A 4iG a Magyar Telekom kihívója lehet a Vodafone tranzakcióval

Pénzügy2022. szept. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Vodafone akvizíció szinergia hatásait tovább javíthatják olyan egyszeri tételek, mint a Yettel-ben lévő 25 százalékos részesedés, vagy a DIGIMobil infrastruktúrájának értékesítése - mondta el Jászai Gellért a VG-nek adott interjúban.

A londoni Edison elemző cég szerint reális lehet a Vodafone Magyarország 715 milliárdos értéke. A közzétett 7,7-szeres EV/EBITDA érték, a bevétel, költség és beruházási szinergiák 150 milliárd forintos együttes hatásával módosítva valójában 6,1-szeres EBITDA-szorzót jelent, ami teljesen megegyezik a régióban az elmúlt időszakban jellemző tranzakciók 6-7-szeres értékével - mondta el Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a VG-nek adott interjújában.

Szakmai hibának tartja a tőzsdei kereskedési mutatók alapján kalkulálni egy ilyen léptékű stratégiai vállalatfelvásárlás értékét, hiszen az elemzőknek tudnia kell, hogy ha egy tőzsdei felvásárlásnál akarnánk többséget szerezni, akkor nyilván mire elérnénk azt, a részvényár és ezáltal a kereskedési mutatók sem a mostaniak lennének.

Hangsúlyozta, hogy a kontroll prémiumkérdése az egyik legfontosabb objektív értékelési tényező.  

A cég árával kapcsolatban kiemelte: a Vodafone 255 milliárd forintos adósságállományával csökkenhet a vételár a 715 milliárd forinthoz képest. A 715 milliárd forint cégérték, vagyis enterprise value. Ebben a vállalat adósságállománya is benne van.

- Bármennyi is az adósságállomány jelenleg, a tulajdonosnak a tranzakció zárásáig van lehetősége azt törleszteni vagy tőkésíteni. Ebben az esetben a vételárat legfeljebb az átvilágítás során esetlegesen talált egyéb tételek csökkenthetik csak. Ezért ezeket a kérdéseket a tranzakció zárásakor tudjuk majd részletesebben megválaszolni - tette hozzá.

A 4iG szerint a Vodafone akvizíció szinergia hatásait tovább javíthatják olyan egyszeri tételek, mint a Yettel-ben lévő 25 százalékos részesedés, vagy a DIGIMobil infrastruktúrájának értékesítése. 

Az egyébként már egy éve előkészítés alatt lévő Vodafone-ügylettel több tízmilliárdra nőhet a távközlési csoport extraprofitadója.