsőbb szakmai szinteken nincsenek viták. Sőt, az unióban az illetékes szervek a beruházással kapcsolatban természetesen miden lépésről tudnak. A Paks II. projekt több mint 300 engedéllyel rendelkezik már. Most a létesítési engedélyezési dokumentáció összeállítása van folyamatban. Azt kell látni, hogy Ausztriában atomerőmű ellenesség van. Nyilván ők meg tudják oldani a földrajzi adottságaik miatt az energiaellátásukat. Például magashegyi, vízi erőművekkel. Ez itthon csupán álom marad. Ez az egyetlen olyan szén-dioxid-mentes energiaforrást, amelyik időjárástól független módon stabilan képes fedezni szükségleteinket. Akik támadják a beruházást, azok azt is hangoztatják, hogy könnyen elszállnak majd az árak. Ez nem fordulhat elő. Fix áras szerződésről beszélünk, ennek megfelelően tehát a költségek nem kúszhatnak az eddig is ismert 12,5 milliárd euró fölé, amelyből 10 milliárdot az orosz állam áll. A források további 20 százalékát a magyar államnak kell előteremtenie. A számítások szerint ez összesen 3700 milliárd forintot jelenthet majd. A szerződésbe pedig bárki betekinthet.
A finanszírozás gyakorlatilag azért történik orosz hitelből, mert kivitelezéshez szükséges speciális hitelkonstrukcióhoz nagyon nehéz egyéb finanszírozási forrást találni.
A kivitelezés tíz évig tart, a hitelt pedig 31 éven belül kell visszafizetni, sőt az előtörlesztés lehetősége is adott. A teljes 10 milliárd eurót pedig nem hívtuk most le és nem is fogjuk egyben sosem lehívni, hiszen ezt az összeget csak a Paks II projektre lehet felhasználni, a munkálatok előrehaladásának megfelelően. A magyar-orosz finanszírozási megállapodás egy biztonsági védőháló, ami a projekt sikeres megvalósítását támogatja.
Igazán jelentős pénzpiaci kockázatot éppen az jelentene, ha nem állna rendelkezésre ez a hosszú futamidejű hitel, s azon kellene aggódnunk, hogy az építkezés legintenzívebb éveiben lesz-e a piacon kellő mennyiségű, megfelelő kondíciókkal rendelkezésre álló forrás.
A megállapodás értelmében két blokkot kell a fővállalkozónak megépíteni. A legfontosabb elem természetesen a turbina és a reaktorsziget. Ám nem érdemes ilyen módon ízekre szedni egy atomerőművet. Mire gondol? Arra, hogy az alvállalkozók kiválasztása nem csak ár, hanem kompetenciák alapján is történik. A tapasztalat az, hogy több száz, de gyakran több ezer vállalkozó és cég vesz részt egy ekkora volumenű építkezésben. Ugyanis annyira komoly előírások vonatkoznak a vállalkozói kompetenciára, hogy nehéz minden feltételeknek megfelelni. Visszatérve az árra: mellesleg abszolút versenyképesnek tartom európai viszonylatban. Ezt nem én, hanem az Európai Bizottság mondta ki a fővállalkozói szerződésre hivatkozva. G.B.A.