Óriási gazdasági károkat okoz világszerte a járvány

Elemzések2020. jún 12.Harsányi Péter

A fejlett országok gazdasága eshet vissza a legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány miatt és esetükben lehet a leglassabb a kilábalási folyamat is. Többek között a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az OECD és az Európai Központi Bank előrejelzéseiből szemezgettünk.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzései alapján a járvány pusztító csapást mérhet a világgazdaságra. A vírust megfékezését célzó korlátozó intézkedések és számos ágazat átmeneti leállása világszerte jelentős GDP visszaesést okoz.

A munkanélküliség megemelkedése, a fizetőképes kereslet gyengülése, a külkereskedelem visszaesése, a beruházások elhalasztása, valamint a vállalatok meggyengült likviditási helyzete egyaránt beárnyékolják az idei kilátásokat.

Várható GDP növekedési ütem, 2020

Forrás: IMF

A visszapattanás ugyanakkor 2021-ben várhatóan jelentős lesz. Ezt az előrejelzést viszont nagymértékben befolyásolja, hogy lesz-e második hulláma a járványnak.

Várható GDP növekedési ütem, 2021

Forrás: IMF

A válságban a GDP növekedés szempontjából a legrosszabbul a fejlett országok járnak. Esetükben lesz ugyanis a legnagyobb a gazdasági visszaesés mértéke, amit egy visszafogottabb kilábalási folyamat kísér.

A feltörekvő régió ezzel szemben jóval kisebb növekedési áldozattal „megúszhatja” idén a járványt, miközben jövőre sokkal lendületesebb lehet esetükben a kilábalás a fejlett országokhoz képest. Folytatódhat a fejlődő országok gazdasági felzárkózása.

GDP növekedési előrejelzések, IMF

 

2020

2021

Feltörekvő régió

-1,0%

6,6%

Fejlett országok

-6,1%

4,5%

Világ

-3,0%

5,8%

Forrás: IMF

Időközben a Világbank is közzétette a friss júniusi előrejelzéseit, melyek némileg pesszimistábbak az IMF áprilisi prognózisainál. A feltörekvő országok a Világbank szerint is jobban teljesíthetnek a válság alatt és után.

GDP növekedési előrejelzések, Világbank

 

2020

2021

Feltörekvő régió

-2,5%

4,6%

Fejlett országok

-7,0%

3,9%

Világ

-5,2%

4,2%

Forrás: Vilgábank

Az a bizonyos „V" betű

A Világbank előrejelzéseiből jól kirajzolódik a „V” betű. Azaz az idei évben várható nagyobb visszaesés után jövőre egy dinamikus visszapattanás következhet. A recesszió ugyan mély lesz, de nem lesz elhúzódó.

Ekkora méretű globális gazdasági visszaesésre mellesleg már 8 évtizede nem volt példa.

Világgazdaság várható GDP növekedési pályája

Forrás: Világbank

A legpesszimistábbak

Az OECD is publikálta a világgazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozásait, mellyel az egyik legpesszimistább szereplő jelenleg a piacon. Röviddel a jelentés közzététele után számos piaci szereplő és banki vezető elemző is elég kritikusan nyilatkozott az OECD előrejelzéséről, melyet túl pesszimistának találtak.

GDP növekedési előrejelzések az idei évre, OECD  (sötétebb vörös szín: ha a járványnak egy második köre is kialakul)

Forrás: OECD

A fenti jelentés alapján Magyarországon 8 százalékos GDP visszaesés várható amennyiben nem lesz második hulláma a járványnak. Második hullám esetén pedig már 10 százalékos lehet hazánkban a recesszió mértéke.

Két forgatókönyv

Attól függően, hogy lesz-e második kör, két növekedési pályát vázolt fel az OECD. Ezek alapján még az optimistább esetben is legalább két évre lesz szüksége a világgazdaságnak, hogy ledolgozza a járvány miatti visszaesést.

A világgazdaság lehetséges GDP növekedési pályái

Forrás: OECD

Mit mond az Európai Központi Bank?

Az Európai Központi Bank (EKB) meredeken lefelé módosította az idei GDP növekedési előrejelzéseit. Az eurózóna az idei évben 8,7 százalékkal zsugorodhat az EKB alapforgatókönyve szerint. 2021-ben viszont már 5,2 százalékos lehet a növekedési ütem.

Ezzel párhuzamosan az eurózóna inflációja is visszasüllyedhet idén 0,3 százalékra. A fogyasztói árindex ráadásul még 2022-ben is messze a 2 százalékos jegybanki cél alatt tartózkodhat. Következésképpen az Európai Központi Bank még hosszú ideig fenntarthatja a támogató pénzpolitikát.

Mi fűtheti a későbbi kilábalást?

A munkanélküliség átmeneti megemelkedése lehetővé teszi a későbbiekben a foglalkoztatottság bővülését, a beruházások újbóli felpörgetését. Az alacsonyabb idei bázisról is sokkal könnyebben lehet majd növekedni.

A béremelkedési ütem várható visszatérése, a háztartási szektor jövedelmi helyzetének megerősödése, a fogyasztás újbóli felfutása egyaránt támogathatja a későbbiekben a gazdasági kilábalást.

A világszerte bejelentett óriási jegybanki és kormányzati mentőcsomagok rövidtávon segítenek a gazdasági szereplőket stabilizálni, középtávon pedig hozzájárulhatnak egy gyorsabb kilábalási folyamathoz. Az összehangolt intézkedéseknek a „V” alakú várható visszapattanásban is nagy szerepük lesz.

Mennyi ország lazított eddig a monetáris politikán?

Forrás: Világbank

Végezetül az alacsony kamatkörnyezet számottevően mérsékli a gazdasági szereplők finanszírozási költségeit. A laza monetáris politika pedig – különösképpen Magyarországon – érdemben segíti a lakossági és vállalati hitelállomány bővülését.