Amit tudni érdemes a negyedik Covid oltásról

Egészség2022. jan. 18.H. É.

A legalább 4-6 hónapja oltott időseknek és krónikus betegeknek ajánlják leginkább a szakemberek, hogy egy negyedik dózist is kérjenek a koronavírus elleni vakcinából. Magyarországon kívül egyelőre nagyon kevés helyen van erre lehetőség az egész világon.

A koronavírus elleni oltás 4. dózisának felvételére országszerte lehetőség van már, miután a kormány szakértők javaslatára néhány napja úgy döntött: lehetővé teszi az újabb ismétlő adagot azoknak, akiknél ez indokolt. Csak Pécsett és csak a múlt szombaton harmincan kapták meg a 4. oltást, köztük egy 102 éves férfi – közölte Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke.

Mint mondta, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kérte a kórházakat, kliniákat, hogy január 15-től biztosítsák az oltóhelyeken a negyedik oltás felvételének lehetőségét, amennyiben a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja.

Sebestyén Andor szerint a 4. oltást az időseknek és a krónikus betegeknek érdemes felvenniük, akik az elsők között, még tavaly nyár végén, ősszel kapták meg a harmadik dózist.

Az emberi erőforrás miniszter a facebook-oldalára tette ki a 4. oltással kapcsolatos ajánlását.

Kásler Miklós azt írta, hogy „Augusztusban nagyon sokan felvették a harmadik oltást, és azóta is már hosszú hónapok, teltek el. A negyedik oltást elsősorban azoknak a 60 év feletti honfitársainknak ajánljuk, akiknek van társbetegsége, például a hipertónia vagy a diabetes.”Rusvai Miklós virológus elsősorban az immunhiányos betegeknek, az immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülőknek, a 80 év felettieknek, a társbetegségben szenvedőknek és azoknak a várandós kismamáknak ajánlja a 4. oltást, akiknek a harmadik óta eltelt 4-6 hónap, illetve a közelmúltban estek teherbe.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy még zajlanak az egyeztetések arról, hogy pontosan kiknek ajánlott a negyedik adag Covid-oltás. Mint mondta, ahol már bevezették, ott elsősorban a hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek és az immunhiányosoknak adják.

Az első ország egyébként, ahol a koronavírus elleni vakcinából negyedik dózist adtak be, Izrael. Ott jelenleg az immunhiányos betegek, a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók kaphatnak 4. dózis oltást. (Az izraeliek mintegy kétharmada kapott két adag Covid-19 vakcinát, és nagyjából 80 százalék már a harmadik oltást is felvette, a 60 év felettieknél ez az arány 90 százalék.)

Izraelben meg is mérték a második emlékeztető dózis hatékonyságát, és azt találták, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina negyedik adagja ötszörösére növeli az antitesteket egy héttel az oltás beadása után.Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) még tavaly novemberben frissítette a Covid-vakcinációra vonatkozó ajánlását. E szerint azt a veszélyeztetett csoportoknak, döntően a közepesen és súlyosan immunhiányos embereknek érdemes beadatni, legalább fél évvel a harmadik adag után. Ugyanez az álláspontra helyezkedtek a britek is.  

Törökországban pedig azoknak, akiket eredetileg két adag kínai CoronaVac-ot kaptak, két adag Pfizer-vakcinát is felajánlottak. Bahreinben annak van lehetősége negyedik dózis koronavírus elleni oltásra, aki korábban három adag Sinopharmot kapott. Negyedikként is választható Sinopharm, de Pfizer is. Chilében is oltják a negyedik dózissal az immunhiányos betegeket, és kérheti a második emlékeztetőt minden 55 évesnél idősebb ember, aki legalább hat hónappal túl van az első megerősítő dózison.

Európán belül elsőként Dániában jelentették be, hogy a veszélyeztetetteknek biztosítják a 4. dózis oltást, de részleteket még nem közöltek. Nemrég a görögországi nemzeti oltási bizottság is zöld utat adott a negyedik adag koronavírus elleni oltásnak az immunhiányos és súlyos krónikus betegségekben szenvedők számára. A koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban annyi már biztosan tudható, hogy a standard vakcinák két adagja által nyújtott védettség idővel halványul, és így nem garantált az ellenállóképesség az erősen fertőző omikron-változattal szemben, jóllehet azt eddig senki sem kérdőjelezte meg, hogy a vakcina így is megfelelő nyújt a súlyos betegségek és a halál ellen.

Az omikron megjelenését követően az oltóanyag-gyártók bejelentették, hogy egy specifikus vakcina fejlesztésén dolgoznak, több országban pedig úgy döntöttek: felgyorsítják az emlékeztető oltások bevezetését.  Sok helyütt még csak a harmadik dózisnál tartanak, és a negyediket azért is halogatják, mert

egyelőre nem tudni, valóban szükség van-e a negyedik adagra az új járványhullámok leküzdéséhez. Három adag vakcina azonban szinte biztosan kell az omikron ellen. Egy izraeli tanulmány olyan embereket hasonlított össze, akik 5-6 hónapja kapták meg a második adagot olyanokkal, akik körülbelül egy hónapja kaptak emlékeztető oltást. Azt találták, hogy

a harmadik adag 100-szoros védelmet nyújtott az omikron ellen.Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltási stratégiáért felelős vezetője, Marco Cavaleri szerint kifejezetten aggodalomra ad okot a negyedik oltások gyors bevezetése. Szerinte

a négyhavonta alkalmazott emlékeztető oltás feltételezhetően azzal a kockázattal jár, hogy túlterheli az emberek immunrendszerét, és kimerültséghez vezet a lakosságban.Cavaleri úgy vélte, több adatra van szükség az új változat vakcinákra gyakorolt ​​hatásáról, és jobban meg kell érteni a jelenlegi hullám alakulását, hogy eldöntsék, szükség van-e egyáltalán omikron-specifikus vakcinára.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla azt nyilatkozta: szükség lehet egy negyedik adagra, miután az előzetes kutatások szerint az omikron-változat megkerülheti a vakcina által termelt antitesteket. 

A Moderna vezérigazgatója szerint az embereknek valószínűleg egy második emlékeztető dózisra lesz szükségük – ősszel,

különösen az első vonalban dolgozóknak és az 50 év felettieknek, mivel az ellenanyagszint csökken. Azok akik 2021 őszén emlékeztető oltást kaptak, valószínűleg jelentős mértékben védettek a tél folyamán – mondta Stéphane Bancel. A boosterek (megerősítő vakcinák) hatékonysága jövő őszre csökkenhet.