Az EMA jóváhagyta a Pfizer oltóanyagának a felhasználását az 5 és 11 év közötti korosztálynak

Medicina2021. nov. 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az Oltási akcióhét első három napján már 6 ezer 12-17 éves oltását is kérték a szülők, a legtöbb kamasz az első oltásra érkezett. Ennek a korosztálynak az átoltottsága is folyamatosan nő. Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a mai napon engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra - írja a kormányzati tájékoztató honlap.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma jelentette be, hogy engedélyezi az 5-11 évesek oltást is a Pfizer-vakcinával. 

Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, van elég Pfizer-vakcina és a kormány le is kötött további gyermekek oltására való Pfizer vakcinákat 

– jelentette be ma Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője.

Orbán Viktor november 19-én elmondta,

a kormány várakozásai szerint december környékén lesz olyan szakmai vélemény, amely eldönti, hogy az öt és tizenkét év közötti gyerekeket szabad-e oltani, és ha "jó választ" kapnak, akkor a szülőknek lesz lehetőségük, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeiket beoltassák."

Amennyiben a szülő szeretné 12-17 éves gyermekét beoltatni, megteheti az a most zajló Oltási akcióhéten vagy normál menetrend szerint is: online regisztrációt (https://vakcinainfo.gov.hu/) követően internetes időpontfoglalással (https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas) vagy a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is. Szülői hozzájáruló nyilatkozat: Szülői hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz 12 és 18 év közötti személyek részére

A 18 éves korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni. Eddig több mint hétszáz szülő kérte gyermeke megerősítő oltását.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 56%-os. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 36%-os. A kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer vakcinával lehet oltani.