Ön tudja, ki készítette az első kokárdát?

Hírek2018. márc 14.Növekedés.hu

Elképzelhetetlen kokárda nélkül a március 15-iki nemzeti ünnep, ám a pest-budai forradalom lelkes részvevői aligha gondolták, hogy e becses jelkép, melyet oly büszkén tűztek mellükre, idővel webáruházak kínálati dömpingjét is motiválja.  Márpedig napjainkban ez történik, bizonyságul elég a kokárda címszót a Google-ba beütni. Árak, méretek, színek sorrendje… Egy kis történelem: Máig eldöntetlen, azaz véglegesen nem tisztázott viták kísérik a kokárda történetét. Maga a szó szalagrózsára fordítható magyarra, annak ellenére, hogy a franciák szerint a szótő: 'coq', azaz kakas, s ők inkább a kakastaréjra asszociálnak, ami is nem is csoda a gallok nemzeti kakasára gondolva. Tény, a kokárda és a trikolor a francia forradalommal hozható leghívebb összefüggésbe. De mi történt Pesten március 15-ikén? Tudjuk, a Pilvaxból, ahol Petőfi Sándor először olvasta fel a bécsi forradalom hírére lelkesültségében előző éjszaka írt versét, a Nemzeti Dalt, a pesti forradalmár ifjak egyre nagyobb kísérettel kivonultak az utcákra. A szakadó eső ellenére délután a Nemzeti Múzeumnál megmozdult a tömeg… De annak az éjszakának két érdekessége is van: az egyik közéleti: miközben Petőfi a versét írta, az akkor vele már házasságban élő Szendrei Júlia készítette el, varrta az első kokárdánkat, s tűzte férje mellére. A másik intim: pont kilenc hónapra, december 15-ikén született első gyermekük. A kokárda: Szendrei Júlia és Laborfalvi Róza (színésznő, Jókai Mór felesége) délelőtt készített még néhányat, amelyek aztán rohamosan terjedtek a városban. Jókai Mór aznap este a Nemzeti Színház Bánk bán előadásán felszólította a közönséget: viseljenek kokárdát. A nézőtér még az előadás előtt kiürült, az emberek utcára vonultak… Vissza a mába: Szendrei Júlia és Petőfi kokárdáján a belső kör zöld, a középső fehér, a külső piros volt. Ám a történészek megosztottak a sorrend helyességének megítélésében, például Katona Tamás, a 1848-49-ik évi forradalom és szabadságharc kiváló tudósa szerint a nemzeti zászlónk színsorrendje alapján a zöldnek kellene kívül, a pirosnak belül lennie. A mai kokárda kínálatot tekintve ez a különbség még mindig látszik: mindkét változat kapható, viselhető. Ami az online – a webáruházak - ajánlatát illeti: 70-forinttól 1500 forintig terjednek az árak, méretektől, anyagminőségtől, díszítésektől függően. Érdekes, hogy akadnak, akik kiszállítási díjjal - 1200-2000 forint – is számolnak, nyilván a nagy tételben rendelő viszonteladókra tekintettel. Egy biztos: kokárdából nem lesz hiány. S ami vitathatatlan: aki átérzi ennek a napnak nagyszerűségét, büszkén tűzi mellére nemzeti összetartozásunk e szimbolikus jelképét.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.