Fényképezőgép, film, televízió, számítógép... olyan találmányok. amelyek nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket, pedig felfedezésük, mind a magyar kutatókhoz kapcsolódik!

Napvilág FÉNY-képe

A „fotográfia vagy fényképészet a fény által közvetített képi információk rögzítése technikai eszköz segítségével”. Mi magyarok ezen a területen is kiemelkedőek voltunk és vagyunk. Gondoljunk csak a múlt század világhírű magyar fotósaira: Robert Capa (Friedman Endre), André Kertész, Brassai (Halász Gyula), Munkácsi Márton, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva, vagy akár Székely Aladár alkotásaira. Moholy Nagy László - 1925-ben készült „Fotogram” című munkája, mintegy 320 millió forintért kelt el egy New yorki árverésen és ezzel a világ 10 legdrágább fotója lett. A világhírű Forte” papír Vácott készült - 1912-ben a „Kodak Ltd” Vácott hozta létre gyárát. New Yorkban a mai napig csillagászati árakat fizetnek az az eredeti Vácott készült forte-fotópapírokért.

A fényképező és a fotópapír magyar feltalálói

A fényképezés technikai eszközök témakörében olyan magyar találmányok születtek, amelyek a ma használatos fényképezőgép alapjai voltak. Feltalálóik mind a XIX. század legvégén született magyarok voltak, akiknek találmányaik az 1920-as évekre örök nyomot hagytak a fényképezés-technika fejlődésében:

 • Dulovits Jenő, a Duflex (a világ első tükörreflexes) típusú kisfilmes fényképezőgép feltalálója.
 • Greguss Pál nevéhez fűződik az egyedülálló Pal-optika megalkotása, amely lehetővé tette a 360 fokos kép készítését.
 • Mihályi József (akinek több mint kétszáz szabadalma volt) kitalálta és megalkotta az automatikusan exponáló fényképezőgépet, de ő javasolta a ma is használt szabvány filmkocka-méretet, valamint a celluloid szalagok szélének perforálását is.
 • Petzval József, az első valóban fényképezésre is alkalmas lencse megalkotója (Petzval-féle objektív).
 • Gáspár Béla kidolgozott egy olyan másoló eljárást, amely lassítja a színes filmek fakulását, és a Gáspárcolor eljárással közvetlenül lehetett színes képet előállítani.
 • Rótt Andor, a közvetlen pozitív fényképkészítés, a DTR eljárás kidolgozója (ez volt az első a Polaroid eljárás felé).
 • Schuller Aladár szabadalma alapján került forgalomba 1937-ben a biztonsági film (triacetát), amely már nem volt gyúlékony.
 • Riszdorfer Ödön (aki szintén több mint száz szabadalmat jegyzett) az automata fényképező (1938-ban Mihályi Józseffel együtt), a félautomata fényképezőgép és a fotocellás fénymérő szabadalmazója.

Napút- és fényfestészet

Ahogy Csontváryt a Napút festőjének nevezik, a fényfestészet is a magyarokhoz kapcsolódik, hiszen a legelső fényfestő is magyar volt, akinek követői között volt Picasso és Henri Matisse is. Demény György, fiziológus, feltaláló, tornász és fényképész, aki egy óvatlan pillanatban feltalálta a fényfestést. Demény célja az volt, hogy modellezze az emberi mozgás folyamatát, ezért kis égőket erősített a test ízületeihez, és lefotózta a mozgásívet. 1889-ben született az első fénnyel készült kép.

A témában azóta is töretlenül jelen vagyunk a legnagyobbak és a legelsők között:

 • A magyar Videomapping Hungary csapata nyerte az International Lightfestival Art Vision Contest nevű nemzetközi épületvetítő versenyt Moszkvában.
 • A magyarországi Limelight fényfestészeti alkotócsoport produkciója nyerte a világ legjelentősebb virtuális épületvetítési fesztiválját.
 • Egy magyar startup, a CollMot Entertainment látványos drón-show-t adott elő többek között Londonban a Buckingham Palota kertjében, a királyi családnak.
 • Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválján, a Zsolnay Fényfesztiválon évek óta a világ legjobb fényfestői varázsolják el az oda látogatókat.

Fotó: CollMot Entertainment

Fotósaink a világ élvonalában

Az elmúlt években is számos fényképészeti területen, értünk el olyan nemzetközi sikereket, amelyekről nem hallottunk, vagy nem hallottunk eleget. Vegyünk sorra néhányat közülük, hogy teljesebb legyen az összkép.

A magyar asztrofotográfia világszínvonalú

2012 óta szinte nem telt el úgy év, hogy magyar asztrofotós ne hozott volna Magyarországra első díjat, ami páratlan teljesítmény az asztrofotográfia nemzetközi mezőnyében. A magyar díjazottak között volt:

 • Francsics László – sok egyéb mellett – Hold című képével lett többszörös győztes (fotója a Hold 85 km átmérőjű Tycho-kráteréről készült).
 • Papp András egyik díjnyertes képe a csillagok útját mutatja meg egy nap alatt, (ami egész pontosan nem 24 óra, hanem 23 óra 56 perc), és amelyen a csillagok útja koncentrikus köröket rajzol ki.
 • Fényes Lóránd díjnyertes fotója, A „Skorpió szíve” szakmai szempontból és korszerű képminőség tekintetében is komoly szakmai eredmény.
 • Soponyai György és Szémár Ferenc 2015 óta szintén a magyar asztrofotográfia díjazottjai között szerepeltek.

Fotó: Francsics László

Magyar a világ legnagyobb felbontású és legrészletesebb légitérképe is

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd és az Interspect kutatócsoport mutatta be a világ legnagyobb részletességű légi térképét. A világrekorder magyar térkép negyvenszer aprólékosabb, mint a kémműholdak felvételei, és háromszázszor részletesebb, mint a legjobb Földmegfigyelő szatellitek felbontása.

Fiatal magyar fotósaink nemzetközi sikerei:

 • National Geographic Travel Photographer of the Year 2017 versenyének városok kategóriájában Fritz Norbert győzött, a stuttgarti könyvtárban készített fotójával.
 • Lantai-Csont Gergely Kongóban készült fényképe is bekerült a National Geographic Traveler fotópályázat 11 legjobb alkotása közé.
 • Karácsonyi fényvillamos című fotójával az egyetemista Simó Szabolcs nyerte el az év legjobb városi fotósa címet a CBRE nemzetközi pályázatán a 16–25 évesek között.
 • Borsi Flóra világhírű digitális képzőművész fotói nagyjából kilencezer dollárért kelnek el. Munkáival találkozhattunk már a BBC, a Huffington Post és a Daily Mail virtuális hasábjain is
 • Vincze Adrienn valóságos díjesővel zárta 2017-ben a világ legrangosabb fotós megmérettetését (IPA). Egészen pontosan két arany, két ezüst és két különdíjjal tért haza. Olyan különböző kategóriákban tud győzni, mint a természet és az építészet kategória!
 • Hlinka Zsolt sorozatát a világ 10 legjobbja közé választották. A "Városi Szimmetria" a Duna partján elhelyezkedő épületeket mutatja be.
 • Kedves Tamara már 16 éves korában nemzetközi díjat nyert a világ legnépszerűbb kutyafotós pályázatán 2018-ban. Fotóján hat border collie állt modellt a kamerának.

Magyar természetfotósok világsikerei

Fotó: Daróczi Csaba

 • Máté Bence, a „láthatatlan madárfotós” az egyetlen, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak a világon.
 • Daróczi Csaba természetfotós, Európában szinte az összes rangos pályázaton volt már első díjas/fődíjas (Oasis, Asferico, Monthphtoto, GDT Az Év európai természetfotósa, Glanzlichter, Milvus, Aves Emotion’Ailes). Magyarországon többször elnyerte az Év természetfotósa pályázat fődíját.
 • Kércz Tibor hozhatta el a 2017-es év legviccesebb, vadvilágot bemutató fotójának járó díját, sok egyéb kitüntetett munkája mellett.

A világ legtöbb díját elnyert magyar fotója

Fotó: Kerekes István

Kerekes István fotója, amely egy máramarosi kislányt ábrázol rekorder lett a magyar fotográfia-történetben. A különleges portré eddig 6 kontinens 57 országában 600 díjat nyert el. Kerekes István átvehette továbbá a Nemzetközi Fotóművész Szövetség kiválósága gyémánt hármas (legmagasabb) fokozatát, mely minősítéssel akkor a világon öt alkotó rendelkezett és közülük ő a legfiatalabb.

Robert Capa, a 20 század legjelentősebb fotósa – akit dokumentaristaként és haditudósítóként tartanak számon ma a világon –mondta:

Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni!