A jövő jövője: Közelgő konfliktus

MAG2019. nov. 12.Matolcsy Máté

Érdekfeszítő cikk jelent meg a Wall Street Journalban a pénz és leginkább a dollár jövőjéről.

A szerzők egy közelgő konfliktusra figyelmeztetnek az újonnan kialakuló nemzeti digitális fizetőeszközök és a dollár között. Az elosztott adatbázisokra épülő kriptovalutákat esélytelennek tartják a dollár kihívójaként, mivel ezek mögött nem állnak államok. Ez utóbbi véleményem szerint komoly tévedés, hiszen ezeknek a kriptovalutáknak az egyik legnagyobb vonzereje éppen az, hogy az egyes államoknak lényegében semmilyen ráhatásuk nincs rájuk: nem tudják betiltani a tranzakciókat és a kriptovaluták értékét sem tudják aláásni pénznyomtatással.

Az igazi konfliktus a dollár és kriptovaluták – vagy egy dominánssá váló kriptovaluta – között lesz, ráadásul ez a küzdelem már alig láthatóan, de elkezdődött.

Egy kulcskérdést ugyanis figyelmen kívül hagytak az idézett cikk szerzői. A történelem során eddig a világ vezető kereskedelmi fizetőeszközeinek árfolyamát minden esetben egy fizikai eszközhöz kötötték (ezüst, arany és most a kőolaj), ez a digitális nemzeti valuták esetben nem jönne létre. A dollár ugyan már sikeresen váltott egyszer aranyról olajra, de kérdéses, hogy képes lesz-e még egy korszakváltást végig vinni, hiszen nem csak a digitalizáció jelent veszélyt a jelenlegi status quo-ra nézve, hanem az olajkorszak vége is körvonalazódik.

A világgazdaságban folyamatosan csökken a kőolaj – eleddig kulcsfontosságú – szerepe az új technológiák térnyerésével. Szerepét egyre inkább a villamosenergia veheti át, a világgazdaság szinte a teljes villamosítás irányába halad.

A kőolaj és a villamosenergia között is elindult egy konfliktus, csak látszólag függetlenül a dollár és kriptovaluták harcától. Folyamatos az előretörés az elektromos járműveknél, az épületek fűtésénél.

A megújuló villamosenergia-termeléssel együtt ezek az új rendszerek költséghatékonyabbak a fosszilis energiaforrásokra alapulóknál, és még korunk nagy kihívására, a klímaváltozásra is megoldást jelentenének. Ez a változás a petrodollár rendszerét is aláássa. Nem csoda, hogy az Egyesült Államok erősen kiáll a kőolaj alapú gazdasági berendezkedés fenntartása mellett és a nagyhatalmak közül legkevésbé támogatja a klímaváltozási elleni küzdelmet.

A kriptovaluták – a titkosítási folyamatokból fakadóan – óriási számítási és így villamosenergia igénnyel bírnak, így már létrejöttük és működésük is szorosan kötődik az egyre fontosabbá váló elektromos áramfelhasználáshoz. Ráadásul eleve teljesen digitálisak ennek minden előnyével, így több szempontból is ideálisak lehetnek egy új korszakban a globális pénzügyi rendszer központi fizetőeszközeként. Könnyen lehet, hogy a kőolaj alapú dollár szerepét egy digitális és villamosenergia alapú kriptovaluta veszi át a jövőben.

És mi, magyarok?

Egy korszakváltás a pénzügyi világban, szinte mindig komoly felfordulással jár együtt. Egy kis felkészüléssel mi, magyarok akár nyertesei is lehetnénk egy ilyen fordulatnak, bár ez még távoli lehet. Hiszen sem olajunk, sem tartalékdevizánk nincs, így veszteni valónk csekély, míg egy elosztott, és így egyenlőbb pénzügyi rendszerben ezek a hátrányok eltűnnének. Ráadásul az új korszakban monetáris politikai kreativitás felértékelődne, ebben pedig különösen erősek vagyunk.

Re: The Coming Currency War: Digital Money vs. the Dollar

A szerző a Mém Műhely Kutatóintézet igazgatója