Nem biztos, hogy szénanátha, lehet, hogy Covid - A delta variáns tünetei nagyon hasonlóak 

Egészség2021. szept. 2.Haiman Éva

Orrdugulás, orrfolyás, szemgyulladás, torokkaparás – aki ezeket a tüneteket tapasztalta kora ősszel, az szinte biztos lehetett benne, hogy azokat a parlagfű vagy valamilyen más allergén okozza. Most viszont nem kizárt, hogy ezek a koronavírus-fertőzés jelei, a Delta-variáns ugyanis ilyen tünetekkel is járhat.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámát elsősorban az okozza, hogy a Delta-változat gyorsabban terjed, mivel a vírusok száma sebesebben és nagyobb mértékben emelkedik a felső légutakban. Kínai kutatók csaknem ezerszeres vírusterhelésről számoltak be a Delta-variánssal fertőzötteknél. 

A koronavírus Delta-variánsát tavaly októberben mutatták ki először Indiában, mára minden más változatnál jobban elterjedt a világon. Ez azt jelenti, hogy jelenleg globálisan ez a vírusmutáció okozza ma már a legtöbb új fertőzést, megbetegedést és halálesetet.

A Delta-változatról nem csak azt lehet ma már tudni, hogy sokkal fertőzőbb – erről ebben a cikkünkben írtunk –, hanem azt is, hogy a tünetei részben eltérőek attól, amit a korábbi koronavírus-változatoknál tapasztaltak.

A koronavírus.gov.hu oldal szerint a régebbi változatokhoz képest a Delta-variáns a leggyakrabban az alábbi tüneteket okozza a fertőzötteknél:

fejfájás, torokfájás, orrfolyás, tüsszögés, hőemelkedés, bágyadtság és levertség, és továbbra is jellemző a láz. Emellett gyakran fellépnek emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés, sőt a hallással kapcsolatos panaszok, a fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció: kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A SARS-CoV-2 régebbi változatainál még nem létezett vakcina, ezért ma már különbséget lehet tenni oltott és oltatlan emberek között is.

A vakcinázottaknál azt találták, hogy jellemzően tünetmentesek vagy enyhébb tüneteket produkálnak, ugyanakkor összességében nem térnek el a szimptómáik azoknál, akik nem éltek a vakcina nyújtotta védelemmel.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban működő ZOE egészségtudományi vállalat Covid-tünet kutatói több mint 10 millió olyan válaszadó adatait vizsgálták meg, akik a vállalat okostelefonos alkalmazását használják. Az ő adataik szerint

a teljesen oltottak körében a leggyakoribb tünetek sorrendben a következők voltak: fejfájás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, valamint a szaglás-, illetve ízérzékelés elvesztése.Látható, hogy ezek közül kizárólag az utolsó nevezhető tipikusan koronavírusos tünetnek, a többi inkább hasonlít a közönséges megfázás, vagy akár a szénanátha jeleihez. A szaglás és/vagy az ízérzékelés elvesztése ugyanakkor erős figyelmeztetés a Covid-19 fertőzésre. Ezért is figyelmeztetnek a szakemberek, hogy

aki bármilyen változást észlel a szaglásában vagy az ízérzékelésében, mindenképpen végeztessen Covid-tesztet, és tartsa be a szükséges óvintézkedéseket, még akkor is, ha egyébként jól érzi magát.Az említett elemzés szerint az oltottak nem számoltak be sem légszomjról, sem köhögésről, ami a járvány elején, amikor még nem voltak vakcinák, kifejezetten jellemző szimptómái voltak a koronavírus-fertőzésnek.

Az Egyesült Királyságban azonosított új fertőzötteknél – róluk nem tudni, hogy kaptak-e oltást vagy sem - ugyanakkor voltak, akik légszomjra panaszkodtak. Ott a következő tünetek fordultak még elő: köhögés, láz, az ízérzés és a szaglás elvesztése, izomfájdalom, fáradtság, torokfájás, fejfájás, valamint hasi fájdalom, hasmenés, émelygés vagy hányás.