Ön tudja, ki készítette az első kokárdát?

Hírek2018. márc 14.Növekedés.hu

Elképzelhetetlen kokárda nélkül a március 15-iki nemzeti ünnep, ám a pest-budai forradalom lelkes részvevői aligha gondolták, hogy e becses jelkép, melyet oly büszkén tűztek mellükre, idővel webáruházak kínálati dömpingjét is motiválja.  Márpedig napjainkban ez történik, bizonyságul elég a kokárda címszót a Google-ba beütni. Árak, méretek, színek sorrendje… Egy kis történelem: Máig eldöntetlen, azaz véglegesen nem tisztázott viták kísérik a kokárda történetét. Maga a szó szalagrózsára fordítható magyarra, annak ellenére, hogy a franciák szerint a szótő: 'coq', azaz kakas, s ők inkább a kakastaréjra asszociálnak, ami is nem is csoda a gallok nemzeti kakasára gondolva. Tény, a kokárda és a trikolor a francia forradalommal hozható leghívebb összefüggésbe. De mi történt Pesten március 15-ikén? Tudjuk, a Pilvaxból, ahol Petőfi Sándor először olvasta fel a bécsi forradalom hírére lelkesültségében előző éjszaka írt versét, a Nemzeti Dalt, a pesti forradalmár ifjak egyre nagyobb kísérettel kivonultak az utcákra. A szakadó eső ellenére délután a Nemzeti Múzeumnál megmozdult a tömeg… De annak az éjszakának két érdekessége is van: az egyik közéleti: miközben Petőfi a versét írta, az akkor vele már házasságban élő Szendrei Júlia készítette el, varrta az első kokárdánkat, s tűzte férje mellére. A másik intim: pont kilenc hónapra, december 15-ikén született első gyermekük. A kokárda: Szendrei Júlia és Laborfalvi Róza (színésznő, Jókai Mór felesége) délelőtt készített még néhányat, amelyek aztán rohamosan terjedtek a városban. Jókai Mór aznap este a Nemzeti Színház Bánk bán előadásán felszólította a közönséget: viseljenek kokárdát. A nézőtér még az előadás előtt kiürült, az emberek utcára vonultak… Vissza a mába: Szendrei Júlia és Petőfi kokárdáján a belső kör zöld, a középső fehér, a külső piros volt. Ám a történészek megosztottak a sorrend helyességének megítélésében, például Katona Tamás, a 1848-49-ik évi forradalom és szabadságharc kiváló tudósa szerint a nemzeti zászlónk színsorrendje alapján a zöldnek kellene kívül, a pirosnak belül lennie. A mai kokárda kínálatot tekintve ez a különbség még mindig látszik: mindkét változat kapható, viselhető. Ami az online – a webáruházak - ajánlatát illeti: 70-forinttól 1500 forintig terjednek az árak, méretektől, anyagminőségtől, díszítésektől függően. Érdekes, hogy akadnak, akik kiszállítási díjjal - 1200-2000 forint – is számolnak, nyilván a nagy tételben rendelő viszonteladókra tekintettel. Egy biztos: kokárdából nem lesz hiány. S ami vitathatatlan: aki átérzi ennek a napnak nagyszerűségét, büszkén tűzi mellére nemzeti összetartozásunk e szimbolikus jelképét.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.