Nemfizető adósa van és bennragadt az áfája? – Siessen, az év végéig könnyebben visszaszerezheti, mint jövőre

MAG2019. dec. 18.Stricca Lilla

Nagy sajtónyilvánosságot kapott az a 2019 őszén hozott Európai Bírósági ítélet, amely a PORR-ügy kapcsán kimondta, hogy közösségi jogba ütközik az a magyar szabály, amely a behajthatatlan követelések esetén nem teszi lehetővé a számlakibocsátónál az áfa alapcsökkentést.

Az ítélet hatására ugyan 2020-tól változik az Áfa törvény és lehetőség lesz a behajthatatlan követelések áfatartalmának a visszaigénylésére, azonban ezt nagyon szűk körben fogja lehetővé tenni a jogalkotó.

Ezért akinek olyan nem adómentes és nem fordított adózású behajthatatlan követelése van, amely a 2020-tól bevezetett feltételrendszernek nem felel meg, akkor annak visszatérítését még idén érdemes kérelmezni egy speciális eljárás során közvetlenül a közösségi jogra hivatkozva.

Milyen követelések áfatartalmának visszaigénylését érdemes még idén elindítani? 

  1. A  január 1. előtti teljesítési időpontú számlákra vonatkozó visszatérítést, ugyanis az új Áfa törvény 2020-ban lép életbe, és csak az ezt követő teljesítési időpontú számlákra biztosítja majd ezt a lehetőséget. Fontos tudni, hogy itt nem csak elévülési időn belüli teljesítési időpontú számlák jönnek szóba, hanem elméletileg 2004. május 1-je, azaz az EU csatlakozás időpontját követő teljesítési időpontú számlák is. Azonban érdemes azzal számolni, hogy az elévült teljesítési időpontú számlák áfa tartalmát az adóhatóság önként nem fogja visszautalni, ezek az ügyek nagy valószínűséggel a bíróságon fognak eldőlni.
  2. Ha a számlakibocsátó és a számlabefogadó kapcsolt vállalkozás. Itt nemcsak a polgári jogi kapcsoltság számít, hanem 2020-tól az is kizáró ok lesz, ha bármilyen kicsi tulajdonrésszel rendelkeznek egymásban az adós és a hitelező.
  3. Ha a behajthatatlanság 2020-tól hatályos fogalmának nem felel meg a követelés. (Például még nem telt el 2 év a felszámolás megindításától vagy egyéb, a törvényben meghatározott ok nem áll fenn.)
  4. Ha magánszemély felé áll fenn a követelés, 2020-tól ugyanis csak adóalany felé fennálló követelés áfája lesz visszakérhető.
  5. Ha engedményezték a követelést vagy biztosított követelésről van szó, 2020-tól ugyanis bármilyen kicsi engedményezési díj illetve biztosítói megtérülés a teljes követelést kizárja az adóalapcsökkentésből.
  6. Ha az adós már az eredeti teljesítési időpontban is problémás volt(például szerepelt a jelentős összegű adótartozással rendelkezők listáján vagy csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt állt)
  7. Ha esetleg a számlakibocsátó most áll csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt.
  8. Fontos tudni, hogy már felszámolt, törölt adós esetén is megindítható az eljárás, illetve akkor is, ha a követelést már számvitelileg kivezették a könyvekből.

Ha olyan behajthatatlan követelése van, amely a 2020-tól bevezetett feltételrendszernek nem felel meg, érdemes minél hamarabb felkeresnie adótanácsadóját. 

A szerző okleveles adószakértő, a CCSG Hungary Kft. ügyvezetője